Beyond: Two Souls Remastered

Ik was zeer te spreken over Beyond: Two Souls voor PlayStation 3. Toen de PlayStation 4-versie werd aangekondigd, liep ik er niet warm voor; ik heb het spel toch al gespeeld? Nu de game uitgekomen is, mocht ik toch nog eens met Jodie en haar Aiden het avontuur nog eens beleven. Over het verhaal en mijn mening over al het gebeuren kan ik kort zijn: ik vond het een fantastisch spel, met voer voor discussie en alles. De lange versie van mijn mening kunt je hier lezen, wat ik nu vooral ga doen is kijken of de verbeteringen en vernieuwingen er echt toe doen. De belangrijkste vraag wordt dan ook beantwoord: is het spel de moeite waard ook al heb je het op PlayStation 3 gespeeld?

Beyond Two Souls Remastered

Het eerste verschil wordt meteen duidelijk na het startscherm: je mag kiezen in welke volgorde je het verhaal wil spelen. Je kunt kiezen uit het origineel, waarbij je heen en weer in de tijd gaat, of uit de nieuwe, chronologische volgorde. Voor een bekende van het origineel kies ik dan voor de chronologische volgorde. We beginnen alsnog op het politiebureau, waar een SWAT team gaat binnenstormen, om geheel afgeslacht te worden. Er zijn wel wat verschillen daarna, want dan begint het avontuur pas en gaan we vanaf de achtjarige Jodie naar de volwassen vrouw. Eigenlijk zorgt dat er voor dat het spel enorm traag gaat in het begin, want ja, een achtjarig meisje doet nog niet zo veel en veel actie is er niet. Dat wordt natuurlijk meer, maar in het origineel werd het meer gedoseerd door kriskras door de jaren van Jodie te gaan. Boeit de optie als je het spel al gespeeld hebt? Nee.

Je krijgt de DLC Advanced Experiments erbij. Jodie wordt in een trainingsruimte van de CIA gegooid die zo uit Portal lijkt gelopen. Je wordt getimed terwijl je allerlei puzzels moet oplossen, natuurlijk met hulp van Aiden. Het levert zo’n dertig minuten extra speeltijd op met op zich aardige puzzels. Leuk als je deze uitbreiding nog niet gespeeld hebt, maar voor 5 euro heb je ook de PlayStation 3-versie. Wederom niet een reden om nu rennend naar de winkel te gaan en de game nog eens te halen.

Beyond Two Souls Remastered

De besturing is ietsje anders geworden. Eerder had je nog wel eens de actieknoppen nodig om dingen te doen op het scherm, maar de rechterpook heeft in deze remaster veel meer te doen dan de vorige keer. De besturing werkt wel beter dan in het origineel, daar was het nog een minpunt. De besturing middels je smartphone kunnen doen is nog steeds geen toegevoegde waarde. Een leuk-voor-de-weet toevoeging zijn de statistieken die na een hoofdstuk verschijnen. Hierin zie je wat andere spelers hebben gekozen in de dialogen of andere keuzemogelijkheden.

Grafisch was het al feest op je scherm op PlayStation 3, maar Beyond: Two Souls op PlayStation 4 ziet er net wat gedetailleerder en scherper uit. Dit keer ondersteunen ze Full HD al blijft het bij 30 fps, maar dat boeit voor zo’n spel helemaal niet. Er zijn meer filmische effecten zoals blur, en spectaculairdere explosies en branden. Dit is allemaal te danken aan de nieuwe engine van Quantic Dream, die voor PlayStation 4 is ontwikkeld. Het spel is eigenlijk meer een demo voor ze geweest om te kijken wat ze met de nieuwe engine kunnen doen, om daarna te beginnen aan een echt geheel nieuwe game, Detroit genaamd.

En dat is prettig voor mensen die ingestapt zijn bij de PlayStation 4 of mensen die Beyond: Two Souls nooit hebben gespeeld op PlayStation 3. Daar is het namelijk nog steeds een aanrader voor. Mensen die de game al hebben gespeeld moet ik teleurstellen. De veranderingen zorgen er gewoon niet voor dat ik een prijskaartje van dertig euro zou kunnen verdedigen. Helaas er is geen inruilactie, want deze versie van Beyond: Two Souls is wel net wat completer dan de vorige versie.