Blu-ray: Star Trek Beyond

De afgelopen maand verscheen de Blu-ray en dvd van de dertiende Star Trek film getiteld Star Trek Beyond. Nadat regisseur J.J. Abrams de regie had gevoerd over de vorige films Star Trek (2009) en Star Trek Into Darkness (2013) was het ditmaal de taak van de jonge filmmaker Justin Lin om op de regiestoel plaats te nemen. Abrams heeft het namelijk te druk met de nieuwe Star Wars-film. Lin had eerder al naam gemaakt met onder meer een viertal delen uit de succesvolle The Fast And The Furious-reeks en mocht zich nu gaan wagen aan een ware blockbuster waar vele liefhebbers al tijden reikhalzend naar uitkeken.

Star Trek Beyond 1

Aan het einde van de film Star Trek Into Darkness ging de crew, bestaande uit onder meer Captain Kirk (Chris Pine), Spock (Zachary Quinto), Uhura (Zoe Saldana), Bones (Karl Urban), Scotty (Simon Pegg), Chekov (Anton Yelchin) en Sulu (John Cho), op weg voor een missie van vijf jaar naar de verste uithoeken van de ruimte. Aan het begin van Star Trek Beyond zijn we drie jaar verder als de Enterprise op zekere dag een noodoproep krijgt. Wat evenwel begon als een reddingsmissie veranderd al snel in een dodelijke strijd tegen de mysterieuze Krall (Idris Elba), een niets en niemand ontziende vijand uit onverwachte hoek die de Federatie zwaar op de proef weet te stellen.

Het scenario voor Star Trek Beyond werd geschreven door Simon Pegg en Doug Jung die geheel in de lijn der verwachting een stevige dosis humor aan het verhaal toevoegden. Wat Star Trek Beyond vooral een imponerende film maakt, die je als liefhebber eigenlijk al op een zo groot mogelijk filmdoek had moeten aanschouwen, zijn de adembenemende buitenaardse werelden die in de aangedaan worden. Zo krijg je bij het vliegen door de ruimtestad Yorktown het gevoel alsof je in een intergallactische achtbaan bent gestapt.

Toen Star Trek Beyond vorig jaar in de bioscoop verscheen waren de critici nogal uiteenlopend in hun mening. Zo werd de film door sommigen verketterd als een soort Fast and Furious in de ruimte terwijl anderen zeer te spreken waren over de explosieve science fiction film. Star Trek Beyond is absoluut niet de beste film uit de reeks en kan ook niet tippen aan de voorgaande twee delen die door Abrams werden geregisseerd. Met Star Trek Beyond heeft Lin een film afgeleverd die aan alle kanten de sfeer ademt van de allereerste tv-serie van Star Trek die in de zestiger jaren werd gemaakt van het verhaal van Gene Roddenberry. De film laat zich eigenlijk ook het beste bekijken als een uitgerekte aflevering van Star Trek: The Original Series, maar dan geproduceerd in een modern jasje met een gedegen budget, hedendaagse decors, Dolby Atmos geluid en overdonderende cgi.

Star Trek Beyond 2

Extra's:
Wat een Blu-ray van Star Trek altijd een musthave maakt is de aangenaam overdadige aanwezigheid van bonusmateriaal. Zo treffen we op de standaardversie van de Blu-ray van Star Trek Beyond, naast een tweetal Deleted Scenes (1:02) en een Gag Reel (5:13) met leuke bloopers, een grote hoeveelheid goed verzorgde korte documentaires aan. Zo vertelt regisseur Justin Lin over zijn bijdrage aan de franchise in Beyond the Darkness (10:08), zien we de cast en crew op lokatie in Dubai in Trekking in the Desert (3:06) en is er in de indrukwekkende featurettes Exploring Strange New Worlds (6:02) en New Life, New Civilizations (8:04) uitgebreid te zien hoe de nieuwe werelden en buitenaardse wezens zijn ontworpen voor deze rolprent.

Ook imponerend is de featurette A Warped Sense of Revenge (5:15) waarin we meer te weten komen over het personage Krall (Idris Elba), waarbij we trouwens kunnen aanraden om deze pas te bekijken nadat je de film hebt gezien om grote spoilers te voorkomen. Datzelfde geldt ook voor de featurette Enterprise Takedown (4:31), waarin we meer te zien krijgen van de oogstrelende alien Kalara (Lydia Wilson) en Divided and Conquered (8:17) waarin meer duiding wordt gegeven aan een bepaalde belangrijke gebeurtenis in de film. Tenslotte is er dan nog een fraai eerbetoon aan de overleden Star Trek-acteurs Leonard Nimoy en Anton Yelchin getiteld For Leonard and Anton (5:04) en een collage van alle wijze levenslessen uit alle voorgaande Star Trek-films in To Live Long and Prosper (7:51).

Star Trek Beyond 3

Conclusie:
Star Trek Beyond is sowieso verplichte kost voor Star Trek-fans van het eerste uur, maar ook iedereen die wel kan genieten van een goed verzorgde science fiction film met veel actie en avontuur kunnen we deze Blu-ray zeker aanraden. Voor diehard Trekkies is er ook nog een Steelbook editie met een extra schijf met een zevental andere documentaires over de totstandkoming van deze film. Een film die je zeker vaker dan één keer kunt bekijken.