Iron Man 3

Aan het einde van de filmzomer van 2013 beginnen langzamerhand de releases van het begin van de zomer op home video te verschijnen. Iron Man 3 kan hier eenvoudig onder worden geschaard; uitgebracht in IMAX en de eerste van de grote comicverfilmingen, is het de opening van de zomer en ging de film de nieuwe versies van Superman en Wolverine voor. Het is de eerste van twee Marvel-films: eind oktober is mede-Avenger Thor te zien in zijn tweede eigen film.

Iron Man 3: gehavende Tony Stark

Iron Man 3 is meer opgezet als een vervolg op The Avengers dan op het, door velen gezien als toch minder succesvolle, Iron Man 2. Inderdaad: Tony Stark heeft last van een posttraumatische stoornis na het gevecht in de finale van The Avengers, waarin een buitenaards leger bijna het einde van New York City betekende. Om met zijn trauma om te gaan, sleutelt hij eindeloos aan nieuwe technieken voor zijn Iron Man-pakken. Zo veel zelfs, dat hij al ruim veertig modellen heeft en hiermee een heus 'Iron Legion' heeft gebouwd.

In het verhaal van Iron Man 3 speelt terrorisme een grote rol; de wereld wordt bedreigd door een terreurleider die zich onder de naam The Mandarin verschuilt. Wanneer één van zijn aanslagen Stark persoonlijk raakt, lokt Tony hem uit tot een gevecht.

Het onderscheidende punt van Iron Man 3 is de isolatie van Stark gedurende een groot deel van de film. Ondergedoken en zonder zijn harnas te kunnen gebruiken focust de film zich meer op de persoon Stark dan op de held Iron Man, wat de film fris en onderscheidend maakt. In de recensie van de bioscooprelease concludeerden we al:

"Over de gehele linie weet [regisseur Shane] Black het evenwicht tussen drama en actie goed te bewaren, en is een stoer moment meer dan alleen dat. Daarnaast is er voor Tony Stark persoonlijk weer voldoende te beleven en weet Black eenzelfde dosis humor toe te voegen als Joss Whedon aan The Avengers. Dit uit zich in de interactie tussen Downey Jr. en zijn medespelers, maar ook in de geheimzinnige achtergrond van The Mandarin, die niet is wat Marvel-puristen verwachten maar wel uitermate vermaakt en een slimme invalshoek toevoegt aan de klassieke bad guy."

Agent Carter
De release op blu-ray is, zoals langzaam Marvel-traditie aan het worden is, vergezeld van een extra hoofdstuk in het Marvel Cinematic Universe, in de vorm van de One-Shot Agent Carter.

Agent Carter: Hayley Atwell

Deze korte film van ongeveer een kwartier is een vervolg op Captain America: The First Avenger. De film opent met het moment waarop Steve Rogers op de Noordpool crasht en volgt daarna Peggy Carter (Hayley Atwell), zijn vriendin en S.S.R.-agent, die een kantoorbaantje heeft gekregen en door haar baas (gespeeld door Bradley Whitford) nooit op een missie gestuurd wordt. Reden? Ze is een vrouw en de S.S.R. is volgens hem geen vrouwenwerk. Al snel maakt producer Louis d'Esposito, die de regie van deze short deed, duidelijk dat Carter meer dan geschikt is voor haar werk.

De One-Shot draagt wederom een klein kwinkslagje bij aan het Marvel Cinematic Universe. Je mist geen kritieke plotpunten als je alleen naar de grote films kijkt, maar de kleine films zijn dé kans om grote en kleine personages nog eens langs te zien komen. Agent Carter is in dit licht een prima tussendoortje, met humor, actie en een klein stukje achtergrond van de organisatie S.H.I.E.L.D., waar tv-kijkers vanaf later deze maand meer van kunnen zien in de tv-serie Agents of S.H.I.E.L.D.

De rest van de blu-ray is gevuld met een aantal standaardextra's: achter de schermen-beelden, bloopers, verwijderde scènes, een interessante analyse van een specifieke scène uit Iron Man 3 en een (extreem korte) vooruitblik op Thor: The Dark World. Naast het audiocommentaar en Agent Carter zijn deze extra's goed voor nog geen uur vermaak, wat eigenlijk te kort is voor een film in zo'n populaire reeks.

De uitgave stelt daarom in de extra's lichtelijk teleur. Het kunnen zien van de One-Shot is voor Marvel-fans natuurlijk een must-have en daarom een aankoopreden, maar de overige extra's zijn te doorsnee om indruk te maken. De film zelf is echter een sterk hoofdstuk in de Avengers-saga en daarom geen slechte kandidaat voor de thuiscollectie.