CD: Swallow The Sun - Songs from the North I, II & III

Drie jaar na het imponerende Emerald Forest And The Blackbird pakt het Finse Swallow The Sun groots uit met hun nieuwe album. De Finse doom-metalband bestaat dit jaar alweer 15 jaar en viert dat met het zeer ambitieuze Songs From The North I, II & III, een brute bak duistere atmosferische doommetal die uit maar liefst 3 cd's bestaat! Dat is best wel gewaagd aangezien de band hiermee haar debuut maakt op Century Media, na eerder al albums te hebben uitgebracht op Firebox Records en Spinefarm Records.

Swallow The Sun - Songs From The North I, II & III

Met Songs From The North I, II & III laat Swallow The Sun zich van een zeer veelzijdige kant beluisteren. Zo horen we op Songs From The North I - Gloom het vertrouwde geluid van de zeskoppige Finse band, zoals we dat al kenden van Emerald Forest and the Blackbird en de daarvoor al verschenen platen. Zanger Mikko Kotamäki krijgt weer de nodige ruimte om vanuit zijn teennagels te grunten maar laat horen dat hij eveneens over een prima cleane zangstem beschikt. Heerlijke moddervette doommetal met daarover een fijn laagje death metal zoals de liefhebbers van het zwaardere werk het zo graag horen. Daarbij laten de grunts van Kotamäki zich ook fraai combineren met de gastbijdragen van de zangeressen Aleah Stanbridge en Sarah Elisabeth Wohlfahrt.

Swallow The Sun logo

Op Songs From The North II - Beauty laat Swallow The Sun zich van een geheel andere kant horen. Terwijl we in de verte de wolven al horen huilen kunnen we tegelijk ervaren dat de Finnen zich ook prima weten te redden met akoestische klanken. Voor mensen die de band al wat langer volgen zal dit album niet echt verrassend zijn, aangezien de band in het verleden al vaker experimenteerde met akoestische instrumenten in hun composities. Bij het beluisteren van de filmisch aandoende composities waan je je al snel een beetje in het desperate winterlandschap van Finland. Muzikaal gezien doet deze plaat wel wat aan het betere werk van Opeth denken en dan weten de kenners wel waar ze het moeten zoeken. Prachtige bijna sprookjesachtige atmosferische muziek die eveneens geschikt is voor de latere uurtjes.

Op Songs From The North III - Despair krijgen we vervolgens weer de meest rauwe kant van Swallow The Sun te horen. Op het afsluitende deel van deze zeer indrukwekkende trilogie krijgen we zes Finnen op hun allertraagst en allerzwaarst te horen met heerlijk lompe doommetal van de bovenste plank, die als een soort van melomane oerknal uit de speakers lijkt te knallen. Met nummers zoals 'Gathering Of Black Moths' en 'Empires Of Loneliness' en 'The Clouds Prepare For Battle' is Songs From The North III - Despair alles behalve toegankelijk te noemen, maar voor liefhebbers van muziek uit de hardere en duistere sector is het evenwel een soort van groeidiamantje dat bij elke luisterbeurt weer nieuwe details prijsgeeft.

Swallow The Sun_
Swallow The Sun

Met Songs From The North I, II & III bewijst Swallow The Sun meer dan 150 minuten lang dat het genre doommetal diverse vormen kent. Ben je dus wel een liefhebbers van het genre, dan mag je deze meesterlijke release zeker niet missen.