iPhone 6s

"Stuur een SMS naar mijn vrouw, zet erin dat ik wat later kom door een file." Siri herhaalt nog wat er in de iMessage komt te staan en of het oké is om te verzenden. Een simpele "ja" en hopsa, ik heb handsfree achter het stuur een berichtje gestuurd. Handsfree bellen is zo 2010. Handsfree je mail laten voorlezen, je afspraak met je kapper in je agenda zetten of de routebeschrijving vragen naar de dichtstbijzijnde Starbucks, het kan allemaal.

Een normale hipster wordt helemaal warm van de nieuwe 3D Touch op de nieuwe iPhone 6s en 6s Plus, maar voor mij is de altijd wakker Siri een godsgeschenk in de auto. Alleen op deze toestellen is Siri ook zonder netstroom altijd bereid je te helpen. Door de nieuwe A9-chip luistert Siri altijd of jij "Hé Siri" roept om daarna eigenlijk vrij vaak te begrijpen wat je zegt of vraagt. Sterker nog, ik hoef deze review alleen wat te corrigeren, ik wilde eens proberen of het lukte een tekst langer dan twee zinnen door Siri te laten typen. Handig voor in de auto, in het openbaar vervoer word je wat vreemd aangekeken.

iPhone 6s Siri

Ik merk dat ik veel vaker naar Siri vraag en steeds meer leer wat er mogelijk is. De makers van Shazam spelen bijvoorbeeld prima in op Siri. Je kunt simpelweg vragen welk nummer Siri nu hoort en via Shazam vertelt hij je dat je Rick Astley met Never gonna give you up hoort. Het is jammer dat veel apps nog geen ondersteuning bieden om in-app Siri-commando’s. Vooral applicaties als Pages of zelfs de fotocamera werken nog niet via stem. Het zou toch makkelijk zijn dat je Siri kunt vragen een foto te maken. Op dit moment opent Siri alleen de camera app voor je, maar zul je zelf nog op de knop moeten drukken. De mens is lui.

Dit probleem kent ook de grootste toevoeging aan iPhone 6s, de 3D Touch. Apple heeft nu een drukgevoelig scherm. Het meet dus niet alleen waar je op het scherm drukt, maar ook hoe hard. Het merkt ook als je opeens harder duwt. En dat gegeven wordt gebruikt in bijvoorbeeld de mail app. Daarin wordt de functie ‘Peek and Pop’ handig gebruikt. Je kunt even snel spieken door zachtjes op het scherm te drukken. Je ziet dan een statische preview van je gekozen mail. Als je het scherm ingedrukt houdt kun je nog naar links, rechts en naar boven schuiven voor wat extra opties zoals archiveren, beantwoorden enzovoort. Wil je het hele bericht lezen, dan druk je even wat harder, je voelt een trilling dat bevestigt dat het apparaat je begrepen heeft en de app laadt het hele mailtje.

iPhone 6s peek and popiPhone 6s peek and pop

Het klinkt allemaal logisch en gaat verder dan alleen het hoveren dat Android al een tijd heeft. Maar tot op heden zijn er maar een handjevol apps dat ondersteuning biedt voor 3D Touch. Apple kennende gaat dat nog veranderen, nu de developers allemaal los kunnen op de nieuwe functie, maar voor nu is het nog behelpen. In de mail ben ik het nu gewend om te doen, al kleeft er wel een nadeel: een preview wordt niet gezien als gelezen. Dus opeens puilt mijn mailbox vol met ongelezen mail, terwijl ik ze wel gelezen heb. Wederom: de mens is lui.