Grand Theft Auto V

We mogen nog eens terug naar Los Santos om de boel onveilig te maken. Dit keer zijn er onder andere meer missies, betere graphics en een geheel nieuw camerastandpunt, zodat je in first-person als een idioot door de stad kunt racen.

De meeste mensen die Grand Theft Auto V al hebben gespeeld op Xbox 360 of PlayStation 3 zullen het zich afvragen: moet je nu upgraden naar de nieuwste versie op Xbox One of PlayStation 4? Tot voor kort zou het antwoord eigenlijk nee zijn. Betere graphics zijn leuk, maar is het een reden om hetzelfde spel nog eens te spelen? Totdat Rockstar een verrassing aankondigde: voor het eerst in Grand Theft Auto kun je wisselen van third-person naar first-person view. En dat maakt het spel eigenlijk geheel anders.

GTA V

Je kunt precies instellen wanneer de camera in first-person mag gaan. Persoonlijk vind ik het racen nog steeds fijner in third-person. Je hebt meer overzicht op het verkeer op straat, wat noodzakelijk is omdat in deze versie er daadwerkelijk meer verkeer is. Ontsnappen van een roofoverval en constant botsen omdat je die auto van rechts niet zag komen is niet zo heel handig, vandaar. Ook is het interieur van de auto’s niet echt uitnodigend om naar te kijken, ondanks werkende dashboardmeters. Terwijl de verbeterde graphics in de stad juist wel uitnodigen. Meer neonreclames, mooier zonlicht en mooiere schaduwen, meer zicht op wat er verderop aan de hand is: het ziet er allemaal schitterend uit.

De drukte in de stad is ook toegenomen. We hebben het hier niet over Assassin’s Creed Unity-aantallen bij elkaar zoals bij een grote rel, maar meer voetgangers en auto’s laten de stad zeker meer leven. Het weer doet ook meer met de sfeer in de stad. Lichten reflecteren in regenplassen, bladeren bewegen door de wind. Om maar niet te spreken over de regendruppels die vallen op straat. Grafisch is dit alles een hele verbetering. Eigenlijk zouden de ingame mensen zelf nog wat meer detail moeten krijgen, die zien er nog redelijk ‘last-gen’ uit.

GTA V

Voor de momenten dat je uit de auto stapt is first-person zoveel fijner. Vechten, schieten, rennen, de sportactiviteiten, het speelt allemaal anders en in dit geval zeker beter dan de vorige versie van Grand Theft Auto V. Door de settings kun je het dus automatisch in dat camerastandpunt laten gaan, maar wil je toch veranderen dan is dat een druk op de touchpadknop en je zit in een andere cameramodus. Voor de gameplay en beleving van het spel is first-person een grote toevoeging. Je bestuurt dit keer niet Trevor, Franklin of Michael, je bent ze. Je kijkt door hun ogen en dat maakt het allemaal net even persoonlijker. De luidspreker van de PlayStation 4-controller roept politie- of taxiberichten om, en doet ook dienst als smartphone. Dat zijn de kleine details die de beleving dat jij die persoon op het scherm bent net wat vergroten.

GTA V

En dan is er GTA Online. Dit keer kunnen er meer spelers tegelijkertijd meedoen. Op last-gen waren dat er 16, dit keer kunnen 30 mensen online spelen. Ook hier is het voordeel van first-person aanwezig. Het speelt in ieder geval bij schietpartijen veel meer als een first-person shooter en dat voelt toch fijner aan. Bij het racen blijf ik toch bij third-person, om de al genoemde redenen.

Voor de console-gamers die het geduld hadden om niet de last-gen versie van Grand Theft Auto V te kopen maar te gokken op een toentertijd nog onaangekondigde next-gen variant is het makkelijk: kopen. Mocht je een pc hebben dan is dat de enige reden om te wachten, want dan kun je naast waarschijnlijk nog meer grafische verbeteringen ook de resolutie opschroeven naar 4K, mocht je zo’n scherm hebben.

Voor gamers die het spel al gespeeld hebben is het zo jammer dat er geen goedkope upgrade mogelijk is zoals sommige andere uitgevers gedaan hebben voor trouwe klanten. Nog eens de volle mep betalen is zeker te verantwoorden, maar niet voor iedereen weggelegd. Toch ga je er geen spijt van krijgen, want Grand Theft Auto V 2014 is beter op alle fronten. Betere graphics, betere sfeer in de stad, meer muziek uit je autoradio, meer missies en een beter camerastandpunt. Als Rockstar nu nog Oculus-ondersteuning voor pc gaat aankondigen dan gaan er zeker mensen zijn die deze game een derde keer gaan aanschaffen.

Pluspunten
Minpunten
  • Los Santos is mooier, beter en drukker
  • First-person en nog goed naar smaak in te stellen ook
  • Weer de volle mep betalen
  • En nu maar wachten op de pc-versie
Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar op Xbox One.