DVD: Hitlers Krijgers

Het is strafbaar hem in een openbare plaats te groeten, en daarbij zijn naam te scanderen. De familienaam is uitgestorven en geen ouder denkt er meer aan om zijn kind Adolf te noemen. Hitler heeft een gitzwarte bladzijde achtergelaten in het boek van onze wereldgeschiedenis, maar hij deed dat niet alleen. Deze documentaire werpt een blik op de mensen die met deze persoon sympthatiseerden, met hem werkten en uitvoerden wat hij zei. Zij waren zijn krijgers, Hitlers Krijgers.

Friedrich PaulusFriedrich Paulus

Allereerst blijft het een beladen onderwerp, dus kan de documentaire voor mensen die de oorlog hebben meegemaakt een verschrikking zijn; om de beelden weer terug te zien en vooral om terug te zien wie die verwoesting van levens, steden en hele families op hun geweten hebben. De vraag blijft natuurlijk wel of zij alleen maar handelden vanuit het bevel of dat zij dezelfde mening waren toegedaan als Hitler. Er wordt ingezoomed op een aantal kopstukken die onder zijn bevel stonden. De mannen die een portretaflevering krijgen zijn Wilhelm Keitel, alias de Volger; Erwin Rommel, alias de Woestijnvos; Wilhelm Canaris, alias de Meesterspion; Erich von Manstein, alias de Strateeg; Friedrich Paulus, alias de Overloper en Ernst Udet, alias de Generaal van de Duivel.

Een belangrijk punt in de documentaire is vooral dat de mannen erg gehaat werden om wie ze waren - natuurlijk dan vooral door de vijand - maar dat er ook bewondering was voor de mannen in kwestie. Zij wisten eigenhandig de eerste veldslagen te winnen, maar kregen daarvoor vaak niet de bewondering die de Grote Leider uiteindelijk wel kreeg. Dat is natuurlijk anders in het geval van Canaris, die niet voor niets de alias Meesterspion krijgt. Hij was een van de weinigen die toentertijd als naaste van de opperbevelhebber innerlijk twijfels had over de toekomst en de algehele visie van een nazi-Duitsland. Maar ook Ernst Udet - die eigenhandig de nu nog wereldberoemde Duitse Luftwaffe oprichtte (waarvoor opnieuw vooral Hitler de eer krijgt in de geschiedenisboeken) - wordt op een bijzondere manier uitgelicht.

Erich von MansteinErich von Manstein

Stuk voor stuk zijn het allemaal personen die gesympathiseerd hebben met een duivels figuur, wiens nalatenschap nog steeds vorm heeft gegeven aan de maatschappij van vandaag. Hij zorgde ervoor dat er een verdeeldheid binnen het volk ontstond, en de vele veldslagen die daar onder andere voor zorgden werden niet allemaal door zijn visie gewonnen. Voor de organisatorische successen had Hitler soms ook andere mensen nodig. Dit zijn hun verhalen, hoe gruwelijk de gevolgen daarvan ook nu toch nog zijn. De documentaire weet echter wel dit op zo'n manier neer te zetten, dat het kijken is zonder de rillingen over de rug, maar wel met een enorm groot besef van wat deze mannen allemaal op hun geweten hebben.