Concert: Monster Magnet & Monomyth - Drachten, Iduna

Zondagavond hadden liefhebbers van de betere stonerrock een verdomd goed excuus om naar Drachten af te reizen. Nadat ze eind mei van dit jaar al op Dauwpop in Hellendoorn en Stonerfall 2017 in Alkmaar hadden gestaan was de European Summer Tour 2017 van Monster Magnet zondagavond in het hoge noorden aangekomen voor het laatste Nederlandse concert van deze tournee in poppodium Iduna in Drachten. Een bijzonder optreden waarbij vooral werk van de album Superjudge, Dopes To Infinity, Powertrip en God Says No zou worden gespeeld, vanwege de fraaie heruitgaven van deze platen eerder dit jaar. Een optreden voor een tot de nok uitverkocht poppodium.

Monomyth
Monomyth in Iduna

De avond begon meteen al top met een band die ik gerust durf te omschrijven als één van de allerbeste instrumentale spacerock bands van Nederlandse bodem. We hebben het dan natuurlijk over de supergroep Monomyth. De band bestaat pas sinds 2011 maar heeft in die paar jaar toch al een behoorlijke status opgebouwd in de Europese stonerscene. Zo was de band in de afgelopen jaren al op elk toonaangevend festival te horen en te zien en brachten de mannen al een drietal fijne albums uit die samen een buitenaards spacend en zeer avontuurlijk drieluik vormen.

Hoe populair Monomyth inmiddels is blijkt al als we bij de al goed gevulde zaal aankomen waar men op het optreden van het vijftal staat te wachten, terwijl een deejay de stemming er al goed in weet te brengen met aangename klanken uit de zeventiger jaren. Nu heeft uw verslaggever de band Monomyth al een flink aantal keren live mogen aanschouwen, maar elke keer slagen de mannen er toch weer in om te verrassen door nummers op een minimale wijze net iets anders te spelen dan bij voorgaande optredens.

Monomyth 2Monomyth in Iduna

Het concert in Drachten was het laatste optreden voor de zomerstop van de groep Monomyth, die zich de komende maanden vooral bezig zal gaan houden met het schrijven van materiaal voor de opvolger van het derde album Exo. Als 'voorprogramma' van Monster Magnet speelt Monomyth een relatief korte set van 45 minuten waarin een vijftal dromerige composities tot een aaneensluitend geheel worden gesmeed. Een vet optreden dat in geen enkel geval onderdeed voor het concert wat ons nog te wachten stond.

Terwijl binnen het podium werd omgebouwd voor de hoofdact bleek het voor de Iduna ook best wel gezellig te zijn. Een stevige hoeveelheid mensen stonden nog even van het mooie weer te genieten terwijl het gat in de ozonlaag boven Drachten nog wat groter werd gemaakt met een stevige dosis THC-dampen. Bij het betreden van de popzaal hoorden we in de verte al een mysterieus intro wat aangaf dat het niet lang meer zou duren voordat Monster Magnet het podium zou gaan betreden.

Monster Magnet 1
Monster Magnet in Iduna

Van de oorspronkelijke bezetting van Monster Magnet is alleen zanger en gitarist Dave Wyndorf nog in de band gebleven. Naast gitarist Phil Caivano, die sinds 1998 in de groep speelt, bestaat de band tegenwoordig uit muzikanten die er allemaal pas na 2000 bij zijn gekomen. Dat is echter niet te merken aan de spetterende set waarbij, zoals we hierboven al gemeld, vooral veel oud werk werd vertolkt. Al vanaf de eerste tonen van 'Dopes To Infinity' zat de stemming er meteen goed in. Wyndorf mag dan inmiddels de 60 jaar aangetikt hebben, daar is op het podium weinig van te merken.

Dave Wyndorf is een artiest die al meer dan dertig jaar in de scene meeloppt en die dus als geen ander precies weet wat de fans zo graag horen. Zo opent de set met tracks als 'Radiation Day', 'Powertrip' en 'Mindfucker' waarna het tijd wordt voor de echte Monster Magnet klassiekers. Dat begint al meteen goed met een zeer gedreven uitvoering van 'Look to Your Orb for the Warning', gevolgd door onder meer 'Dinosaur Vacuum' en het epische 'Spine Of God', waarmee de reguliere set wordt afgesloten. Uiteraard smaakt dat naar meer en na enige vocale aandrang van het publiek komen de mannen terug voor een knallende toegift, bestaande uit de tracks 'Negasonic Teenage Warhead', de klassieker 'Tractor' en als afsluiter 'Spacelord'.

Monster Magnet 2
Monster Magnet in Iduna

Al met al kunnen we stellen dat het een zeer geslaagde avond was, waarop weer eens werd aangetoond hoe ontzettend tijdloos een fijn stuk spacende rockmuziek kan zijn. We kijken wat dat betreft alweer uit naar 17 november wanneer Monomyth een try-out show zal geven in Leeuwarden van hun nieuwe werk. Mocht je Leeuwarden trouwens te ver weg vinden dan kun je ook op 10 november naar de Worm in Rotterdam en/of een dag later in de Little Devil in Tilburg. Ben je wel een liefhebber van avontuurlijke psychedelische krautrock met een snufje ambient, knal dan deze data in je agenda, aangezien dit concerten gaan worden waarvan je later met trots wilt kunnen zeggen dat je erbij was.