Portret: Coby Grant - Liever een lange weg dan vluchtig succes

De Australische singer-songwriter Coby Grant heeft haar thuisland, Australië, ingeruild voor Europa. Toen haar lied A Song About Me werd opgenomen in een grote Scandinavische reclamecampagne, kreeg haar carrière een enorme boost. Twee maanden geleden heeft ze ook in Nederland haar eerste album Is in Full Color uitgebracht. Vlak voor haar optreden op 16 december in het Nijmeegse Merleyn, nam ze even de tijd voor een interview om zich zo voor te stellen aan FOK!

Voor mij zit Coby als de rust zelve. Amper een uur geleden kwam ze aan bij de zaal, na verdwaald te zijn geweest tussen Kleve (D) en Nijmegen. Na een hapje en de soundcheck schuift ze aan tafel voor een kort gesprekje.

Hoe ben je van Australië in Europa terechtgekomen?
“De reden dat ik hier naartoe ben gekomen, was de reclamecampagne op de Scandinavische televisie. Het leek mij een mooie gelegenheid om die aandacht te gebruiken en boekte een aantal shows in Scandinavië. Omdat Duitsland zo dichtbij was, heb ik daar ook een aantal optredens geboekt. Daar heb ik mij veel meer vermaakt dan waar dan ook!”

Waarom beviel Duitsland zo goed?
“Het publiek en haar reacties waren geweldig. Ook de manier waarop de organisaties de live-muziek waarderen en de artiesten promoten is heel fijn. Mensen zijn veel ontvankelijker voor nieuwe muziek. Het komt tegenwoordig niet vaak voor dat mensen optredens bezoeken van artiesten die zij niet kennen en niet enorm populair zijn. Ik heb acht maanden in Duitsland getourd en ook nog optredens in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België gegeven.”

Je bent muziek gaan schrijven met onze Jochem Fluitsma en Eric van Tijn. Waarom zij?
“Dit jaar heb ik getekend bij Sony als mijn uitgever. Ik ben nog wel een onafhankelijke artiest en schrijver. Via Sony heb ik de contacten opgedaan en zo de laatste maanden veel schrijf- en opnamesessies gehad. Samen met Jochem, Eric en Gouden Harp winnaar Hans Kooreneef heb ik gewerkt aan nieuwe nummers.”

Je hebt in de VS al mogen werken met producer Peter Malick, die ook geschreven heeft met Norah Jones. Hoe anders is het om met Nederlandse schrijvers te werken?
“Wanneer ik met Nederlandse schrijvers werk, ben ik degene die de teksten schrijft, aangezien Engels mijn moedertaal is. In de VS was het meer een gezamenlijke manier van teksten schrijven. Muzikaal gezien was het ontwikkelen van de nummers samen met Jochem en Eric een groot succes. Eén van mijn favoriete nummers heb ik zelfs met hen geschreven. Soms is het maar één woord wat zij zeggen dat ik nodig heb om verder te komen en dan schrijf ik het ook meteen op!”

© FOK.nl / Jimmy Israel
Coby Grant

De liedjes op Is in Full Color gaan voor het grootste gedeelte over je liefdesleven. Gaan je nieuwe nummers over je avonturen in Europa?
Is in Full Color is een verzameling van nummers die ik in de afgelopen vier jaar heb geschreven. Ze zijn opgenomen in de VS en Australië. Ze gaan over de liefde en het leven. Nu kerst er aan zit te komen, kan ik alleen maar aan thuis denken en een aantal nummers gaan over hoe ik Australië mis.”

Ze laat ondertussen een foto zien van haar hond die ze ook erg mist. Charlie, een chocoladebruine labrador retriever gekruist met een border collie.

Het nummer Charlie gaat neem ik aan niet over hem, toch?
Coby lacht. “Het is een lied over mijn toenmalige geliefde. Helaas had hij niet echt een geschikte naam voor dat liedje, dus heb ik het maar naar mijn hond vernoemd. Charlie is mijn favoriete naam!”

Je hebt keihard moeten knokken om hier te komen. Bijna alles heb je zelf gedaan tot aan de boekingen van je eigen concerten. Zou je niet liever een talentenshow zoals The Voice, Idols of X-Factor hebben gewonnen en op een rijdende trein zijn gesprongen?
“Absoluut niet. Ik had wel de kans om dat te doen, maar het antwoord is altijd nee. Natuurlijk bereik je meteen een enorm succes, maar vaak gaat dat net zo snel weer weg als dat het gekomen is. De platenmaatschappij bij de show neemt dan alles op zich, van kleding tot het produceren van liedjes. Het is een prima insteek voor mensen met een goede stem, maar niet voor artiesten die meer willen dan de roem. Mijn motivatie is niet om beroemd te worden, maar mijn eigen muziek naar de mensen te brengen. Beroemd zijn is een noodzakelijk kwaad dat bij een succesvolle muzikale carrière hoort. Er zijn genoeg artiesten, zoals de Dave Matthews Band, die een dijk van een carrière hebben en toch de roddelbladen weten te ontwijken en dat is meer voor mij weggelegd.”

We hebben het ook nog even over het ontsnappen aan de onvermijdelijke verantwoordelijkheden van het volwassen leven. Hoe fijn kan het zijn om te kunnen vluchten naar je jeugd waar je geen zorgen en stress had? Ze heeft het nummer When We Are Young al een hele tijd niet gespeeld, maar belooft het vanavond voor mij te spelen.

De foto's en review van haar concert vind je hier.

Wil je haar voor het eind van het jaar nog horen en zien, dan kan dat. Op dinsdag 18 december speelt ze in Tivoli, Utrecht en op 19 december in De Effenaar in Eindhoven.