Chappie

Chappie is de derde film van de Zuid-Afrikaanse filmmaker Neill Blomkamp, die eerder naam wist te maken met de indrukwekkende science fiction-films District 9 en Elysium. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen bekend werd dat de cineast een film zou gaan maken waarin een zelfdenkende robot de hoofdrol zou spelen. De film, die afgelopen maart nog in de Nederlandse bioscoop te zien was, is nu verschenen op blu-ray en dvd.

Chappie

Voor zijn derde speelfilm liet Blomkamp zich inspireren door zijn korte films Tetra Vaal (2004) en Tempbot (2006). De film speelt zich af in een futuristisch Johannesburg, waar de gevestigde misdaad wordt bestreden met de hulp van androïdes. Programmeur Deon Wilson (Dev Patel) wil echter nog een stap verder gaan door de robots artificiële intelligentie te geven, maar krijgt daar geen toestemming voor van zijn baas Michelle Bradley (Sigourney Weaver). Wilson laat zich echter niet tegenhouden en besluit om een experiment te doen met een afgekeurde androïde. Hiermee trekt hij echter ook de aandacht van een groep criminelen (Ninja en Yo-Landi van de Zuid-Afrikaanse hiphop-band Die Antwoord en Jose Pablo Cantillo) die de robot willen inzetten bij een grote roofoverval. In de ogen van de autoriteiten is Chappie (Sharlto Copley) evenwel een groot gevaar voor de mensheid die zo snel mogelijk moet worden uitgeschakeld. Een mooie klus voor Wilson's rivaal Vincent Moore (Hugh Jackman) die in het gebeuren ook een kans ziet om zijn eigen militaire robot Moose uit te testen.

Chappie 2

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Chappie is niet de beste film van de Zuid-Afrikaanse cineast. Het verhaal, dat zich nog het beste laat bekijken als een kruising van Robocop, Short Circuit en Wall-E, komt namelijk vrij langzaam op gang en dat komt de film zeker niet ten goede. Toch is Chappie zeker niet een slechte film te noemen. Sharlto Copley, die eerder ook rolletjes had in zowel District 9 als Elysium, speelt de sterren van de hemel als de kinderlijk naïeve androïde Chappie die zijn levenslessen krijgt van de psychopathische Ninja en de moederlijke Yo-Landi Vi$$er. Net als in District 9 gaan ook in Chappie de meeste personages ver over de top en is het geweld weer extreem hard. Neem daarbij de heerlijk gestoorde liedjes van Die Antwoord als soundtrack en je weet dat je een bijzondere film te pakken hebt.

Chappie 3

Chappie is vooral een film geworden die op onomwonden wijze laat zien wat de negatieve gevolgen kunnen zijn van de technologische vooruitgang. Wat de film zeker een musthave maakt voor science fiction-liefhebbers is de aangename hoeveelheid bonusmateriaal. Zo kent de blu-ray van de film bijna anderhalf uur aan zeer informatieve featurettes, een alternatief einde van de film, een verlengd fragment uit de film en een grote hoeveelheid aan afbeeldingen van de filmset, waarbij vooral de vele ontwerpen voor de poster van de film en de sketchen van Blomkamp in het oog springen. Kon je de vorige films van Blomkamp wel waarderen of ben je wel een liefhebber van afwijkende futuristische actiefilms, dan is Chappie een absolute aanrader.