Blu-ray: Passengers

Passengers is wederom een sciencefiction die zich afspeelt in de ruimte omdat de mens vanwege de uitputtende middelen op aarde op zoek gaat naar nieuwe bewoonbare planeten. De film met Jennifer Lawrence en Chris Pratt in de hoofdrol volgt een cliché-achtig doch interessant concept waarin ethische dilemma's aan de kaak worden gesteld, maar weet helaas door een inconsistent script vol gaten niet aan de verwachtingen te voldoen. Passengers is sinds kort zelf in huis te halen op blu-ray.

passengers 1

Jim (Chris Pratt, Guardians of the Galaxy) en Aurora (Jennifer Lawrence, Silver Linings Playbook, The Hunger Games-trilogie) zijn aan boord van ruimteschip The Avalon dat hen naar een nieuw leven op een andere planeet brengt. De reis neemt een gevaarlijke wending wanneer ze als enige passagier op het schip 90 jaar te vroeg uit hun kunstmatige slaap worden gewekt. Jim en Aurora ontdekken dat ze gevoelens voor elkaar hebben, terwijl ze proberen uit te zoeken waarom hun slaapcabines defect zijn geraakt. Langzaamaan komen ze erachter dat er grote schade is aan het ruimteschip en dat hun levens, en de levens van duizenden medepassagiers, in groot gevaar zijn.

passengers 3

Afgaand op de trailers zouden kijkers van Passengers een actievolle sciencefiction mogen verwachten. Al gauw wordt echter duidelijk dat dit niet de insteek is van de film, en dat het meer een langzaam op gang komende romantische komedie is die zich afspeelt in de ruimte. Dit is even schakelen, maar door de mooie setting, originele insteek van het script en speciale effecten wordt er alsnog veel goed gemaakt. Wat vooral jammer is, is dat Passengers intrigerende ethische dilemma’s over eenzaamheid probeert aan te snijden, maar regisseur Morten Tyldum (The Imitation Game) durft vervolgens niet deze thema’s verder uit te werken. In plaats daarvan wordt er een oppervlakkig liefdesverhaal opgezet tussen Jim en Laura wat de kijker niet persoonlijk weet te raken. Waar Jim nog enigszins onderhevig is aan karakterverdieping, is Laura meer een sexy tweederangs speeltje dan een volledig uitgewerkt personage. Het meeste charisma op het scherm wordt dan ook niet overgebracht door dit sterrenkoppel, maar door de bijrol van robotbarman Michael Sheen (Masters of Sex) die een stijlvolle en sterke vertolking neerzet.

passengers 2

Passengers weet te vermaken door een interessant concept, charismatische rol van Michael Sheen en mooie, herkenbare pianodeunen van componist Thomas Newman, wiens muziek op de DTS-HD Master Audio 5.1 geluidstrack prachtig overkomt op het kleine scherm. De kleurrijke futuristische setting in de ruimte is eveneens een genot om naar te kijken op een scherpe resolutie van 1080p. Daarnaast staan er nog een aantal extra’s op de blu-ray schijf, waarvan vooral de mooie featurette ‘Creating the Avalon’ over het realiseren van het ruimteschip het bekijken waard is. De film valt echter tegen door het zwakke script en het ongemakkelijke liefdesverhaal tussen Pratt en Lawrence, waardoor de sciencefiction de verwachtingen niet waar kan maken.