Game of Thrones - The Dance of Dragons

Holy mother of dragons!!! Als dát niet episch was! Game of Thrones ontwikkelde zich weer een stuk verder tot een van de grootste epossen ooit door Daenerys eindelijk op haar draken te laten vliegen. En hoe! Laat ik snel aflevering 9 (hij past weer in het rijtje) gaan samenvatten.

Game of Thrones 5X09 draak

De aflevering begint echter in het koude ingesneeuwde kamp van Stannis. Vrij spontaan vliegt alles in de hens. Als de volgende dag de lijst wordt opgemaakt blijkt al snel dat een belegering van Winterfell niet langer haalbaar is. Stannis blijft echter bij zijn missie en besluit om niet terug te marcheren naar Castle Black. Maar wat o wat is dan wel zijn plan? Davos terugsturen naar Castle Black en eisen bij Jon Snow om extra rantsoenen? Davos neemt de missie aan, maar niet zonder eerst afscheid te hebben genomen van Shireen. Dat was wel een erg hartverwarmende scène. En dit is toch echt aflevering 9. Voel ik daar iets aan mijn water? En ja hoor, niet zo heel veel later wordt Shireen in opdracht van haar vader en moeder op de brandstapel gezet. Ten eerste: een mogelijke spoiler voor de boeken? Dit is op het einde van boek 5 in ieder geval nog niet gebeurd. Ten tweede: hartverscheurend. De wanhoop van het meisje en die afschuwelijke krijs op het einde. De koele blik in de ogen van Stannis. Waar ik eerder dit seizoen aangaf dat de schrijvers met een charmeoffensief voor Stannis bezig lijken te zijn, is dat vandaag weer allemaal teniet gedaan. Volgens sommigen de persoon die de troon verdient, maar is dat wel zo met dit beleid? Wat is jullie standpunt hierin? Stannis: vriend of vijand? Laat het even achter in de reacties hieronder!

Game of Thrones 5X09 Davos en Sireen

Intussen is Jon Snow na de pijnlijke slag bij Hardhome vorige week terug aangekomen bij The Wall. Zijn broeders openen volgens afspraak de poorten en de Wildlings worden doorgelaten. Ser Alliser geeft aan dat hij vindt dat Jon een groot hart heeft, wat hun aller dood zal betekenen. In Braavos vinden we nog een ander kind van Stark terug, Arya. Ze komt Ser Meryn Trant tegen en volgt hem naar de bank. Mogelijk komt daar snel meer over. De avond spendeert Trant in het bordeel. Kinderen komen er deze week niet goed vanaf, want ieder meisje is 'te oud' voor hem tot ze hem precies brengen wat hij wil. Hij wil een kind om mee een achterkamertje in te nemen. Alsof we hem niet al schofterig genoeg vinden. Zijn kop is trouwens reden genoeg om hem te haten, heerlijke casting gewoon! Arya is getuige van dit schouwspel en ik vermoed dat dit volgende week naar een climax zal leiden.

Dan nog wat scènes in Dorne. Deze verhaallijn was dit jaar niet geliefd bij de meeste kijkers. Toegegeven, ik was hem deze week ook bijna vergeten te benoemen in deze samenvatting. Als dit de laatste scènes waren heeft het dit seizoen naar weinig geleid. Gelukkig ontstonden er veel internetmemes na de sexy gevangenisscène van een paar weken geleden met de 'mooiste vrouw van de wereld'. En natuurlijk de klungelig in elkaar gezette vechtscène. Ook deze aflevering ging het meer om de lachers dan wat anders ('Aren't you a little cold?') en was het bijna spannend of Bronn in leven zou blijven. De Sand Snakes hadden weinig invloed op het plot, maar Game of Thrones heeft vaak genoeg laten zien dat geduld loont. Laten we dus gewoon afwachten wat Dorne ons verder (volgend jaar?) nog brengt.

Game of Thrones 5X09 Drogon

Boem! Toen zaten we weer in Meereen. Een groots opgezet panoramashot toont ons de pit van Draznak. Eindelijk is de dag daar. Als in een ware Romeinse gladiatorenarena wordt hier gevochten. Mannen sterven of worden helden. Er ontstaat een leuke discussie in de koninklijke suite. Leuk, maar Jorah is eropuit om hier een held te worden. En wat een vent. Met relatief weinig moeite slacht hij zijn vijanden. En net als hij tot overwinnaar benoemd kan worden, pakt hij een speer op en gooit deze de koninklijke suite in. Hij doodt een gemaskerde persoon, een van de Sons of the Harpy. En vanaf dan: chaos. OMG, dit is aflevering 9. Wie, wie, o wie gaat er dood? Tyrion? Nee, hij heeft niet deze reis gemaakt om hier te sterven! Jorah? Nee, een langzame dood van de greyscale is mooier. Daario? Niet Hollands trots! Missandei? Veel te mooi! Daenerys dan? Vele favorieten van fans worden in het nauw gedreven. Is er nog hoop? Ja... daar is Drogon! Als een ware cavalerie scheert de draak vuurspuwend over het stadion, verbrandt zijn vijanden of verscheurt ze in tweeën. Het volk richt zich op de draak. Speren doorboren zijn huid. Maar daar is Dany, de mother of dragons. Ze kijkt haar draak aan. Ze klimt op zijn rug. Kan het? Kan het? 'Valahd!' En daar gaat ze. Ze vliegt gewoon op een fukkin' draak! Dit was een van de meest epische momenten in het boek en vanavond kwam dit tot leven op het tv-scherm. Ge-wel-dig! Aflevering 9 pulls it off!

Woeh! Volgende week weer een rustige laatste aflevering? Reken er maar niet op! Dit seizoen pakt de langdradige boeken vier en vijf samen tot een fantastisch tv-seizoen en gaat volgende week ons allemaal met open mond achterlaten. Volgende week zie ik jullie hier weer voor een laatste keer!