FOK!toen: Yes - The Yes Album

Het is vandaag op de kop af 45 jaar geleden dat de plaat The Yes Album van de progressieve rockband Yes in de platenwinkels verscheen. The Yes Album was het derde album van de band uit Londen en was ook de eerste plaat van de groep waarop we alleen eigen werk aan konden treffen. In deze aflevering van FOK!toen blikken we terug op de totstandkoming van deze klassieker.

Yes - The Yes Album
Yes - The Yes Album

De voorgaande jaren
Voor het ontstaan van de band Yes moeten we terug naar het jaar 1967. Het was namelijk in dat jaar dat bassist Chris Squire in de band Mabel Green's Toyshop ging spelen, een band waarin we naast zanger en gitarist Clive Bayley en drummer Bob Hagger ook gitarist Peter Banks speelde. Nadat de band op zekere avond een concert heeft gegeven in de Marquee club in Londen zorgt Jack Barrie, de eigenaar van de La Chasse Club, dat de mannen in contact komen met zanger Jon Anderson. Anderson werkt op dat moment als barman in de La Chasse club en is naarstig op zoek naar een band. Dezelfde avond nog schrijven de mannen samen het nummer 'Sweetness' dat later op de eerste elpee van Yes zou verschijnen.

Banks had inmiddels de groep verlaten om een blauwe maandag in de band Neat Change te spelen. In juni 1968 verlaat Hagger de band en wordt vervangen door Bill Bruford, die gevonden wordt dankzij een advertentie van de getalenteerde drummer in de Melody Maker. Ook zorgt Squire dat Banks weer in de band komt spelen om zo de plaats over te nemen van Bayley. Daarnaast wordt de band ook nog eens uitgebreid met de klassiek geschoolde pianist Tony Kaye, die tot op dat moment in de band Johnny Taylor's Star Combo had gespeeld. Met deze bezetting werd een maand lang geoefend in de kelder van het The Lucky Horseshoe cafe in Londen.

De band moest nog een naam hebben en Anderson kwam met het idee om de band Life te noemen, terwijl het Squire een beter idee leek om de band World te noemen. Uiteindelijk kwam Banks met de naam Yes op de proppen. Vanaf eind 1968 is de band regelmatig te zien in de omgeving van Londen en speelt nummers van artiesten zoals The Beatles, The 5th Dimension en Traffic. Als de band op een avond in september 1968 in moet vallen voor de band Sly & the Family Stone komen ze in contact met Roy Flynn, die dezelfde avond nog de manager van Yes zou worden.

The Yes Album op cassette

Verandering
Gedurende 1969 en 1970 zou Yes een tweetal albums uitbrengen, waarop we naast eigen werk ook uitstekende covers tegenkwamen van liedjes van The Byrds, The Beatles, Buffalo Springfield en Richie Havens. Het zou echter tot 1971 duren voordat de groep een vaste bezetting kreeg. Gitarist Peter Banks had na Time And A Word besloten om de groep te verlaten en zijn plaats was overgenomen door Steve Howe (ex-Tomorrow). De mannen van Yes huurden een boerderij in South Molton in Devon en gingen daar druk aan de slag met materiaal voor een volgend album.

Samen met producer Eddie Offord werden dagelijkse sessies van een etmaal opgenomen, waarna delen van de opnames werden samengevoegd tot complete nummers, waarna de band deze opnieuw in zou studeren om de compositie daarna in één keer uit te kunnen voeren. Na de nodige oefensessies gingen de mannen van Yes en producer Offord naar de Advision Studios in Londen om aldaar gedurende de herfst van 1970 een zestal fraaie composities op de gevoelige band vast te leggen. Op de regenachtige avond van 23 november 1970 is de band op weg naar huis van een concert in Basingstoke als de mannen betrokken raken bij een frontale aanrijding waarbij pianist Tony Kaye een voet zou breken. Dit zou de groep echter niet weerhouden om verder te gaan met optredens en met de opnames voor de volgende plaat.

Na de commercieel gezien tegenvallende resultaten van de eerste albums besloot de band om een muzikale koerswijziging te maken. Kenmerkende elementen van de groep Yes, zoals de fraaie samenzang van Anderson, Howe en Squire, het melodieuze baswerk van Squire en het Hammond orgel van Kaye waren nog steeds prominent aanwezig, maar daarnaast waren er ook meer invloeden uit de jazz, funk en akoestische gitaarmuziek te horen op de nieuwe plaat.

Yes - The Yes Album 3

The Yes Album
The Yes Album zou vanaf 19 februari 1971 in de Britse platenwinkels liggen en zorgde voor de doorbraak van de band in hun thuisland. De plaat zou 34 weken in de Britse album Top 100 te vinden zijn en zou daarin de 4e plaats halen. In Nederland verscheen de plaat in april 1971 in de album Top 100 en zou in de daaropvolgende 18 weken de 15e plaats halen.

Yes - The Yes (Album)
De Italiaanse eerste persing van The Yes (Album)

In Italië zou een afwijkende persing van de plaat verschijnen. Zo heet de elpee daar The Yes en staat de track 'The Clap' als laatste track op de tweede kant van de plaat. Ook bij de schrijvende pers slaat The Yes Album in als een bom. Zo wordt de plaat, samen met twee andere albums van Yes, genoemd in het toonaangevende boek 1000 Recordings to Hear Before You Die van Tom Moon. Ook hoorde The Yes Album bij de favoriete platen van zowel Geddy Lee (Rush) als Tony Banks (Genesis). Anderson was in eerste instantie nog huiverig voor de reacties op de plaat, maar nadat hij ontdekte dat de fans binnen een maand bij concerten de liedjes al mee gingen zingen wist hij dat de groep een juiste koers was ingeslagen.

Yes - The Yes Album 2

De plaat

Yes - The Yes Album A

Kant A:
1 Yours Is No Disgrace
2 The Clap
3 Starship Trooper
- Life Seeker
- Disillusion
- Würm

Yes - The Yes Album B

Kant B:
1 I've Seen All Good People
- Your Move
- All Good People
2 A Venture
3 Perpetual Change

The Yes Album verscheen in 1988 voor het eerst op cd en zou daarna nog een aantal heruitgaven kennen. Zo verschijnt er in 2003 een uitgave op Rhino Records, waarop we als bonustracks single-versies aantreffen van 'Your Move' en 'Life Seeker' en een studioversie van 'The Clap'. Ook verschijnt er in 2014 een Definitive Edition van The Yes Album, bestaande uit een cd en een dvd/blu-ray, waarop we de onderstaande tracks aantreffen:

Yes - The Yes Album 2014 01
Yes - The Yes Album 2014 02
De 2014 her-uitgave van The Yes Album op blu-ray