Grimsby

Komedies in februari: ik ben er nooit zo happig op. Dit is toch vaak de maand om de films waar de studios niet tevreden over zijn te droppen in de bioscoop. In de zomer heb je de blockbusters. In het najaar de Oscar-films. Rond de Kerst de familiefilms. Maar wat bieden januari tot maart? Veel dumpfilms. Er wordt nu slim op ingespeeld door ook blockbusters uit te brengen (kijk naar Deadpool die niet zomaar drie weken aan de top staat) maar daarbuiten is het voornamelijk de rotzooi die niet tegen de zomer blockbusters opkan. Het kan af en toe ook goed aflopen, kijk maar naar Kingsman vorig jaar. Die was erg leuk en bevatte ook een rol van Mark Strong. Zou Mark Strong ook van Grimsby een succes kunnen maken?

Strong speels Sebastian Butcher en is de kleine broer van Nobby Butcher. Als kleine jongens waren deze broers onafscheidelijk. Samen voetballen en samen hooligannen (het is toch een Britse film). Maar het lot had een ander pad voor ze uitgestippeld. De broers raakten elkaar uit het oog en kregen compleet verschillende levens. Nobby (Baron-Cohen) is achtergebleven in Grimsby en leidt het stereotype leven van een Engelse die in een achterwijk woont, in de pub zit en van voetbal houdt, om de 11 kinderen maar achterwege te laten. Zijn broer is echter opgeleid tot een top-spion van MI6 en voert overal ter wereld in het geheim levensgevaarlijke missies uit. Als tijdens één van die missies de twee broers elkaar tegen komen loopt het gigantisch mis. Sebastian wordt gedwongen onder te duiken in het leven wat hij heeft achtergelaten, maar hij is hier niet klaar voor...

The Brothers Grimsby explosion

Sacha Baron-Cohen is een opvallende acteur. Hij weet altijd te shockeren met zijn typetjes in Borat of The Dictator, maar heeft in Hugo en Les Misérables heeft hij laten zien meer te kunnen dan een typetje. In deze film speelt hij weer een typetje, maar dit keer is het verpakt in een actiekomedie in plaats van het shockeren van mensen op straat. En ook deze rol werkt hij vrij overtuigend af, hoewel hij niet zo onherkenbaar wordt als bijvoorbeeld een Ali G. Het venijn zit hem in de subtiele woordgrappen, hoewel de snelle montage af en toe een grap te snel laat komen en passeren waardoor de grap niet door kan dringen. De fysieke komedie werkt hij echter formidabel af. Er verdwijnt echter wel heel veel in zijn kont.

Mark Strong is een acteur aan de andere kant van het spectrum. Bloedserieus speelt hij vaak bijrollen als slechterik. Maar in deze film is hij een van de helden. De grap zit erin als deze serieuze acteur, die we in het begin van de film leren kennen als een uiterst efficiënte 'killing machine', gedurende de film langzaam steeds meer eigenschappen van een inwoner van Grimsby (scum) moet overnemen. Dit werkt goed op de lachspieren.

The Brothers Grimsby Sacha Baron-Cohen

Helaas gaat de film ook een paar keer nét iets te ver. Hier en daar wordt ook de plot uit het oog verloren en vinden er complete scènes plaats puur voor de grap. Maar daar is het een komedie voor. Hoewel de 'olifantenscène' echt niet had gehoeven... Gelukkig pretendeert de film nergens meer te zijn dan een flauwe actiekomedie met een aantal rake grappen en een aantal infantiele momenten waarbij je toch even je hoofd moet schudden. Maar met een speelduur van slechts 1 uur en 20 minuten verwacht je ook niet meer.

De film is inderdaad een niemendalletje voor februari/maart, maar wel eentje die je anderhalf uur eenvoudig vermaakt. Het is geen Deadpool (als je die nog niet gezien hebt, moet je eerst daarheen) maar de makers van deze film verdienen een nette voldoende.