Blu-ray: Rings

The Ring uit 2002 was één van die horrorfilms die je niet snel vergeet. De film werd zelfs ingeluid als de engste film sinds The Exorcist. Het verhaal is bekend: na het bekijken van een videotape krijgt de kijker een telefoontje dat hij of zij nog maar een week te leven heeft. De nieuwste film Rings uit 2017 borduurt voort op deze iconische film uit 2002, en is sinds kort uit op blu-ray.

Vijftien jaar na The Ring keren we terug naar deze legende. Het verhaal en de vervloekte videoboodschap zijn niet veel veranderd, wat het nostalgisch maakt voor kijkers die het origineel hebben gekeken. De film speelt zich af in de Verenigde Staten waar we een verliefd stelletje volgen: Julia (Matilda Lutz) en Holt (Alex Roe). Holt vertrekt naar een andere stad om te gaan studeren, maar nadat Julia een tijdje niets meer van haar vriend verneemt besluit ze om hem op te zoeken. Hier komt ze erachter dat Holt samen met zijn professor al een aantal dagen een mysterieuze videotape onderzoekt. Holt is in de problemen gekomen door deze tape, en Julia zet daarom alles op alles om hem te helpen. Samen zetten ze een zoektocht op om achter de identiteit van de personen in de videotape te komen, maar hierdoor zetten ze ook hun eigen leven op het spel …

Rings still 1

Al vanaf het begin waren er geen hoge verwachtingen voor Rings, vooral omdat het vervolg op The RingThe Ring II uit 2005 – is geflopt. Ook de critici lieten niets heel van de nieuwste horrorfilm in deze reeks, maar dit is niet geheel terecht. Het plot van een verliefd stel dat het opneemt tegen een mysterieuze identiteit is best geloofwaardig en rechtvaardigt de keuzes die zij gedurende de film maken. Het verhaal begint goed en wekt veel nostalgische gevoelens op voor degenen die het origineel hebben gezien. Het is daarbij interessant dat er is gekozen voor een prequel om een achtergrondverhaal te geven aan de mysterieuze legende, maar het is jammer dat hier iets te veel aan wordt vastgehouden wat zorgt voor minder bloedvergieten dan in het origineel. De vloek heeft zich daarnaast ook aangepast aan het digitale tijdperk, en kan zich nu ook via het internet verspreiden, wat de geloofwaardigheid ten goede komt aangezien de videotape onderhand erg is gedateerd.

rings stills 2

Helaas zijn er ook wat negatieve punten, zoals het acteerwerk dat niet echt is om naar huis te schrijven. De vertolkingen zijn matig, wat ook deels met het script te maken heeft. Matilda Lutz, die de rol van Julia vertolkt, is van origine een Italiaans model en richt zich nu op acteerwerk. Dit kun je duidelijk merken en haar vertolking is ronduit slecht. Doorgewinterde acteurs Vincent D’Onofrio, bekend van Full Metal Jacket en de serie Daredevil, en Johnny Galecki (The Big Bang Theory) maken ook nog hun opwachting in Rings, maar voegen niets toe, en hebben waarschijnlijk alleen toegezegd voor een paycheck. Zoals al eerder gezegd heeft Rings een goede opbouw. Het is echter jammer dat al gauw van hak op de tak wordt gesprongen en de plotwendingen zeer voorspelbaar en clichématig zijn. Echt horror wordt het vrijwel nooit, en dit is juist wat je van deze film mag verwachten.

De blu-ray zelf wordt gepresenteerd in een 1080P MPEG-4 AVC gecodeerde video met een 1.78:1 aspect ratio. Dit zorgt ervoor dat de film er ook fantastisch scherp uitziet op het kleine scherm. Het is jammer dat de film niet kan tippen aan zijn iconische voorganger, en de kans dat iemand de film zich lang zal herinneren is dan ook klein. Rings is echter niet zo slecht als de critici en ratingswebsites doen geloven, en blijft een entertainende horrorfilm om thuis te bekijken.