Minecraft PS Vita-versie

Minecraft is misschien wel de meest gereviewde game op FOK!Games en nu is dan eindelijk de PlayStation Vita-versie aan de beurt. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is misschien wel de beste versie die beschikbaar is!

En waarom dan wel? Nou, niet vanwege de graphics en daarmee bedoel ik niet dat het er blokkerig uitziet. De game heeft last van een soms tegenvallende framerate waardoor alles hakkelig verloopt. Dat gebeurde wel eens op mijn oude laptop als ik weer eens een te grote wereld had gemaakt, maar de PS Vita-versie heeft dit ook als je ergens onder de grond zit. Verder heb je hier een daar last van pop-ins (bomen die er ineens zijn, maar ook hele bergen die ineens opdoemen), maar dat mag allemaal de pret niet drukken.

We hebben het hier natuurlijk wel over een handheld-versie, dus er zijn nog wel meer aanpassingen gemaakt. Zo kan je ‘maar’ met zijn vieren in de multiplayermodus samen hakken en zagen. Je kan daarentegen wel ad-hoc een multiplayerpotje opzetten. Prima geschikt voor in het vliegtuig of een lange busreis, want het zijn juist de loze uurtjes waar Minecraft het best tot zijn recht komt.

Wat mij tegenviel op consoleversies is dat je, wanneer je echt helemaal los wil gaan, uren, zo niet dagen, bezig bent met het opbouwen van iets moois. Aangezien mijn gameconsoles en gamelaptop niet in mijn broekzak passen, heb ik daar dus niets aan als ik in het OV zit. Daarom is het vet handig dat je je creaties via PlayStation Network van je PlayStation 3 naar je PS Vita kan overzetten en weer terug. Dus ’s ochtends in het OV lekker wat boompjes kappen, op de weg terug van werk er wat planken van maken en dan thuis op mijn grote tv lekker verder bouwen. Helaas kan je maar eenmalig je wereld importeren naar de PlayStation 4-versie, want terug naar de PS Vita/PlayStation 3 kan niet meer. 

Oké, de Minecraft Pocket Edition was er eerder maar had als nadeel dat alles via de touchscreen van je mobiele telefoon bediend moest worden. Dat lukt mij niet, ik mis de feedback, mijn vingers zijn te dik waardoor ik meerdere knoppen tegelijk indruk en ik word continu afgeleid door Whatsapp. De PS Vita heeft van dat laatste gelukkig geen last, maar het grote voordeel is dat je zelf kan kiezen hoe je het bedient. Het kan via de knoppen, maar ook via het touchpad dat op het scherm zit. Dat werkt wonderbaarlijk goed, misschien nog beter dan met muis en toetsenbord.

Sony is dan wel het bestaan van de PS Vita vergeten, maar Mojang blijkbaar niet. Het zou dan ook een belediging zijn om de game af te doen als een makkelijke manier van cashen. De game is gratis voor iedereen die de PlayStation 3-versie bezit (vanwege de crossbuy mogelijkheid) en hij is helemaal geoptimaliseerd voor de PS Vita. Het is ook eigenlijk idioot dat ze zo lang gewacht hebben met deze versie, want dit is misschien wel de versie die je moet spelen als je het echte Minecraft-gevoel wilt hebben.