Game of Thrones - The Gift

De titel had het ons kunnen doen vermoeden, want deze aflevering was inderdaad een cadeau voor de vele fans van de Tv-serie. Aan het eind van deze aflevering werden namelijk twee van de meest iconische karakters van deze serie voor het eerst samengebracht, waarna de aflevering eindigde met een heerlijk toetje: Cersei in de bak. Maar wat ging hier allemaal aan vooraf?

Tijdens de eerste helft van de aflevering lag de focus op het Noorden. Voor het eerst konden we goed zien dat de winter er nu echt aan komt. Het gaat namelijk redelijk tekeer daar nu. Sneeuw wordt gewoon de kamer van Sansa in geblazen. Het ziet er buiten ook zó koud uit dat je er ondanks het lenteweer toch redelijk de koude bibbers van krijgt. Voor Sam wordt het er ook niet makkelijker op bij The Wall. Nadat Jon vertrekt, overlijdt maester Aemon ook vrij snel: aan ouderdom. Ja, dit is nog nooit eerder voorgekomen in deze serie maar het is toch gebeurd. Geen zwaarden, geen vergif, geen gouden kroon... gewoon pure ouderdom. Hierdoor komt de positie van Sam al vrij snel in gevaar, maar men komt (als het aan hem ligt) niet aan Gilly. Hoewel hij gered wordt door Ghost (die hebben we ook al een tijdje niet gezien, leuk dat die er weer was) is het toch Sam die bedankt wordt door Gilly. Oh my...

Game of Thrones 5X07 Gilly en Aemon

In het Noorden is Stannis nog met zijn opmars naar Winterfell bezig. De eerder genoemde sneeuw gooit wat roet in het eten. Melisandre suggereert een stap die Stannis niet kan maken: het opofferen van zijn dochter. Volgens mij probeerde Stannis als alternatief weer een demonische schaduw-baby te maken, maar daar had de Red Priestess geen zin in vandaag. Hoofdpijn waarschijnlijk. Over demonische baby's gesproken: Ramsay Bolton wordt er niet liever op. Even een oude dame ontvellen omdat ze mogelijk je vrouw gaat redden. Ik geloof echter dat Théon echt probeerde Sansa te helpen, maar dat hij wel moest bekennen toen Ramsay ineens in de toren zat te chillen. Gelukkig weten we nu dat Brienne Sansa nog altijd in de gaten houdt. 

Laten we onze aandacht verschuiven naar Dorne. Vorige week hebben we smakelijk kunnen lachen om de slecht gechoreografeerde vechtscène met de Sand Snakes. Deze week kregen deze Sand Snakes meer kans om hun talenten te tonen. Vorige week was al te zien dat Bronn een snee opliep tijdens dit gevecht en onze vermoedens werden deze week bevestigd: hij is vergiftigd. Kennelijk kun je de werking van dit gif laten versnellen door het bloed naar één plaats in het lichaam te sturen, zoals de scène toch sterk suggereerde... Of het leverde gewoon weer een kans op voor een blote dame, want dat was deze aflevering nog niet gebeurd. Enfin, Bronn weet met zijn zangkunsten snel het antigif te regelen dus hij lijkt voor nu veilig te zijn. Hoe dan ook, ik maak me ernstige zorgen om Bronn dit seizoen.

Game of Thrones 5X07 Cersei

Laten we het over het eerste cadeau gaan hebben. Dit was een geschenk aan de kijkers, maar indirect mogelijk een geschenk van Littlefinger aan Olenna? In ieder geval wordt Cersei eindelijk de loef afgestoken met haar politieke spelletjes. Maar niet nadat we gezien hebben dat het koelbloedig monster kennelijk toch een hart heeft dankzij een klein momentje van Tommen. We zien een traan over haar wang lopen. Denken jullie dat ze berouw heeft? Ik lees het graag in de discussie hieronder terug. Aan het eind van de aflevering wordt ze genadeloos in de val gelokt door de High Sparrow, die suggereert meer te weten te zijn gekomen en door haar masker heen begint te kijken. In afwachting van een proces wordt ze gevangen gezet. Doodstraf of de Mother's mercy?

Game of Thrones 5X07 Daenerys

Tot slot het andere, meest verrukkelijke cadeau wat we mogelijk ooit gekregen hebben in deze serie. Tyrion en Jorah worden gezamenlijk verkocht aan een slavendrijver voor een, naar mijn idee, toch redelijke prijs. Deze slavendrijver zet zijn slaven in om mee te mogen doen aan de gevechten in de Great Pit of Draznak (die Daenerys weer goed heeft gekeurd). Maar eerst de lokale toernooien. Wat ze niet weten is dat Daenerys zelf er deze dag bij zal zijn. Hoewel Jorah eerst niet mocht meevechten, stuurt hij zichzelf het slagveld op en komt al snel als overwinnaar uit de bus. Hij wil zijn cadeau presenteren aan zijn Khaleesi, maar Tyrion biedt zichzelf aan. Vol overgave stelt hij zich voor. Hier stopt de aflevering helaas, maar dit belooft veel goeds voor volgende week. Hoe zal hun eerste scène écht samen gaan worden? Het is een grote verrassing dat deze ontmoeting al in deze aflevering plaatsvond, onder meer omdat deze in het boek nog steeds niet heeft plaats gevonden. 

Veel ontwikkelingen weer. Het einde van het seizoen nadert. En zoals inmiddels traditie is vindt de climax altijd in aflevering 9 plaats. Dat wordt weer billetjes knijpen of je favoriete personage dit seizoen overleeft.