CD: Maria Mena - Growing Pains

Maria Mena is back! Twee jaar na de release van haar vorige album, ligt aanstaande vrijdag haar achtste album Growing Pains in de schappen. En het bevat het nodige hartzeer …

Maria Mena album coverAlbum cover

Een kleine maand voor de albumrelease gaf de Noorse Mena al een voorproefje van haar nieuwe album. De eerste single ‘I Don’t Wanna See You With Her’ is een typisch Maria Mena-liedje; een gevoelige tekst in een melodieuze ballad, die prima past in het rijtje van haar eerdere hits als ‘Just Hold Me’ en ‘Miss You Love’. 

Op haar vorige album Weapon In Mind werkte Mena samen met onder anderen danceproducer Mats Lie Skåre en week ze af van de voor haar bekende paden om te experimenteren met haar muziek. Voor Growing Pains is Mena echter weer terug bij haar oude stijl. Een goede zet, aangezien emotie overbrengen in haar gevoelige liedjes is wat ze het beste doet.

En dat doet ze zeker op dit album. Zoals altijd heeft Maria Mena bij het schrijven van haar nummers gebruikgemaakt van haar eigen ervaringen. Dat dit album vol staat met liedjes over liefdesverdriet is dan ook iets dat na haar scheiding vorig jaar onvermijdelijk was.

Maria Mena exMaria Mena en haar ex-man Eivind Sæther

Growing Pains bevat elf nummers die je meeslepen door alle stadia van liefdesverdriet. Zo is ‘Not Sober’ zonder twijfel je theme song als je door de eerste fase liefdesverdriet gaat (a.k.a. de ogen uit je kop janken). Perfect voor de avonden waarop je met betraande wangen wijn/bier/vodka achteroverslaat en tussen de flessen door je favoriete Tony Chocolonely wegwerkt.

Maar dan zijn daar ook de stadia na het huilen en de ellende: verwarring, schaamte, twijfel, boosheid, rouw en uiteindelijk hoop. Dit laatste uit zich vooral in het – hoe symbolisch – laatste nummer van het album, dat tevens de titelsong is. In ‘Growing Pains’ zingt Mena over het overwinnen van de pijn van haar gebroken hart.

Mena’s oprechte teksten gaan soms ook dieper, zoals in het nummer ‘Where I Come From’. De gescheiden zangeres, die zelf ook uit een gebroken familie komt, zingt: “I’d rather end up alone than in a house like the one I came from.” Een zin uit een nummer dat je recht in het hart raakt.

Truth be told: als je niet houdt van ballads en artiesten die zichzelf blootgeven – in muzikale zin, uiteraard – kun je dit album beter overslaan. Maar als je houdt van persoonlijke teksten, piano, cello en ballads met hier en daar een voorzichtige beat, is dit album absoluut de moeite waard. Maria Mena slaagt er met haar warme en fragiele stem in om teksten overtuigend over te brengen. Je kan niets anders dan met haar meevoelen.