Mario Party: Island Tour

Nintendoconsoles en -handhelds hebben talloze games voor de sociale gamer. Je kunt in heel veel games met, of juist tegen, elkaar spelen. De nieuwste game in die categorie is het welbekende Mario Party. Ditmaal voor Nintendo 3DS.

Mario Party Island Tour voor Nintendo 3DS is alweer het twaalfde deel in de serie. Er zijn negen games voor consoles verschenen, eentje voor GameBoy Advance, eentje voor Nintendo DS en nu is Nintendo 3DS aan de beurt. De basisopzet is ook nu weer hetzelfde als in alle andere delen: je speelt een soort ganzenbord met Mario en zijn vrienden waarin er om de zoveel tijd een minigame wordt gespeeld. 

In tegenstelling tot eerdere delen, maar wel gelijk aan Mario Party 9, speel je geen vast aantal ronden, maar is de Party-mode een race naar de finish. De zeven verschillende borden hebben allemaal een eigen uniek thema of onderwerp en elk speelbord heeft een eigen lengte. Sommige speelborden zijn in slechts tien minuten afgelopen, andere duren ruim een uur. 

 

Ikzelf moet nog steeds wennen aan deze opzet. Ik heb liever het traditionele jagen op sterren in een voorafgesteld aantal rondes. Toch pakt een race naar de finish niet verkeerd uit in Island Tour omdat ertussendoor genoeg minigames gespeeld worden en er genoeg op de borden gebeurt.

Elk bord heeft naast een eigen lengte ook een eigen balans. Er zijn drie karakteristieken om een bord aan te duiden: vaardigheid, geluk en minigame. Met alle info vooraf kun je het ideale spelbord kiezen. Heb je veel of weinig tijd, wil je een bord dat zich richt op geluk of juist eentje waarbij de nadruk op de minigames ligt? Het is aan jou en je eventuele medespelers.

Deze medespelers hoeven overigens niet allemaal een eigen versie van de game te hebben. Dankzij downloadplay is één volledige game voldoende om met maximaal vier spelers tegelijk te spelen. Zo hoeft een Mario Party niet recht evenredig duur te worden met het aantal spelers dat speelt.

 

Naast de gewone speelborden in de Party-mode kun je er ook voor kiezen om losse minigames te spelen. Gebruik dit om te oefenen of juist omdat je dan de minigames kunt kiezen die je het leukst vindt. Ook is het mogelijk om via Street Pass minigames te spelen. Deze optie hebben we echter nog niet kunnen testen omdat Street Pass niet ingeschakeld mocht staan tijdens onze reviewperiode. Dit mag pas na de officiële release.

Daarnaast is het mogelijk om voor Bowsers Toren te kiezen. Hier moet je op elke etage van de toren een minigame winnen van drie klonen van jezelf. Na elke vijf ronden speel je een boss-minigame en uiteindelijk neem je het op tegen Bowser. De geschatte speelduur van Bowsers Toren is zo'n 90 minuten, maar dat is zeker wel waard vanwege een vrijspelen van een nieuw personage. Buiten dat personage is het verder niets anders dan een reeks minigames die je achter elkaar moet spelen.

Tot slot kun je met alle verzamelde punten luchtbellen kopen. Deze luchtbellen zijn eigenlijk niets anders dan een soort trophies met in de bubbel een personage of plaatje van een bepaald speelbord. Leuk voor de gamers met een verzameltik in games.

Conclusie
Uiteindelijk is Mario Party: Island Tour niet super goed, maar zeker ook niet slecht. Er zijn een aantal toffe opties, en het stomme karretje uit Mario Party 9 is gelukkig weg, maar je houdt het gevoel van nét niet. Eerder had ik dit gevoel al bij Mario Party voor de eerste Nintendo DS, en nu dus weer. Misschien is de franchise gewoon meer geschikt voor de consoles. Bovendien hoop ik dat de sterrenjacht weer gewoon terugkeert. 

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Stukker beter dan Mario Party 9 - Niet echt leuk in je eentje 7
+ Verschillende speellengtes - Geen online opties
+ Downloadplay  

Mario Party Island Tour is exclusief voor Nintendo 3DS en ligt vanaf vrijdag in de winkel. Ook kun je de game downloaden in de 3DS eShop.

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.