Star Wars: The Force Awakens

Ruim tien jaar na Revenge of the Sith is Star Wars weer terug in de bioscoop. De prequels worden ver achter ons gelaten en we pakken de gebeurtenissen dertig jaar na Return of the Jedi op. Sinds de aankondiging in 2012 is reikhalzend naar deze dag uitgekeken. Was het het wachten waard?

De review bevat milde spoilers.

Na het verdwijnen van het Keizerrijk is de First Order opgestaan. Het Verzet biedt onder leiding van Generaal Leia weerstand. Beide partijen zijn op zoek naar de verdwenen Luke Skywalker. Het Verzet stuurt in het grootste geheim hun beste piloot op een missie om de locatie van Skywalker te achterhalen. Hij wordt al snel opgespoord door de First Order met aanvoerder Kylo Ren in het bijzonder. Hij stelt de plannen veilig waarna de kaart in handen van jutter Rey belandt.

De hamvraag: is The Force Awakens een waardige Star Wars-film? Het antwoord is een volmondig JA! J.J. Abrams blijft trouw aan de klassieke Star Wars-avonturen. De film is duidelijk voor en door de fans. Er wordt een nieuwe trilogie gestart vol met nieuwe mogelijkheden, maar de knipogen naar de eerdere films zijn talrijk. De film voelt aan als A New Hope. Hij is fris, avontuurlijk, humorrijk en het publiek krijgt weinig ruimte om naar adem te snakken. Dit is tegelijk ook een minpunt: grote brokken van de film zijn een nieuwe variatie op eerder gebruikte elementen. Toch houdt dit de film nergens terug.

The Force Awakens Kylo Ren

Het sterkste punt van de film zijn de nieuwe personages. Uitblinker is Adam Driver, die als nieuwe villain Kylo Ren voldoende tegenstand kan bieden aan de helden. De dreiging van zijn personage is continu aanwezig. Driver krijgt ruim de tijd om voldoende diepte te geven aan de rol. Dit intrigeert het publiek waardoor je continu meer wilt weten over dit sinistere figuur. Ook John Boyega zet met Finn een sterke hoofdrol weg: onzeker en onwennig als held maar altijd gevat en moedig. Het brengt de humor in de film bij een karakter met een bijzondere voorgeschiedenis, zoals we in Star Wars nog niet eerder zagen. En natuurlijk is daar de droid BB-8: dit rollend genie stuurt en begeleidt de plot met veel humor en zal zeker een gewild figuur op de speelgoedplank worden. Daisy Ridley zet als Rey een sterke vrouwelijke hoofdpersoon neer, maar dit zal ook te maken hebben met Abrams die eerder liet merken de voorkeur te geven aan vrouwelijke hoofdrolspelers.

En dan is daar de oude cast. Harrison Ford is eindelijk terug als Han Solo. Met dezelfde charme en robuustheid is dit een feest der herkenning. Hij ís weer de bekende Han Solo in deze film en dat is iets waar de fans al sinds 1983 naar uitkijken. Hij is nog altijd scherp, vol van zichzelf en kortgezegd een enorme bad-ass die altijd eerst zou schieten. Carrie Fisher als Leia heeft een iets kleinere rol maar is daarom niet minder belangrijk. Haar scènes met Han samen vormen een belangrijk hart in de film. Ze wordt als generaal net zo gewaardeerd als haar periode als prinses, maar met meer ervaring. Duidelijk aan haar wordt wel dat er veel gebeurd is in de periode tussen de films. Oudgedienden als Chewbacca, C-3PO en R2-D2 zijn ook weer terug, wat dat Star Wars-gevoel meer naar voren brengt dan Lucas ooit kon doen met de prequels. Vooral C-3PO brengt de nodige humor met zich mee, zonder irritant te worden wat in eerdere films weleens gebeurde.

The Force Awakens Han Solo legend 2

Hoe je het ook bekijkt, The Force Awakens is een ijzersterke sci-fi actiefilm zonder te verzanden in zielloze actie met visueel spektakel. De actie blijft overzichtelijk, waar andere films de laatste tijd weleens de mist ingingen. De film is onderhoudend met humor en sterke momenten die vanuit de personages komen. Kritiekpunt is dat de film op sommige punten niet bijster origineel is, maar maakt dit uit? Nee, de spirit van Star Wars zit erin en dat is voldoende.

J.J. Abrams heeft een meer dan prima film afgeleverd die de fans zal bekoren, maar ook het grote publiek en een nieuwe generatie fans zal aanspreken. Nu begint het lange wachten gewoon weer opnieuw... volgend jaar eerst spin-off Rogue One en dan op naar Episode VIII!