It Follows

In It Follows is de spanning afkomstig uit de voortdurende dreiging: 'het' zit je achterna. Maar waar is het? En komt het al in de buurt? Een geslaagde horrorthriller is het resultaat.

Een bekend gegeven uit horrorfilms is dat als je seks hebt, je gedoemd bent om te sterven. Op welke manier dan ook. Seks hebben is slecht. Jamie Kennedy's Randy zei het al in Scream in 1996: "Sex equals death." En hij baseerde zich op lessen uit eerdere horrorfilms. In It Follows wordt dit gegeven wat letterlijker genomen, aangezien het verhaal draait om een seksueel overdraagbare vloek. Hier betekent seks hebben letterlijk het gevaar naar je toe trekken.

It Follows: Maika Monroe en Jake Weary

De hoofdfiguur, Jamie (Maika Monroe), loopt de aandoening op tijdens een date, waarvan het hoogtepunt wordt beleefd op de achterbank van een auto. Haar date legt haar kort na de daad uit dat ze nu het slachtoffer zal worden van iets dat haar achtervolgt. Het zal haar altijd te voet benaderen, is relatief traag, maar houdt nooit op en als het je te pakken krijgt, ben je dood. En daarna gaat 'het' verder met het vorige slachtoffer uit de reeks, oftewel haar date zelf. En daarna met zijn vorige sekspartner. En zo voorts.

Het is een eenvoudig concept dat sterk overkomt in de door David Robert Mitchell geschreven en geregisseerde film: Jamie, door haar vrienden Jay genoemd, is constant op haar hoede voor iemand in haar omgeving die toevallig recht op haar af komt gelopen. 'Het' kan namelijk iedereen zijn en ongezien van gedaante veranderen. Als je niet oplet, is het bij je en ben je de sjaak. Haar leven wordt ondraaglijk, omdat ze niet weet of er misschien een monster vlakbij is dat haar komt vermoorden. Het is gevaarlijk om even te gaan slapen, te lang de verkeerde kant op te kijken of een ruimte in te gaan waar ze niet eenvoudig uit kan ontsnappen. Met een soms observerende regiestijl laat Mitchell met deze onzekerheid de spanning zichzelf opbouwen en lijkt hij weinig moeite te hebben die vast te houden. De druk wordt bovendien op momenten kundig opgevoerd door de originele soundtrack, die zenuwachtig duidelijk maakt dat het eigenlijk nergens lang veilig is.

It Follows: Maika Monroe en Lili Sepe

Onveiligheid en onzekerheid zijn de sterke punten in It Follows, dat eigenlijk draait om een gevaarlijk monster, maar slechts de dreiging van het monster nodig heeft om het publiek vast te houden: angst is de kracht van deze film, niet een gruwelijke verschijning, een mysterieuze sfeer of een reeks valse schrikmomenten. Het maakt bovendien van de oude horroreigenschap dat seks slecht voor je is iets tastbaars. Je wordt niet aangevallen door een gestoorde moordenaar tijdens de daad; ervoor kiezen om seks te hebben kan zelf serieus duistere gevolgen voor je hebben. Het is een originele invalshoek voor een bijna uitgekauwd concept. En het leidt tot een oplossing: het simpelweg met iemand anders doen kan 'het' op die andere persoon af sturen. Maar wil je dat de ander wel aandoen?

It Follows weet een horrorpubliek te bedienen dat het wel zo'n beetje zat is om naar enge poppen, spoken of monsters te kijken. In plaats daarvan is er de permanente vrees voor het leven van Jamie en zijn er haar pogingen het gevaar te ontlopen. Maar waar ze ook gaat: het blijft haar volgen.