Game of Thrones - Hardhome

We hebben een week gewacht op de eerste scènes tussen Tyrion en Daenerys... maar moeten we het daar echt nog over hebben na wat er gebeurd is in die laatste 30 minuten? Het leek een gewone aflevering te zijn zoals we ze dit seizoen al kennen, maar het einde van deze aflevering zette de serie en de wereld van A Song of Ice & Fire toch wel op zijn kop. Gedaan met het getease, winter is here!

Voor de volledigheid ga ik toch even door die eerste 30 minuten. Tyrion en Daenerys ouwehoeren, over voorvaderen, families en het wiel van de families van Westeros. Na een onheilspellende belofte van Daenerys zien we een andere belofte, ditmaal van Jorah. Opnieuw verbannen door zijn liefde maar met niks te verliezen besluit hij vrijwillig te gaan vechten in de pit. Cersei wordt nog steeds vast gehouden. Qyborn raadt haar aan te bekennen voor haar zonden. Het enige waar ze aan denkt is Tommen, die arme Tommen. Er wordt een definitief antwoord gegeven op mijn vraag van vorige week of Théon betrapt was door Ramsay of dat hij als Reek bewust ging bekennen. Tegelijk komt Sansa er ook eindelijk achter dat broertjes Bran en Rickon nog leven. En Arya krijgt een missie.

 Game of Thrones White Walker

Ik moest het eerste half uur even opnieuw kijken om bovenstaand te kunnen omschrijven. Want hierna schakelt de aflevering over naar Jon Snow en zijn missie om de Wildlingen bij het leger van de Night's Watch aan te laten sluiten. Een moeilijk overleg volgt (waarbij Thormund nog even Rattleshirt zijn botten moet inslaan) maar Jon en Thormund weten bijna alle ouderlingen van de Wildlingen te overtuigen. Er begint een langzame evacuatie van Hardhome om richting The Wall en verder zuidwaarts te migreren. Maar dan slaat het noodlot toe.

Een mysterieuze wolk voltrekt zich over de vlakte voor Hardhome. De poorten worden gesloten en vele Wildlingen worden buiten de poorten achtergelaten. De wanhoop hoor je achter de gesloten poorten, tot de paniek overgaat in... stilte. Doodse stilte. Letterlijk doods, want er staat een leger ondoden voor de poorten. En ze weten het kamp binnen te dringen. Een geweldig gevecht volgt, met fantastische visuele effecten, indrukwekkende moves en geluidseffecten om je vingers bij af te likken. Het leger wordt aangevoerd door een viertal White Walkers en Jon gaat het gevecht met een van hen aan. En hier leren we iets nieuws: Valyrian staal is, naast Dragonglass, ook een wapen tegen de White Walkers. Dit kan weleens van pas komen.

Game of Thrones Hardhome

Na dit gevecht worden de Wildlingen letterlijk overmand. De White Walkers sturen hun leger van een klif af en honderden ondoden storten zich te pletter op de rotsen. Maar dit leger is niet voor niets ondood en ze kruipen een voor een weer op. Jon, Tormund en een paar andere terugkerende rollen weten zich terug te trekken op een boot en zien hoe voor hun ogen de achterblijvers worden afgeslacht. Als het steeds stiller wordt toont een van de White Walkers zich. Hij rijst zijn armen en de zojuist afgeslachte Wildlingen komen weer tot leven...

De aflevering eindigt met doodse stilte, waarbij Jon (en Wun Wun in het water) de aftocht blazen. Verslagen, vol afschuw en voor het eerst duidelijkheid over hun vijand. En die duidelijkheid, dat is de reden dat ik deze aflevering durf te benoemen als een keerpunt in de wereld van zowel de tv-serie als de boeken. Waar de boeken de lezer nog steeds teasen over de White Walkers, de ontmoeting tussen Tyrion en Daenerys en meer plotpunten neemt de serie deze stappen al wel en komt het einde steeds dichterbij. Het was nog geen aflevering 9 en er zal dit seizoen nog meer gebeuren, maar... de serie op tv is op dit moment interessanter dan de boeken van de maker hemzelf.