Final Fantasy XIII-2

Gespeeld op PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor XBox 360

Header

Final Fantasy is een franchise die dit jaar haar vijfentwintigste verjaardag gaat vieren. De serie kent al veel delen en veel spinoffs en de Japanse fans staan op releasedatum van een nieuw deel in de rij te wachten om een exemplaar van één van de meest populaire JRPG's te kopen. De makers vonden het verhaal van Final Fantasy XIII nog niet af en besloten verder te gaan met een direct vervolg: Final Fantasy XIII-2. Het grootste minpunt van het eerste deel was het lineaire verloop van het spel. De eerste tien levels waren een saaie bedoening waar je maar één kant op kon gaan en er weinig te beleven viel naast het hoofdverhaal. Pas in het elfde hoofdstuk werd het spel wat het al in het begin had moeten zijn. Hebben de makers geluisterd naar deze klacht van de critici?

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Het spel start meteen met een actiescène, waarin Lightning, de hoofdpersonage uit het eerste deel, in een onbekende stad in een hevige strijd met Caius verwikkeld is. Beiden hebben een leger van beesten bij zich, die in deze veldslag elkaar te lijf gaan. Hoe Lightning op deze vreemde plek is gekomen, waarom ze daar vecht en wie Caius is leer je pas later in het verhaal. Het spel gaat na de prachtig gerenderde scène over in een interactief gevecht. Het ATB-vechtsysteem van het vorige deel is weer van de partij, maar de makers hebben kleine tweaks toegevoegd om het wat spannender te maken. Onder andere zijn er quick time events toegevoegd bij gevechten tegen vooral de grotere unieke wezens. Mocht zo'n event mislukken, dan moet je weer opnieuw een bepaalde hoeveelheid schade toebrengen om het opnieuw te proberen. Ook je partners hebben quick time events, hoe beter je ze timed hoe beter hun speciale spreuk effect heeft.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Tijdens een adempauze in het hevige gevecht tussen Lightning en Caius wordt Noel Kreiss geïntroduceerd. Hij wordt door Lightning naar een speciale poort geleid om zo contact te zoeken met Serah, het zusje van Lightning. Zij leeft na de gebeurtenissen uit Final Fantasy XIII nu in een stranddorpje New Bodhum genaamd met wat oude bekenden uit het eerste deel. Nu blijkt dat het einde dat wij spelers gezien hebben in het vorige deel niet klopt en dat naast Fang en Vanille ook Lightning verdwenen is. Alleen Serah weet dat er iets raars aan de hand is. Zij heeft de herinneringen nog van het einde dat Lightning nog leefde. Snow gelooft haar op haar woord en is haar gaan zoeken.

Serah heeft een nachtmerrie waarin hetzelfde gevecht tussen Lightning en Caius uit de beginscène plaatsvindt. Net op dat moment stort er een meteoriet neer en verandert haar kleding in een vechtersoutfit. Ze wordt wakker door de commotie van het neergestorte gevaarte en de monsters die met de meteoriet verschenen. Noel verschijnt net voordat Serah gedood dreigt te worden en de twee hoofdrolspelers gaan na de eerste introductiegevechten op een lang avontuur door ruimte en tijd, waarin duidelijk wordt dat hun tegenstander een machtig persoon is die de geschiedenis wil wissen.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Wat de makers goed hebben gedaan is door het gebruik van speciale tijdreispoorten de spelwereld open te gooien. Er zijn meerdere wegen te bewandelen in plaats van het lineaire dat het vorige deel zo kwelde. Puzzels maken ook gebruik van tijdreizen. Gebieden bezoek je in verschillende eeuwen of in eenzelfde tijd, maar dan in een alternatieve tijdslijn omdat door je bemoeienissen de geschiedenis is veranderd. De tijdreispoorten heb je in verschillende smaken. Poorten die een specifieke sleutel, artifact genaamd, nodig hebben en poorten die optionele sleutels, wild artifacts, nodig hebben. De eerste vind je vooral door sterke vijanden te verslaan. Deze artifacten houd je bij je. Een wild artifact is maar één keer te gebruiken, daarna is deze verdwenen en moet je weer zoeken om een andere poort te kunnen openen. De poorten die deze sleutels gebruiken zijn vaak optioneel om extra items te vinden.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2

Naast het ATB-systeem zijn de paradigms weer terug. Als je aanvallend wil spelen dan kies je 'offensive' en 'ravager', wil je veilige momenten inlassen als een tegenstander een zware aanval gaat inzetten dan kun je in het gevecht wisselen naar 'sentinel'. De 'saboteur'-, 'synergist'- en 'medic'-rol zijn weer aanwezig. Je kunt zes combinaties van deze rollen gebruiken in een gevecht. Niets nieuws onder de zon dus. Er is wel een kleine verbetering: je kunt een set van zes paradigms opslaan. Als je in een bepaald gebied een bepaalde set fijner vindt werken hoef je bij een latere terugkeer niet weer alles opnieuw in te stellen, maar laad je in je menu het gewenste profiel. Dat scheelt tijd en dus ergernis.

Final Fantasy XIII-2Final Fantasy XIII-2