Gadget: Icarus Essence

Een van de enorme pluspunten van de Icarus Essence E-reader is het gebruiksgemak wat betreft het doorbladeren in een boek. Het maakt als lezer niet uit of je linkshandig of rechtshandig bent aangezien de knoppen aan beide kanten van het scherm gebruikt kunnen worden voor het vooruit en achteruit bladeren.

Deze E-reader is met zijn 6 inch scherm en 222,5 gram prettig in de hand. Qua formaat is de E-reader een kleine 17x12,5x0,8cm. Wanneer we de E-reader bekijken zien we een afgeronde behuizing met een 9 tal knoppen. Van deze knoppen zijn 2 de eerder genoemde bladerknoppen. Onderaan de E-reader bevinden zich 5 knoppen en een navigatieknop. Als we dan de onderkant van de E-reader bekijken vinden we daar nog de aan en uit knop, een microsd(32GB max) ingang en de micro usb ingang om de E-reader op te laden en boeken op te plaatsen.

Het scherm is een prettig mat scherm welke geen touchscreen is. De weergave heeft en resolutie van 80 bij 600 pixels. Misschien niet de meest scherpe weergave maar voor het lezen van een boek meer dan voldoende. De achtergrond van het scherm is prettig, waardoor de letters goed zichtbaar zijn.

Icarus Essence E-reader

Met het micro-sd slot is er de mogelijkheid om het geheugen van de E-reader uit te breiden. Intern heeft deze een geheugen van 4GB welke voor het gewone gebruik meer dan genoeg is. De bestandsformaten die de Icarus Essence aan kan zijn TXT, PDF, EPUB, FB2, HTML en MOBI. Het is alleen mogelijk om deze op de E-reader te plaatsen via een kabel/mircosdkaart en de computer.

Icarus Essence E-reader menu


Via het menu van de Icarus Essence is het mogelijk om de E-reader aan je wensen aan te passen. Wil je de lettergrootte aanpassen? Dit kan in maar liefst 6 verschillende groottes. Daarnaast is het mogelijk om het scherm te kantelen, marges aan te passen en zaken als automatisch bladeren of verversen.
Als gebruiker is het even wennen om de navigatieknoppen te gebruiken aangezien het menu zo opgebouwd is dat je de neiging hebt om op de menu items te duwen als op een touchscreen. Het is prettig dat de handleiding van het apparaat op de E-reader staat zodat de gebruiker snel kan teruggrijpen naar dit document wanneer men een functie zoekt of er meer over wilt weten.

Het is mogelijk om afbeeldingen op de E-reader te bekijken, de toegevoegde waarde hiervan is niet helemaal duidelijk aangezien het gaat om een E-reader met een rustig zwart/wit scherm. Hetzelfde geld voor de Diavoorstelling.

In het gebruik gaat de E-reader behoorlijke tijd mee. De leestijd gaat tot maximaal 20 uur en in Standby tijd maar liefst tot 30 dagen. Om de batterij vol te krijgen wanneer deze geheel leeg is, heb je ongeveer 4 uur nodig. Tijdens het laden is het echter wel mogelijk om al te lezen.

Het automatisch bladeren is een functie waarbij de E-reader automatisch om de zoveel seconden doorbladert naar de nieuwe pagina. Welke tijdens het testen niet als prettig ervaren werd. Soms doe je langer over een pagina dan bij de andere pagina.

Icarus Essence E-reader

Volgens de handleiding is het mogelijk om het lettertype en de regelafstand te wijzigen. In het gebruik van de E-reader blijkt deze optie te missen. De zoekfunctie bedienen is een uitdaging aangezien het invoeren van een woord op de ereader via de navigatieknoppen gaat.

Al met al is de Icarus Essence een fijne E-reader zonder al te veel poespas. Het apparaat doet waar hij voor ontworpen is, de gebruiker in staat stellen om een e-book te lezen.