Bullet To The Head

Sylvester 'Sly' Stallone, wie kent deze letterlijke en figuurlijke gigant niet? De actieheld van de Rambo- en Rocky-films is na het actiespektakel The Expendables deel 1 en 2 terug op het witte doek met de film Bullet To The Head. Hoe is de film uitgepakt?

Huurmoordenaars Jimmy 'Bobo' Bonobo en partner Louis Blanchard (Jon Seda) werken al jaren samen in de onderwereld van New Orleans. Moet er iemand worden omgelegd, dan halen zij zonder blikken of blozen de trekker over. Wanneer Louis volledig onverwacht wordt vermoord door een andere huurmoordenaar genaamd Keegan (Jason Momoa) wordt Bobo helemaal wild. Tijdens zijn jacht op Keegan en zijn opdrachtgever ontmoet hij politieagent Taylor Kwan (Sung Kang), die de moord op zijn collega onderzoekt. De twee besluiten de krachten te bundelen om de moordenaars van hun partners op te sporen en op hun eigen manier te straffen.

Verfrissing

De titel van de film Bullet To The Head wordt in de eerste scène direct duidelijk. Een hoofd spuit bloed door een goed gericht schot. Hiermee start het verhaal van Jimmy Bobo, die tot het punt van deze moord in een flashback uitlegt hoe het zo ver heeft kunnen komen. Sylvester Stallone speelt de rol van Bobo zeer vermakelijk: een moordenaar die zich van niets of niemand iets  aantrekt. Dit gaat gepaard met droge opmerkingen en sarcasme van het niveau John McClane (Die Hard). Zet hier Fast & Furious-acteur Sung Kang tegenover en het feest is compleet. Kang zit in de huid van agent Kwan, die alles zeer netjes volgens de wet wil doen. Hij lijkt nog maar net aan de slag te zijn bij de politiedienst, maar weet precies wat hij wil: rechtvaardigheid.

De combinaties van zowel de acteurs als de rollen zijn heerlijk onorthodox. Het contrast valt al op als de twee elkaar ontmoeten. Stallone is zoals bekend groot en flink gespierd, waar dan de iele en ietwat kleine Kang tegenover staat. De personages zijn grote tegenpolen, iets waar een buddy cop-film natuurlijk niet vies van is. Denk bijvoorbeeld aan de klassieker 48 Hrs. (Nick Nolte en Eddie Murphy) van Bullet To The Head-regisseur Walter Hill, Collision Course (Pat Morita en Jay Leno) of Rush Hour (Jackie Chan en Chris Tucker) waar ook onwaarschijnlijke duo's samen moeten werken. Nu ligt het echter iets gecompliceerder: het duo in Bullet To The Head kan elkaar wel afmaken. Letterlijk. De kogels, meubelstukken en vuisten vliegen namelijk niet alleen richting de vijanden maar ook naar elkaar. Een verfrissing in het genre waar het duo normaalgesproken op elkaar let.

Een andere verfrissing is hoe de acteurs in Bullet To The Head spelen. Sly zet met Bobo een van zijn meest sterke rollen neer van de afgelopen jaren. Maar hij is niet de enige die schittert, acteur Christian Slater zet als tussenpersoon Marcus Baptiste wellicht een van de meest overtuigende optredens neer uit zijn carrière. Of het ligt aan het feit dat hij al met al nog geen twintig minuten in beeld is of dat hij gewoonweg is gegroeid houden we even buiten beschouwing, maar het breekpunt van het personage wordt geweldig neergezet. De vijand waar Stallone tegen moet knokken toont zich ook waardig, namelijk Jason Momoa. Eerder was hij te zien in de remake van Conan, dus we weten dat hij goed kan vechten. In Bullet To The Head neemt hij het een stapje verder en knalt hij zonder te knipperen complete bars overhoop. Het meedogenloze wordt door Momoa zo gespeeld dat je er als toeschouwer soms kippenvel van kan krijgen.

Identificatie

Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Het verhaal is zeker vermakelijk, maar het is niet fantastisch. Op enkele momenten vraag je jezelf zelfs even af wie er nu net is doodgeknald en wat het duo precies aan het doen is. Naast de warrigheden is het qua gebeurtenissen natuurlijk wel weer erg voorspelbaar. Daarnaast voelt Sung Kang zeer onnatuurlijk als detective Kwan. Hij wordt zeer hard en snel weggespeeld door de vele malen meer ervaren Stallone, wat Kang hard naar de achtergrond duwt. Hij komt niet goed genoeg uit de verf om met hem mee te leven als hij een punt wil maken, een ander probleem van de film. Want dit speelt niet alleen bij het personage Kwan, maar bij iedereen. Je kan je met niemand identificeren of meeleven. Het interesseert dus zeer weinig wie er nu dood gaat of wie er nu wordt verraden, het boeit totaal niet.

Conclusie

Eerlijk is eerlijk, Bullet To The Head kijk je niet omdat je een goed verhaal wilt zien maar vanwege de actie. Stallone en Momoa vermorzelen alles wat los en vast lijkt te zitten in actiescènes waar je met veel plezier naar kijkt. Een heerlijke film voor een avondje knetterhard vermaak, met voor de fans zelfs een kleine knipoog naar de Rambo-film First Blood.

FOK!film heeft eerder een interview gehad met regisseur Walter Hill. Het vraaggesprek over de film, Stallone, New Orleans en meer is hier te lezen.