CD: Steven Wilson - 4 1/2

Amper een jaar na het verschijnen van het zeer indrukwekkende album Hand. Cannot. Erase. ligt er sinds deze week alweer een nieuwe plaat van de ongekroonde progressieve rock koning Steven Wilson in de schappen van de betere platenwinkels. is het vijfde (mini)album van de Britse muzikant, die liefhebbers van de betere progressieve klanken ook kennen als de charismatische zanger, gitarist en tekstschrijver van de band Porcupine Tree.

Steven Wilson - 4½ (Foto: undefined)
Steven Wilson - 4½

Op de plaat, die door de muzikant zelf wordt aangeduid als een EP, komen we een vijftal tracks tegen die de muzikant tijdens de opnames van de albums The Raven That Refused to Sing (And Other Stories) (2013) en Hand. Cannot. Erase. (2015) schreef. Steven Wilson noemt 4½ dan ook een plaat om de periode tussen Hand. Cannot. Erase. en de full length opvolger op te vullen en afgaande op de inhoud van deze plaat kan dat alleen maar veel goeds beloven. De plaat opent meteen sterk met het uit 2013 stammende 'My Book Of Regrets'. In de dik 9 minuten durende compositie neemt de muzikant ons mee op een korte doch avontuurlijke reis door het progressieve universum. Muzikaal gezien zweeft het nummer ergens in het midden van bands als Yes, King Crimson en Foo Fighters.

'Year of the Plague' is een fraai instrumentaal nummer, dat al werd opgenomen voor het album The Raven That Refused to Sing (And Other Stories) maar dat destijds op de plank bleef liggen. Vervolgens is het tijd voor 'Happiness III', een nummer dat in 2003 al werd geschreven door Wilson en in 2014 werd opgenomen tijdens de Hand. Cannot. Erase.-sessies in de Air Studios. Van diezelfde sessies stamt ook het instrumentale 'Sunday Rain Sets In', een in eerste instantie heerlijk kabbelend nummer met een explosieve climax. Ook het uit 2013 stammende 'Vermillioncore' komt rustig op gang, maar transformeert al snel in een hoogstaand stuk spacende bombastische progressieve rock met vervreemdende melodielijnen.

Als afsluiter kent de plaat  dan nog een fraaie bewerking van 'Don't Hate Me', een prachtige melancholische ballade die al eerder te horen was op de elpee Stupid Dream van Porcupine Tree uit 1999. Waar het origineel 8,5 minuut duurt is de versie op deze plaat, waar we Steven Wilson in duet horen met de Israelische zangeres Ninet Tayeb, nog een minuut langer. Fans van Porcupine Tree hoeven we uiteraard niet meer te overtuigen van de hoogstaande kwaliteiten van deze Britse muzikant, maar ook eenieder die zich wel durft te wagen aan een avontuurlijk stuk progressieve rock kunnen we zeker aanraden om deze fijne plaat eens te gaan beluisteren vanaf cd, vinyl of blu-ray.

Op 4 februari is de muzikant overigens ook met zijn band te zien in de Oosterpoort in Groningen.