Concert: Gehenna, Leeuwarden, Poppodium Romein

Zaterdag 2 mei 2015 zal de boeken ingaan als de dag waarop voor de allerlaatste keer een metalconcert in Poppodium Romein in Leeuwarden werd georganiseerd. De concertzaal zal aan het einde van de maand namelijk ophouden te bestaan en doet dat geheel in stijl met een aantal knallers van concerten. Zo kunnen we later deze maand nog concerten verwachten van onder meer Ozric Tentacles en Anne Soldaat en zal er op 22 en 23 mei op grootse wijze onder de noemer Het Romeinde een spetterend eindfeest worden gehouden. Nu is Poppodium Romein bij liefhebbers van de betere metalbands ook geen onbekende en die konden gisteravond dan ook nog eenmaal genieten van een drietal fijne Scandinavische acts uit de death en black metal.

I Saw Red (Foto: dekatophetspek)
I Saw Red (Foto: dekatophetspek)

De avond begon met de Finse vijfmansband I Saw Red. De band, die pas sinds 2013 bestaat, heeft in korte tijd al behoorlijk naam weten te maken in de metalscene. De band speelt ouderwetse death metal met een stevige dosis thrash die er bij de aanwezigen ingaat als zoete koek. Muzikaal gezien doet de band wel wat denken aan de vakgenoten van The Haunted en bij de tracks van hun album In Shadows wordt er ook al stevig geheadbanged. De (te) korte set werd verrassend afgesloten met een bruut stuk black metal, waarbij de vocalen werden verzorgd door een roadie van de band. I Saw Red is een band waar we zeker nog meer gaan horen in de toekomst.

Demonical (Foto: dekatophetspek)
Demonical (Foto: dekatophetspek)

Na Finland was het de beurt aan de Zweden van de death metalband Demonical. Terwijl er communistische klanken door de voormalige kerk schallen komen de mannen het podium op om ons te trakteren op een solide bak oldschool death metal van hoog niveau. Het Zweedse vijftal draait ook al een jaar of negen mee in de metalscene en die ervaring is dan ook goed terug te horen in de solide liveset. Muzikaal gezien zit Demonical in dezelfde hoek als bands zoals Napalm Death en Obituary en speelt hoogwaardige death metal, waarin we ook de nodige sporen uit de grindcore terug kunnen horen. Een prima band om de nekspieren eens uitbundig te trainen en dat wordt dan ook door velen gedaan. Naast de nodige tracks van de eerste vier albums horen we ook wat tracks voorbijkomen die waarschijnlijk op de nieuwe release van Demonical zullen komen te staan.

Gehenna (Foto: dekatophetspek)
Gehenna (Foto: dekatophetspek)

Na Demonical is het alweer tijd voor de laatste band van de avond en dat betekend een fikse portie ouderwetse black metal van de legendarische Noorse band Gehenna. Het duistere kwartet werd in 1992 opgericht en mag met recht één van de pioniers in de Noorse black metalscene genoemd worden. Inmiddels zijn we 23 jaar verder en staat de band nog steeds als een huis. Bij de retestrakke set horen we voornamelijk werk voorbijkomen van de laatste twee albums van de groep maar ook de track als 'Ad Arma Ad Arma' van het album Malice (Our Third Spell) mag niet ontbreken. Van de oorspronkelijke bezetting van Gehenna is alleen zanger en gitarist Sanrabb nog over, die bij het concert in Poppodium Romein bij wordt gestaan door gitarist Skinndød, bassist Byting en drummer Dirge Rep, die voorzien van een flinke laag corpsepaint alle demonen uit de hel wegspelen met hun uiterst melodieuze black metal.

Al met al kunnen we concluderen dat het een zeer gevarieerde avond was waarop we voor de laatste keer in Poppodium Romein konden genieten van een stevige dosis Scandinavische metal. Vanavond krijgen metalheads in het zuiden van het land een herkansing want dan spelen de drie hierboven genoemde bands samen met Schirenc Plays Pungent Stench en Bolzer in de Baroeg in Rotterdam. Liefhebbers van melomaan geweld willen dat zeker niet missen.