Texas Chainsaw 3D

Nog voordat het hoofdverhaal start vallen tijdens de openingscredits om en nabij de acht doden. Niet dat dit erg is, juist niet. Het mooie van deze moorden is dat je ze, weliswaar in verouderde versie, hebt gezien in de originele The Texas Chainsaw Massacre. Texas Chainsaw 3D gaat verder waar deze film stopte.

Na de gruwelijke moordpartij door Leatherface wordt hij door de politie gevolgd naar zijn ouderlijk huis. De complete Sawyer-familie zit gewapend achter de kozijnen, klaar voor de strijd. Op dat moment trekken enkele rednecks op en gooien een molotovcocktail het huis binnen, waarna een schietpartij volgt. Met het huis in as en nadat honderden kogels zijn gelost, wordt de complete familie inclusief Leatherface dood gewaand. Tijdens het doorspitten van de asresten wordt er net buiten het huis een baby gevonden met de naam Edith Sawyer.

We gaan ongeveer twintig jaar vooruit. Edith, die nu Heather Miller heet, krijgt van haar ouders te horen dat ze een landhuis heeft geërfd van haar overleden oma Verna Sawyer. Met enkele vrienden gaat ze tegen het advies van haar ouders in naar Newt om haar eigendom te bekijken. Maar was zij wel de enige overlevende Sawyer na de climax van de oorspronkelijke Texaanse kettingzaagmoorden?

VeRRRRRRRRRRRRRRrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrhaal

Het verhaal slaat werkelijk nergens op. Een overlevende van de Sawyer-familie krijgt een landhuis, zij ontdekt dat Leatherface nog leeft, bijna iedereen wordt afgeslacht door hem en een eindgevecht volgt. Het is een bijna standaard riedeltje maar dat maakt het niet direct een slechte film. Wat wel storend is aan het verhaal is dat naast de pornomanier van acteren het origineel volledig teniet is gedaan. Zelfs de tijdsprong van de gebeurtenissen in 1974 naar nu is volledig ontspoord. Een groot deel van de tijd lijkt het wel alsof ze er rekening mee hebben gehouden dat Heather rond de twintig is, maar dan moet de technologie van 1994 ook worden gebruikt. Vanaf het moment dat er met een iPhone wordt gebeeldbeld is de tijdsgeest volledig verstoord. Maar dit is niet het enige, ook het idee achter Leatherface is afgeslacht. Het lijkt zelfs dat, zonder grappig te doen, de zaag in de sage is gezet en de meest belangrijke elementen van Leatherface zijn weggenomen: hij heeft een kettingzaag, is groot en draagt een menselijk masker. Punt. Waarom slacht hij mensen af? Waarom richt hij zich op bepaalde mensen en niet op iedereen op zijn pad? Wat is de reden van de verminkingen die nergens op slaan? Deze en nog veel meer vragen blijven onbeantwoord. De behoorlijk flauwe knipoog naar de Saw-reeks zorgde helemaal voor een schop in het gezicht van de bioscoopbezoeker. Wat stelde dat in godsnaam nou weer voor? Stukje bij beetje verslechtert het verhaal en 'bouwt' op naar een einde waarvan je bijna vloekend van ongeloof in je stoel zit.

Qua bloed en geweld krijgt Texas Chainsaw 3D weer pluspunten. De bloederigheid wordt vol in beeld gebracht, inclusief het afsnijden van ledematen en gezichten. Toch zijn ze op sommige vlakken weer te ver doorgeschoten, omdat… Tsja, kijk maar eens naar de filmtitel. Zie je de laatste twee tekens achter de titel, 3D? Daarom dus. Bloed spettert naar het scherm, de zaag scheurt bijna door het scherm en je kan de rook van de moordmachine bijna ruiken.

PeRRRRRRRrrrrsonages en legendes

Het is erg leuk om te zien dat er enkele oude bekende acteurs in hun oude rol te zien zijn. Zo speelt Marilyn Burns een korte rol als Verna Carson, wat zij in The Texas Chansaw Massacre uit 1974 ook deed. Dit geldt ook voor John Dugan die als Grandpa Sawyer weer te zien is. Erg leuk is dat de acteur van Leatherface, Gunnar Hansen, een kleine rol heeft als Boss Sawyer. Hoe zit het met de nieuwe garde slachtvee?

Alexandra Daddario als Heather/Edith blijft je van de film naast Dan Yeager als Leatherface het meeste bij. Ze ziet er niet alleen sexy uit maar ze is ook nog eens… Nee, dat is het eigenlijk wel. Op geen enkel moment leef je met de hoofdrolspeelster mee, het interesseert ook weinig of zij aan stukken wordt gesneden of niet. Dat dit bij de andere personen van de cast zo is lijkt bijna standaard in een horrorfilm, maar dat je zo'n relatie met de hoofdrolspeler hebt is niet goed.

Waarmee we uitkomen op de cast. Naast de twee eerdergenoemde namen is het aanbod niet veel bijzonders. Zo is er een zeer doorsnee vriendengroep gemaakt waar een gemiddelde horrorfan gewend aan is geraakt: de gangsterneger, de sekshongerige blonde del, de sporter, de net iets te slimme bimbo en een handjevol dorpsbewoners met het IQ van een fles smeerolie. Het is wel zo dat de gebruikelijke en de te verwachten mensenreepjes-in-spe geen sterke achtergrond hoeven te hebben, maar enige goede invulling zou wel prettig zijn. Op enkele momenten voelt het acteerspel aan alsof je naar een studentenproject van de middelbare school kijkt, niet een film met een budget van vele miljoenen dollars.

Leatherface is in Texas Chainsaw 3D niet meer dan een horroricoon geworden zonder enige motivatie. Hij zaagt en moord omdat het kan, zo lijkt het. Hiermee wordt het achtergrondverhaal achter de moordenaar volledig teniet gedaan, iets wat natuurlijk erg jammer is. Hier blijft het echter niet bij, want Leatherface heeft ineens baardgroei, een minder misvormd gezicht dan hoort en hij toont emoties. Maar goed, tegenwoordig lijkt geen enkele horroricoon meer heilig: Freddy Krueger was beroerd neergezet in de remake, Michael Myers van de Halloween-reeks is door Rob Zombie de nek omgedraaid, Jason Voorhees heeft ineens medelijden en diepgaande plannen… Niets lijkt meer heilig.

Conclusie

Als je een kleine anderhalf uur naar matig geweld en veel bloed wilt kijken dan is Texas Chainsaw 3D jouw film. Verwacht echter wel het dieptepunt in kwaliteit dat de Texas Chainsaw Massacre-reeks heeft bereikt.