Game of Thrones 6X08 - No One

Ik was eventjes op vakantie dus jullie hebben het zonder mijn recaps van Game of Thrones moeten doen. In aflevering 6 en 7 gebeurde er gelukkig genoeg waardoor ik vermoed dat jullie ook zonder mijn tekst voldoende voer voor discussie hadden. Maar in aflevering 8 deden we een stapje terug, terwijl dit toch vaak een aflevering is waar een aantal verhaallijnen worden achtergelaten voor het seizoen.

Na de vierde aflevering van dit seizoen raakten de verwikkelingen in Westeros en daarbuiten weer lekker op stoom. Veel gebeurtenissen, een paar goede twists en een naderende finale. Maar alles spatte deze aflevering weer uiteen. Het filler-gehalte van deze aflevering was enorm groot! Ik bekijk dit puur als een serie en laat even de boeken achtergrond achterwege. Als we er vanuit gaan dat we nog één aflevering wijden aan de strijd tussen Stark en Bolton dan houdt dat nog een uur over om alle andere verhaallijnen een afronding te geven die ons tot april volgend jaar zoet houdt. Gaan we ze even langs? Sam, de Hound (die plots maar episch terug de serie in is komen wandelen), Meereen, Brienne etc. Mogelijk was aflevering 8 het einde van de verhaallijn van Arya dit seizoen. Maar als dat zo is, laten we die verhaallijn nog eens onder de loep nemen.

Game of Thrones Jaime

Sinds seizoen 2 zint Arya op wraak. Pure wraak. Ze wil getraind worden tot vechter om een lijst met namen af te werken die iets te maken hebben met de dood op haar familie. Na vele omzwervingen besluit ze in seizoen 4 de boot naar Braavos te pakken om in seizoen 5 in training te gaan. We zijn nu twee seizoenen verder en Arya besluit dat ze toch géén assassin wil zijn en maar terug naar huis gaat? Wát? In de anticlimax der anticlimaxen denken de schrijvers ons tevreden naar huis te sturen met een 'I am a girl and my name is Arya Stark'. Ik begon allemaal moeilijke twists in mijn hoofd te genereren. Wat nu als de Waif uiteindelijk al Arya was geweest en dat Arya zichzelf moest doden? Dan bestond Arya echt niet meer en dit had in haar training gepast. Maar nee het is allemaal voor niks? Het voelt nu als twee seizoenen rekken voor Arya waarin ze niet meer karakterontwikkeling heeft doorgemaakt dan in de eerste twee seizoenen. We kregen er wel een superhero-landing voor terug maar Twitter was het er al snel over eens dat ze geen kei is in parcours.

Game of Thrones Arya jump

Dan werd er deze tijd nog veel tijd besteed aan de belegering van Riverrun. Allemaal prima scènes met sterke dialogen, vooral het moment tussen Edmure en Jaime. Vooral Jaime kreeg de tijd om te shinen en we hebben weer iets meer over zijn motivatie geleerd. Maar de inname op deze manier liet mij nogal een onbevredigend gevoel achter. Ook omdat we de Blackfish niet ten strijde zagen trekken. Persoonlijk denk ik dat we best wat minder tijd in Riverrun hadden kunnen besteden.

Over efficiënt met de tijd omgaan gesproken: een scène over magische pikken en vechttechnieken? Een moppentrommel compilatie van mensen zonder moppentaptalent? Prima karaktermomenten maar het gevoel blijft mij bekruipen dat we de tijd beter kunnen besteden en dat er deze aflevering maar weinig voortgang in de plot zit. Na The Hound maakten we ook weer opnieuw kennis met Beric Dondarrion die we ook een paar seizoenen uit het oog zijn verloren. 

Game of Thrones Jaime

Dan was er nog een leuke twist in King's Landing: de High Sparrow heeft het trucje van Cersei door en manipuleert Tommen om de 'trial by combat' (waarbij je een kampioen voor je lot kan laten vechten) voortaan te verbieden. Cersei had met haar Frankenmountain natuurlijk een uitstekende kampioen in huis (zagen jullie hoe hij het hoofd van die kerel afrukte?) maar dat plan valt in duigen. En ook onze hoop op een duel tussen Frankenmountain en The Hound. Maar haar korte interactie met Qyburn suggereert dat ze nog een plannetje achter de hand heeft. En er is meer van dan alleen een gerucht. Een restant wildfire?

Al met al was de aflevering an sich prima. Maar het feit dat dit aflevering 8 is, we nog een heleboel andere verhaallijnen hebben en de plot erg voortkabbelde deze aflevering stort deze aflevering in tot een 'meh'. Logisch dat vele fans nu even teleurgesteld zijn, hopelijk valt dit later in het grote plaatje wel mee. Maar toch blijft iets me dwarszitten: Arya twee seizoenen in training zonder een waardige resolutie? Zwaar, zwaar teleurgesteld. Wat zijn jullie verwachtingen? Zit er nog een addertje onder het gras? Zie ik iets over het hoofd? Ik lees het graag hieronder!