Interview: The Naked + Famous

Met een ontzettend goede plaat doken ze ineens op, The Naked + Famous. Deze uit Auckland (Nieuw-Zeeland) afkomstige electropopband stond op de vrijdag in een volle India-tent op Lowlands. Daarvoor mocht FOK! ze wat vragen stellen. Ik zat samen met zangeres Alisa Xajalith en gitarist Thom Powers.

Van harte welkom op Lowlands. Is jullie verblijf hier tot nog toe bevallen?

Thom: We zijn zojuist hier aangekomen en bereiden ons voor op de show later vandaag. 

Alisa: Het is altijd leuk om in Nederland te zijn. Het is een van mijn favoriete plekken om als toerist te zijn.

Hoe waren de reacties op jullie album Passive Me, Aggresive You ?

Thom: Ik lees niet echt de recenties van het album, maar ik weet wel dat mensen naar onze shows blijven komen en daarvan vaak een positieve reactie komt. 

Hoelang zijn jullie bezig geweest met het album?

Alisa: We hebben het verdeeld over anderhalf jaar.

Thom: Begin 2009 waren we gestart met het schrijven van de tracks. Het opnemen in 2010 was eigenlijk vrij snel gegaan. In 2009 zijn we vooral bezig geweest met het schrijven. Dat heeft dus ongeveer een jaar geduurd. We waren zelfs nog tot 2 weken voor de release bezig geweest met de afwerking.

Passive Me, Aggressive You verschilt behoorlijk van jullie EP's This Machine en No Light. Waarom hadden jullie besloten om met dit album een andere kant uit te gaan?

Thom: Muzikaal gezien verschilt het niet zo heel erg veel van wat we nu hebben. Maar productietechnisch gezien is het album anders. Het is op een andere manier opgenomen en daardoor klinkt de muziek anders. Het album is veel serieuzer, geavanceerder en volwassener dan de EP's. Maar qua band en muziek is er denk ik weinig veranderd op dit album.

Hoe bereiden jullie jezelf zoal voor op de show van vanmiddag?

Thom: Onze voorbereiding is vrij simpel. We warmen onszelf gewoon een beetje op voor de show, dus weinig speciaals. Het wordt vandaag nog wel een lange zit.

Wat kunnen we verwachten van de show?

Thom: Voor ons is het nu nog veel onszelf promoten en laten zien wat we allemaal in huis hebben. We spelen simpelweg de tracks van ons album en gaan er een goede show van te maken.

Jullie komen uit Auckland, maar voor zover ik weet kennen we hier weinig tot geen muzikanten die daar vandaan komen. Was dit een probleem voor jullie?

Thom: Er komen best wel wat muzikanten uit Auckland. Maar wij hebben geld bij elkaar gelegd om ook in het buitenland onze muziek aan de man te brengen. Dus in dat opzicht was het voor ons geen probleem.

Jullie stonden gisteren (donderdag 18 augustus) op Pukkelpop in België. Hoe ervaarde jullie het hele drama?

Alisa: We zaten backstage in een container nog bij te komen van de show die we vlak daarvoor hadden gegeven tot het hard begon te regenen. Daarvoor was het eigenlijk prachtig weer, dus het kwam vrij onverwachts. Toen begon het steeds harder te regenen en te waaien. We vonden het in het begin niet zo erg. Maar het ging steeds harder waaien, dus we bleven maar backstage. Dus van de ramp zelf hebben we niet veel meegemaakt. Maar naderhand toen we nog eens op het festivalterrein rondliepen was er een doodse stilte. Niemand zei wat.

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Thom: We gaan nu nog verder touren en daarna verder met een tweede album.

Foto's: Bart Heemskerk (website)

Tekst & Interview: Thom Puiman