CD: Die Antwoord - Ten$ion

De Zuid-Afrikaanse formatie Die Antwoord liet Nederland al met hun kwaliteiten kennismaken toen het nummer Enter the Ninja een flinke hit in ons land werd. Met het nieuwe album Ten$ion bewijst het drietal dat het geen eenmalige uitspatting was.

Het album begint meteen sterk met Never le Nkemise 1. Het is een dubstepbeat met Afrikaanse invloeden waarin ook gerapt wordt. Typisch een Die Antwoord-nummer dus. Het nummer dat daarop volgt, I Fink u Freeky, lijkt opgenomen te zijn door een opgevoerde barbie. Yo-Landi Vi$$er heeft in dit nummer zo hoog gezongen dat Adele met helium nog jaloers zou zijn op deze stem.

Het album kenmerkt zich voor de rest vooral door creativiteit. De basis is in de meeste nummers rap, maar door de beats die in bijna ieder nummer verrassend goed passen bij de teksten wordt het een ander soort muziek, in positieve zin. Het enige mindere is dat het niet meer zo verrassend en vernieuwend is als dat het de eerste keer was. Rapper Ninja van de groep loopt namelijk alweer twintig jaar mee in de scene en is altijd rond het soort muziek blijven hangen die op Ten$ion te horen is. 

De positieve uitschieters op het album zijn Fok jullie naaiers, een reactie op de haters van Die Antwoord, Fatty boom boom, het muzikale antwoord van Yo-Landi Vi$$er op murder murder murder van Ninja, en Never le Nkemise 2, de geweldige knaller op het eind van het album.

Al met al is het album zeer de moeite waard. De formatie heeft bewezen meer te zijn dan een eendagsvlieg en laat dit blijken met een knallend album waarin dubstep, rap en Afrikaanse muziek veelvuldig afgewisseld worden en zorgen voor een creatieve uitspatting waaruit blijkt dat het trio wel degelijk muzikale kwaliteiten bezit. Het mindere is dat ze niet meer zo spectaculair anders zijn dan het eerdere album, dit doet echter helemaal niets af aan de kwaliteit van het album.