CD: The Sensational Second Cousins - Earthquake

Na zo'n vijf jaar op vele toonaangevende festivals in binnen- en buitenland te hebben gespeeld ligt sinds de afgelopen week eindelijk Earthquake, het langverwachte eerste album van het rockabilly-duo The Sensational Second Cousins uit Klazienaveen, bij de betere platenwinkels in de schappen. De band, bestaande uit zanger en gitarist Henri 'Hectic Henri' Soulmann (ex-The Keefmen) en zijn achterneef en drummer Jerk 'Ravin' Jerk' Heijnen (wat dan meteen ook de bandnaam verklaart), werd opgericht in 2011 en maakt muziek die je meteen doet terugverlangen naar de tijd van woest ronkende lowriders, vintage hot rods en stoere chicks in petticoats.

The Sensational Second Cousins - Earthquake

Na eerder al een drietal indrukwekkende singles te hebben uitgebracht op het Meppelse Kuriosa Records (de ontdekkers van onder meer de bands traumahelikopter en Spider Rico) en het Spaanse Saturno Records verscheen onlangs Earthquake, het energieke debuutalbum van de twee Drenten, op het Rotterdamse platenlabel Independent Future Recordings. Voor de opname van Earthquake doken de mannen met hun gitaar en zelfgebouwde drumstel de Twang Wolf Analog Recording Studio in Nieuwe Pekela in, om aldaar met Hans Hannemann achter de schuiven een veertiental pure brokken heerlijk gestoorde rock-'n-roll, garagerock, country en rockabilly (met een snufje psychobilly) op de gevoelige band vast te leggen.

De band, die in 2014 nog in de top 3 van meestgeboekte bands bij de Popronde stond, omschrijft zelf hun muziek als 'Hasil Adkins die Elvis Presley in de kroeg tegen het lijf liep toen die met Hank Williams en Johnny Cash aan het drinken geslagen was'. Daar zouden wij dan nog The Cramps en The Legendary Stardust Cowboy aan willen toevoegen. The Sensational Second Cousins maken namelijk eerlijke muziek zonder fratsen, die klinkt zoals je de band ook bij een concert kunt beluisteren. Zo zingen de mannen uiteraard veel over mooie meisjes ('Tough Lover', 'Lovebug', 'Baby, Baby, Baby' en 'Hey Girl') maar ook over het uitzitten van een straf na het vermoorden van je baas ('Doin' Time').

The Sensational Second Cousins
The Sensational Second Cousins

Met Earthquake heeft het duo een album uitgebracht waarbij je al snel vergeet dat het slechts een duo is, aangezien de nummers in een sneltreinvaart als een op hol geslagen bulldozer uit je speakers komt knallen. Daarbij wordt het duo ook nog eens zeer aangenaam bijgestaan door gastmuzikant Arjan Beukers met zijn scheurende saxofoon. Ben je dus wel een liefhebber van het ouderwets goed klinkende genre of wil je gewoon weten wat misschien wel de beste Nederlandse rock-'n-roll elpee van 2016 is? Dan kunnen we je zeker aanraden om eens een bezoekje te brengen aan de Bandcamp-pagina van The Sensational Second Cousins. Een gouden duo waarvan we in de toekomst nog veel hopen te horen en zien.