CD: They Might Be Giants - Nanobots

Het uit Brooklyn afkomstige They Might Be Giants is een band die met elke release het luisterpubliek weer weet te verrassen. De band, opgericht in 1982 door John Flansburgh en John Linnell, schuwt het experiment niet en heeft met Nanobots een zeer gevarieerd album gemaakt.

Voor haar zestiende studioalbum Nanobots dook They Might Be Giants samen met de uit New York afkomstige producer Patrick Dillett een studio in Manhattan in. Dillett produceerde eerder werk van onder meer David Byrne en Mike Doughty en werkte ook samen met grote artiesten zoals Brian Eno, Nile Rodgers, The National, Lounge Lizards, Mary J. Blige, Queen Latifah, Bebel Gilberto & Donald Fagen. Nadat in januari van dit jaar al de Nanobots EP was verschenen, is het nu tijd voor het volledige album. In 45 minuten jaagt de band er maar liefst 25 nummers doorheen.

They Might Be Giants is een band die duidelijk inspiratie heeft opgedaan uit de rijke muzikale geschiedenis van the Big Apple. Of ze nou zingen over iemand die in de brand staat ("Hi, I forgot your name. Whatever. My point is. Hi, your head's on fire") in 'You're On Fire', over Tesla ("The Hotel New Yorker. He's dead on the floor. The body of Nikola lies With just his papers. No family to tell. Out of the windows birds fly. Under an X-ray of Mark Twain's skull. The plan for the death-ray's design") of over een ziekenhuis voor insecten ("Walking down to the Insect Hospital. To set the insects free. 'Cause we are like literally, literally") in 'Insect Hospital', They Might Be Giants weet er iedere keer weer iets bijzonders van te maken.

Doordat de band diverse genres beheerst, laat het album zich beluisteren als een muzikale reis door de tijd. Zo horen we sporen van bands zoals the Velvet Underground, Frank Zappa, Weezer, the Strokes, Buddy Holly, Tom Waits en the Bonzo Dog Band om maar eens wat vergelijkingsmateriaal te noemen. They Might Be Giants is een band die vooral in Amerika een cultstatus heeft verworven. Mocht je echter nog niet zo bekend zijn met deze groep dan is dit een zeer geschikt album om kennis te maken met de kleurrijke muziek van de band.

They Might Be Giants

Voor de hoes van Nanobots heeft They Might Be Giants gekozen voor een collage van Sam Weber, die voor zijn kunstwerk een schilderij van de Franse kunstschilder Jean Auguste Dominique Ingres bewerkte. Wil je het album eerst beluisteren voordat je hem aan gaat schaffen dan kan je die in zijn geheel beluisteren op de Soundcloudpagina van de band.