Event: Into the Grave 2013

Afgelopen zaterdag werden de fundamenten van de Oldehove, de beroemde scheve toren van Leeuwarden, weer eens behoorlijk getest op hun draagkracht. Op het naastgelegen Oldehoofsterkerkhof werd voor de derde keer het Into the Grave festival georganiseerd. Maar liefst acht bands uit de hardere sector van de muziek mochten hun beste kunnen tonen en lieten met een stevig gevuld stadsplein duidelijk merken dat gitaargeweld nog steeds verdomd populair is bij velen.

Into the Grave 2013

De dag begon iets na het middaguur met de Sneker band Stonehawk. Stonehawk is een nog relatief jonge stonermetalband die zichzelf in korte tijd al behoorlijk heeft bewezen. Bij de (te) korte set werden voornamelijk nummers van hun tweede EP The Point of Few gespeeld en 1 track van hun Vex EP uit 2011, waarmee de Friese band een zeer geslaagde aftrap van de derde editie van Into the Grave voor haar rekening nam. Na Stonehawk was het tijd voor de band Bliksem uit Antwerpen. Bliksem is een band die ouderwets thrashmetal speelt, waarin we ook de nodige hardrockinvloeden terug kunnen horen. De oog en oorstrelende Peggy Meeussen en haar mannen weten de sfeer er goed in te houden en zijn duidelijk een band die we nog wel op de nodige toekomstige festivals zullen zien spelen.

De mannen van het Amerikaanse Jungle Rot draaien alweer bijna 20 jaar mee in de scene en dat is dan ook duidelijk terug te horen in de explosieve set van het duistere kwartet uit Kenosha, Wisconsin. Naast materiaal van hun meest recente album Terror Regime werden er ook oudere nummers gespeeld zoals 'Worst Case Scenario' en 'Demon Souls'. Bij dat laatste nummer werd er zelfs al een groene krokodil gespot in de moshpit, die natuurlijk niet uit kon blijven bij deze aanstekelijke mix van klassieke deathmetal en grindcore. Na het brute geweld van Jungle Rot is het even overschakelen met de melodieuze heavy metal van de Britse band Heaven's Basement. De band rondom zanger Aaron Buchanan heeft in haar thuisland al een behoorlijke reputatie op weten te bouwen en is momenteel druk bezig om de rest van Europa te veroveren. Nu had ik eerlijk gezegd tot kort voor het festival nog nooit van dit Britse kwartet gehoord maar Heaven's Basement is een band die je zeker niet weg zal jagen als je die tegenkomt op een metalfestival. Heaven's Basement levert old school hardrock met opvallend cleane zang, wat de muziek alleen maar nog meer ten goede komt.

Na Heaven's Basement is het tijd voor de eerste grote publiekstrekker op Into the Grave. Sodom is dan ook een band waar je als metalliefhebber niet omheen kunt. De band rondom Tom Angelripper draait alweer een jaar of 32 mee in de muziekwereld en is duidelijk ook één van de bands waarvoor velen in het publiek naar het festival zijn gekomen. Naast werk van recentere albums werden ook klassiekers uit het rijke oeuvre van de band gespeeld, waaronder ook spetterende covers van The Trashmen ('Surfin' Bird') en Motörhead ('Iron Fist'). De 'oudjes' uit Gelsenkirchen combineren nog steeds op onnavolgbare wijze thrashmetal met black metal, wat door de vele liefhebbers al headbangend wordt ontvangen. De uit Santa Barbara in Californië afkomstige death metalband DevilDriver draait ook al een jaar of elf mee in de Amerikaanse metalscene en heeft inmiddels een gedegen livereputatie opgebouwd. Naast bekende oudere nummers zoals 'Meet the Wretched' en 'Dead to Rights' speelt het Amerikaanse vijftal ook gloednieuwe nummers van het nog te verschijnen nieuwe album Winter Kills zoals de nieuwe single 'The Appetite' en 'Ruthless'.

Na DevilDriver is het tijd voor een band waarvoor velen de reis naar de Friese hoofdstad maakten. De uit Oslo afkomstige black metalband Satyricon werd in 1991 opgericht en heeft sindien een grote naam opgebouwd in de metalscene. Naast klassiekers als 'Black Crow on a Tombstone', 'Die by My Hand' en 'The Pentagram Burns' horen we ook splinternieuwe tracks als 'Our World, it rumbles tonight' en 'Tro og Kraft'. Met het optreden op het Oldehoofsterkerkhof laten de Noren in elk geval horen waarom zij nog steeds bij de top van de Scandinavische black metal mogen worden gerekend. Nadat Satyricon op toepasselijke wijze haar set heeft afgerond met de knaller 'Mother North' is het tijd voor de hoofdact van de 2013 editie van Into the Grave. De uit Halifax afkomstige band Paradise Lost draait ook alweer een kwart eeuw mee in de Britse metalscene, maar weet na het uiterst indrukwekkende optreden van Satyricon eigenlijk niet echt te boeien. Zo werden de eerste twee albums van de band (Lost Paradise en Gothic) compleet genegeerd en horen we zelfs maar één track van Shades of God ('As I Die'). Maar wellicht waren de verwachtingen wat te hoog gespannen voor dit optreden, waarbij voornamelijk materiaal van na 2000 werd gespeeld, de tijd dat de legendarische doom metalband al was getransformeerd naar een soort van stevige new wave gezelschap.

Maar het mocht de pret zeker niet drukken. Al met al was Into the Grave, met een kleine 4000 betalende bezoekers, weer een zeer geslaagd festival en bewijst dit wederom dat metalliefhebbers over het algemeen toch een stuk beschaafder zijn dan bijvoorbeeld bezoekers van een urban festival. We kijken nu alweer uit naar de volgende editie van Into the Grave!

Kijk op pagina 2 voor de setlists van Into the Grave 2013.