Concert: The Chainsmokers - AFAS Live

Gisteravond stonden niemand minder dan The Chainsmokers in AFAS Live. EDM DJ duo Alex Pall en Drew Taggart braken door in 2014 met de single 'Selfie', waarna ze meerdere hits scoorden met nummers als 'Roses', 'Don’t Let Me Down' en 'Closer'. FOK!-recensente Lisanne van de Bunt was gisteren in AFAS Live om verslag te doen van een swingende avond.

Een flinke meute mensen laten springen, klappen en dansen, is niets nieuws voor de jongens van The Chainsmokers. Het duo stond namelijk al eerder op Ultra Music Festival en het grote Amerikaanse festival Coachella. Ondanks de vele hits die ze in de afgelopen anderhalf jaar hebben gescoord in Nederland, is AFAS Live niet uitverkocht. Maar dat maakt de mannen niet uit: ze zijn klaar voor een feestje.

En dat feestje bouwen ze. Buiten het concertgebouw klapperen mijn tanden nog van de kou, maar eenmaal binnen klapperen ze vrolijk verder door de dreunende bas. "We came to go hard tonight!", roept Drew vrolijk naar het publiek. Een oorverdovend gejuich breekt los, terwijl het duo de eerste hitjes instart.

De avond is een leuke mengeling van eigen hits en remixes. De ervaring van het duo met een groot publiek blijkt uit het gemak waarmee ze het publiek mee krijgen. Of het publiek nu gevraagd wordt om te klappen, de handjes in de lucht te gooien of te springen; de concertgangers doen precies wat van hen gevraagd wordt. Er wordt luid meegezongen met de hits van het duo zelf én met nummers als ‘City of Angels’ van de Red Hot Chili Peppers en ‘Ride’ van Twenty One Pilots, die ook de revue passeren. Langzaamaan zie je steeds meer concertgangers op schouders van vrienden klimmen en de handen in de lucht gooien. De Chainsmokers creëren een sfeer waarin iedereen meegaat.

Vocaal gezien laat het concert te wensen over. De twee a capella stukjes van 'Paris' en 'Closer' klinken best aardig, maar verder hoor je slechts de band. Niet dat de verwachtingen vooraf erg hoog waren na de performance met Halsey tijdens de MTV VMA’s, waarover zelfs Drew zelf achteraf zei: "It sounded like shit". Het publiek lijkt echter weinig waarde te hechten aan het wel of niet live zingen van Drew: ze komen om te dansen.

En dat kunnen ze, met alles erop en eraan. Als bezoeker van The Chainsmokers kun je rekenen op de hele poppenkast: rookmachines, vlammen, vuurwerk, snippers en héél veel spots in alle kleuren van de regenboog.

En als dan onder het genot van Coldplay's 'Yellow' de lampjes van iedere telefoon in de zaal aangaat, wordt het even magisch. Al veel te snel doven de lampjes en verdwijnt de magie. De concertgangers zijn nog láng niet uitgefeest, maar moeten het doen met een krappe vijf kwartier van de Chainsmokers. Ach, het was dan wel kort, maar het was in ieder geval krachtig.