Interview: Eliza Doolittle

We blijven qua interviews nog even hangen bij Pinkpop 2011, waar een recensent en fotograaf van FOK! rondliepen. Nu is het de beurt aan Eliza Doolittle, in het echte leven beter bekend onder de naam Eliza Caird. Met haar zachte en lieve karakter doet ze menig mannenhart smelten. In een kleedkamer waar op de vloer, tafel en stoelen etenswaren en handdoeken hangen is het interview zeer makkelijk en vooral een lief geheel geworden.

Eliza, welkom in Nederland. Hoe beviel het optreden in de Converse?

Het is erg pittig, maar wel leuk om te doen. Het grote verschil met bijvoorbeeld een kleinere zaal of podium is dat hier de mensen zo ver weg staan. Die leuke en blije gezichten vind ik leuk om te zien, het is goed voor de atmosfeer bij een show. Desalniettemin was het wel een goed publiek vandaag, maar ik heb liever een goede band met ze dan zo'n afstand te hebben.

Ik sprak eerder vandaag Scouting For Girls, ze zeiden dat zij wel willen samenwerken met jou. Met welke acts die op Pinkpop te zien zijn wil jij wel een nummer maken?

Zeker weten de Foo Fighters en de Kaiser Chiefs. Dat lijkt me echt zo gaaf om daar iets mee te doen!

Jouw album Eliza Doolittle heeft in no-time een platina status gekregen. Had je hier ooit van kunnen dromen?

Totaal niet! Niemand wist op de dag van de release dat mijn album was uitgekomen. Ik moest me echt proberen te bewijzen en volgens mij is dat goed gelukt.

Hoe is het album tot stand gekomen?

Ik heb alle nummers zelf geschreven. Niet zo gek, dit doe ik al vanaf mijn twaalfde. Mijn eerste optreden was toen in vijftien jaar was, jammer genoeg speel ik geen enkel liedje meer die ik vroeger heb gemaakt. Voor het album wist ik precies wat ik wilde doen. Alle gevoelens die ik had rondom de productieperiode probeerde ik zo goed mogelijk te vertalen naar woorden en liedjes.

Staat er ook een nummer op jouw album van vroeger?

Dat is 'So High'. Het is niet een track van toen ik 12 was, maar ik schreef het nummer toen ik 17 of 18 jaar oud was. Dat maakt het nummer nu al bijna zes jaar oud!

Schrijf je nu ook al nummers voor een volgend album of wacht je daar nog even mee?

Ik schrijf altijd, dus ik ben al bezig met een tweede. Het is belangrijk dat je altijd bezig bent, zodat je in de flow kan blijven.

Het selftitled album is pas na een jaar in de Verenigde Staten verschenen. Is hier een speciale reden voor?

Het is mijn eerste album, ik wilde eerst dat het aansloeg in mijn thuisland. Stukje bij beetje de mensen hier en in de omgeving laten weten wie ik ben en wat ik kan. De tijd was nog niet rijp om Amerika er al bij te doen, dus heb ik een jaar gewacht. En natuurlijk is het belangrijk dat je in het goede seizoen een album uitbrengt, mijn plaat is namelijk niet iets voor in de winter. Ook hierom heb ik gewacht tot de lente.

Naast zingen ben je ook ingeschreven bij een modellenbureau. Kan je beiden nog goed combineren?

Op dit moment doe ik nauwelijks nog iets met het model zijn. Ik ben wel ingeschreven bij een bureau, maar zingen heeft toch echt de prioriteit. Toch hoop ik wel dat door de dingen die ik nu allemaal doe mijn fotoprofiel wordt verbeterd en vergroot, zodat er nog meer mensen naar mijn muziek kunnen luisteren.

Je leek op het podium vandaag behoorlijk rustig. Heb je speciale rituelen voor en/of na een optreden?

Echt wel. Voor een optreden doe ik meestal dj-sessies in mijn kleedkamer, maar achteraf ben ik doodstil. Na een geweldig druk en feestelijk optreden terugkomen en een half uur in de kleedkamer absolute stilte horen. Wat een adrenaline geeft dat, een geweldige kick. Dat is mijn momentje van rock & roll.