Game of Thrones - Sons of the Harpy

'Nooooo!!!!!!!' Dat is wat ik vanavond riep bij het einde van deze aflevering. De mensen die de eerste vier afleveringen een aantal weken terug gedownload hebben (dit was de laatste van de gelekte afleveringen) zullen dit vast nog erger gehad hebben. Want wát een cliffhanger! Een twist op zichzelf, een grote afwijking van de boeken en een einde wat onheil spelt.

Let op: er volgen spoilers van seizoen 5, aflevering 4.

Laten we gelijk in de slotscène duiken. Ser Barristan Selmy heeft een fijn intiem moment met Daenerys. Hij vertelt haar over haar oudere broer, Rhaegar. Uit zijn verhalen lijkt eigenlijk dat het een hele leuke vent was. Dat strookt niet helemaal met de verhalen die Sansa en Littlefinger eerder deze aflevering over Rhaegar uitwisselen (verkrachtingen enzo) maar wij als kijker kennen hem niet. Enkel uit de verhalen. Nu heeft Ned Stark zich tegen hem gekeerd en als er één iemand is die we geloven, is het Ned wel. Of heeft hij toch ergens over gelogen, als we goed naar Stannis luisteren?

Game of Thrones 5X04 - screen 2
We will miss you, Barristan Selmy!

Enfin, Selmy merkt op dat er iets mis is. Grey Worm wordt aangevallen en omsingeld. Selmy, eerzame krijger die hij is, kan dit natuurlijk niet zomaar laten gebeuren en mengt zich in de strijd. Dit met de nodige consequenties. Hij ontvangt namelijk een aantal flink rake klappen. Het einde laat het één en ander in het midden, maar het lijkt erop dat de voormalige beschermer van koning Robert zijn maker heeft ontmoet. Dit is een gigantische afwijking van de boeken waar dit personage nog altijd rondloopt. Hét bewijs dat de boeklezers de tv-kijkers steeds moeilijker kunnen spoilen. Het lot van Grey Worm wordt nog in het midden gehouden, maar ik kan me persoonlijk niet voorstellen dat de makers zoveel personen rondon Daenerys weg laten vallen.

Om in het Noorden te blijven, kijken we nog even naar het moment tussen Sansa en Littlefinger. Littlefinger wordt terug geroepen naar King's Landing door Cersei waardoor hij Sansa alleen achter moet laten bij de Boltons. Hij stelt haar gerust door aan te kondigen dat Stannis er snel aankomt met zijn leger. Maar hij geeft ook aan dat, als dit niet gebeurt, ze zelf haar macht zal moeten gebruiken. Deze verhaallijn is ook volledig nieuw ten opzichte van de boeken en ik ben persoonlijk erg benieuwd waar dit naar toe zal leiden. En wat was er aan de hand met die ongemakkelijke kus?

Stannis is bij de tv-kijkers nooit een erg geliefd karakter geworden. Na zijn verlies in seizoen 2 heeft hij voornamelijk lopen nukken. Doordat Stephen Dillane hem dan ook nog eens wegzet als een norse, eigenwijze, chagrijnige man die enkel luistert naar Melisandre dan is dit begrijpelijk. Maar de makers lijken dit door te hebben en proberen hem steeds kwetsbaarder op te zetten. Dit kwam deze week sterk naar voren in de scène waarin hij aan zijn dochter uitlegt wat zij voor hem betekent. Een vertederend momentje en de opzet van de scène lijkt daarmee geslaagd.

Game of Thrones 5X04 - screen 3

In King's Landing was deze week ook veel aan de hand, waar Cersei de macht van de High Sparrow gebruikt voor haar eigen politieke spelletjes. Tommen wordt hierbij feitelijk als pion gebruikt in een machtsspel tussen Cersei en Margaery, waarbij Tommen ongetwijfeld de quote van de aflevering uitsputtert tegen zijn vrouw: 'Aren't you and mother getting along?' Hét understatement van de dag! Om binnen de familie te blijven zien we deze aflevering ook de aankomst van Jaime en Bronn in Dorne. Iedere scène met Bronn is een goede scène, vooral als het een vechtscène is. Echter blijkt Jaime de show te stelen door het onverwachte gebruik van zijn gouden hand. In één soepele beweging richt hij zijn hand op en pakt het zwaard van zijn tegenstander.

Game of Thrones 5X04 - screen 1

In Dorne vindt dan ook de introductie van de Sand Snakes plaats. Dorne wordt deze aflevering meer opgezet dan eerder en wordt zelfs aan de kaart bij de opening credits toegevoegd. De Sand Snakes zijn de bastaard dochters van Oberyn Martell, waarvan we allemaal nog wel weten hoe het vorig seizoen met hem afliep. In aflevering 2 vroegen ze al om hulp maar dat kregen ze niet. Ze gaan nu dus starten aan hun eigen wraakactie op de Lannisters. Inzet van dit alles blijkt Myrcella te zijn. Ik heb niet het idee dat Jaime en Bronn deze dames aan kunnen overigens.

Er was ook nog een kort moment tussen Tyrion en Jorah Mormont, maar dat was volgens mij alleen maar om Peter Dinklage in de aflevering op te nemen. Niks mis mee overigens. Daarover gesproken: waar is Varys op dit moment? Al met al weer een lekkere aflevering. Een aantal onthullingen, goede actiemomenten, méér dan voldoende naakt dankzij Hollands trots Carice en een cliffhanger van jewelste. We zitten er weer lekker in!