Game of Thrones - The Red Woman

Na 9 maanden ongeduldig wachten is het eindelijk zover. Antwoord op al onze vragen. Zal Daenerys de oversteek wagen? Zal Sansa eindelijk herenigd worden met haar familie? Leeft Stannis nog? Is Jon Snow echt dood? In deze recap bespreken we de eerste aflevering van seizoen 6, The Red Woman.

LET OP! SPOILERS!

De recap is wat later dan je in eerdere jaren van ons gewend bent. Dit komt omdat het even leek of HBO weer opnieuw begonnen was met de eerste aflevering van seizoen 1. Daenerys kwam namelijk in een kamp met Dothraki terecht en werd minderwaardig en als seksobject behandeld. Kijk seizoen 1, aflevering 1 nog maar eens en het wordt pijnlijk duidelijk dat we geen stap zijn opgeschoten. Als men zegt dat Lost in het verleden veel rekte als TV-serie, moet men de verhaallijn van Daenerys maar eens onder handen nemen. Om na 5 seizoenen weer in een exact dezelfde situatie te zijn als in de eerste aflevering gaat mij écht te ver. Haar leger groeide tot epische proporties in de eerste drie seizoenen maar daarna besloot ze maar op pauze te gaan. Al sinds seizoen 1 wachten we tot ze de oversteek naar Westeros maakt. Haar draken zijn groot genoeg, ze kan ze zelfs berijden. Dus inladen dat leger op de schepen en varen naar... Wacht? Alles in de hens? Alle boten zijn in vlammen opgegaan? Mijn god...

Game of Thrones 6X01 Dothraki

De rest van de aflevering was eerlijk gezegd niet veel beter. Ik ben er overigens van overtuigd dat dit seizoen als geheel voldoende momenten zal gaan bevatten die ons weer doen trillen op onze benen, maar deze aflevering wilde teveel. Iedere cliffhanger van seizoen 5 werd even aangestipt, waardoor nagenoeg iedere verhaallijn gehaast aanvoelde en de aflevering niet kon ademen. Deze werd zelfs een beetje saai, want iedereen die keek wilde eigenlijk maar 1 ding weten: Jon Snow? Hoe nu verder? Wat mij betreft hadden ze best heel de aflevering daarop kunnen focussen. Dit is ook voor de makers voordelig want het mysterie rondom Jon is zo groot dat de kans dat de eindconclusie vroegtijdig uitlekt alleen maar groter wordt, wat deze ook moge zijn. Ik heb zijn dood in ieder geval nog niet volledig geaccepteerd, dus ik kijk vol spanning uit naar de volgende afleveringen. De onthulling dat Melissandre een ontzettend oude vrouw is, was natuurlijk wel een mooi moment en een schitterende cliffhanger. Naar deze onthulling is de afgelopen seizoenen (en in het boek nog meer omtrent haar ketting) sterk gehint. Haar ketting zal vast een geliefd fan-object worden, want wie wil zoiets nu niet? Het feit dat we afgelopen week heerlijke memes van dit moment konden zien bewees ook al dat dit het eerste hoogtepunt van het seizoen was.

Game of Thrones 6X01 Melissandre oud

Mijn persoonlijke favoriete scène van deze aflevering was de achtervolging van Reek en Sansa. Beiden werden op een heerlijke manier gered door Brienne en Poddrik in een leuke actiescène, hoewel wel wat vreemd dat Brienne daar ineens is. Maar ik kon me al niet voorstellen dat Sansa direct weer opgepakt zou worden, dus kuddo's daarvoor. Verderop bleek dat ook de schrijvers de karakters in Dorne beu waren en maar besloten om iedereen af te maken. Waar dit op sloeg, mag Joost weten. De Sand Snakes willen wraak vanwege de dood van Oberyn dus besluiten maar hun eigen familie (bruut) af te slachten omdat ze er niks aan doen? Dit terwijl Oberyn vrijwillig het duel aanging? Ugh, schone vechtende dames op een tv-show zijn tof maar dit is zo oninteressant (ik moest voor deze recap opzoeken wat de motivatie van deze dames is) dat het hopelijk snel ophoudt.

Game of Thrones 6X01 Reek & Sansa

Gelukkig kijken de makers naar tv-shows die heel populair zijn. Ik vermoed dat Arja een spin-off zal krijgen als een vrouwelijke versie van Daredevil (Daredevilness? She-Daredevil?) want de moves, hoewel nu nog afwezig, zullen er over 9 weken vast zijn. Ik voel een rematch aankomen! Een ander mooi moment was de dialoog tussen Cersei en Jaime Lannister. Cersei begint langzaam op de kijker te groeien als karakter. Hoewel we door haar verleden altijd wel ergens een hekel aan haar zullen houden. Wat wel vreemd is, is dat ze geen actie onderneemt om de voorspellingen van de eerder getoonde heks te voorkomen. Gezien Cersei zo belust is op macht lijkt me juist dat als er tekenen zijn dat de heks gelijk gaat krijgen, je er alles aan doet om dit te voorkomen.

Game of Thrones 6X01 Jaime en Cersei

De aflevering had ook nog verschillende kleine momenten om ons te herinneren aan karakters die vast nog iets gaan bijdragen dit seizoen. Zo zit Margaery Tyrell nog steeds in de nor. Jorah Mormont heeft nog steeds last van een vervelende schimmel (grey-scale) en Daario wil zijn liefje gewoon terugvinden. Maar ondanks al dit getouwtrek tussen deze verhaallijnen (en de korte speelduur van deze aflevering) ontbraken er nog een shitload aan personages. Waar was Bran? En waar was geniepige Littlefinger? Wie misten we nog meer deze aflevering en wat verwachten we de komende weken? We lezen het graag in de reacties hieronder!