Leisure Suit Larry Reloaded

"Hi, I'm Larry. Larry Laffer." Praktisch elke gamer van dertig jaar en ouder kent deze gevleugelde woorden van de pantoffelheld die maar geen vrouw kan scoren. Na een deal met licentiehouder Codemasters en een succesvolle Kickstarter-campagne komt Replay Games, met de hulp van Larry-bedenker Al Lowe, met een remake van de eerste Larry-game uit 1987. Heeft het avontuur de tand des tijds doorstaan?


Waar er tegenwoordig vaak sprake is van een reboot van oude games of een aangepaste remake, is Leisure Suit Larry Reloaded een echte remake. Er is niets aan het verhaal veranderd. Je bent nog steeds Larry Laffer, een veertigjarige man die in de stad Lost Wages op zoek is naar de vrouw van zijn dromen om een eind te maken aan zijn eenzame leventje.

De wereld van Lost Wages bestaat uit vijf delen. Je begint je avontuur bij Lefty's Bar. Met een overgrote hoeveelheid zelfvertrouwen en honderd dollar in je broekzak begint je zoektocht. Het spel is een point-and-clickavontuur. Door op alles wat je maar kunt verzinnen te klikken kom je achter waardevolle informatie en vind je dingen die je later weer nodig blijkt te hebben. Feitelijk is het een aaneenschakeling van puzzels.

 

De besturing van het spel is gelukkig wel met zijn tijd meegegaan. 26 jaar geleden typte je jezelf nog naar de eerste verschijnselen van RSI, omdat je alles wat Larry moest doen invoerde als commando. "Look at table", "Knock on door", "Open door". Het was net zo vermoeiend als het opstarten van een spel via een oude dat-recorder. In de remake wordt dit allemaal vervangen door de muis. Wanneer je de pointer naar de bovenkant van het scherm beweegt, verschijnen er allemaal icoontjes. Eén voor elke actie die je kunt uitvoeren. Kijken, pakken, praten, alles wat een man nodig heeft om aan een vrouw te komen is aanwezig. Door met je rechtermuisknop te klikken, kun je je pointer ook laten wisselen tussen een aantal van de meest gebruikte opties.

Zoals gezegd is naast de graphics-upgrade, gelukkig wel, en de besturing niets aan het spel veranderd. Zo kun je nog altijd dezelfde truc uithalen om aan geld te komen als 26 jaar geleden. Naar het casino, spel saven, al je geld inzetten en afhankelijk van het resultaat opnieuw saven of je savegame laden. Ook zul je je net als toen eerst door een serie vragen moeten worstelen om te bewijzen dat je oud genoeg bent om het spel te spelen. Het spel brengt de oudere spelers absoluut terug naar hun jeugd en is heel tof om weer te spelen. Het geeft de jongere gamers ook de mogelijkheid te ervaren waar al die oudjes het toch altijd maar over hebben.

Toch zit er een heel dikke maar vast aan het feit dat er niets aan de gameplay veranderd is. Vroeger toen de gametechnologie nog in de kinderschoenen stond, was iedereen tevreden met een fractie van wat mensen vandaag de dag verwachten. Het spel is niet heel uitdagend en erg kort. In een weekend spelen is het mij gelukt om het bijna vier keer uit te spelen. Misschien is dit ook wel de reden dat er geen echte remakes meer worden gemaakt van heel oude spellen.

 

Conclusie
Het kan absoluut gezegd worden dat Leisure Suit Larry Reloaded een heel goede remake is geworden. Het kan niet anders dan dat 30+-gamers hier een gigantische brok jeugdherinneringen mee naar boven halen. Alles wat je je herinnert van het originele spel zit verwerkt in deze remake. Toch voldoet het spel niet meer aan de eisen van vandaag de dag. Het is te kort, te simpel en moet het echt alleen nog maar hebben van de Larry-humor. Oude(re) gamers zullen dit spel absoluut willen hebben en spelen, maar ik verwacht niet dat het net zo'n succes wordt als 26 jaar geleden. Het zal namelijk geen jongere gamers meer aanspreken.