Interview: Young the Giant

De Californische band Young the Giant heeft onlangs een self-titled album uitgebracht wat hun debuut is geworden. Zaterdag stonden ze in Bitterzoet te Amsterdam in een behoorlijk volle zaal. Terwijl het voorprogramma alvast stond te soundchecken mocht FOK! een aantal vragen stellen aan de band. We spraken met de gitaristen van de band: Eric Cannata en Jakob Tilley.

Voor de mensen die jullie misschien nog niet kennen, wie is Young the Giant?

We zijn een band uit Orange County, California. We spelen voornamelijk indie met verschillende sounds, het is lastig om ons onder een genre in te delen. Soms zit er ook een beetje dance in, ik denk dat we  alle soorten mooi hebben samengebracht. Maar we spelen gewoon rock en we schrijven daarbij liedjes. 

Hoe is de band begonnen?

In 2004 zijn we samen muziek gaan maken, we woonden al dicht bij elkaar en gingen naar dezelfde school toe. Toen zijn we onder de naam The Jakes gaan spelen.

Hoe hebben jullie sindsdien naar het album toegewerkt?

We hebben erg veel live gespeeld, want dan kun je toch het beste laten zien wat je in huis hebt. Op een gegeven moment gingen ze onze single draain op de radio, en dan komen ze show en horen meer van onze muziek. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen. 

Hoe zijn jullie eigenlijk bij de platenmaatschappij Roadrunner terecht gekomen?

We kregen een aantal aanbiedingen van platenmaatschappijen, toen hadden we het gevoel dat Roadrunner voor ons de goed plek was. Een album was dan ook voor hen prioriteit nummer 1.

Hoe hebben jullie schrijven en het opnemen van het album aangepakt?

We hebben het album in Orange County op Sunset Boulevard gemaakt en daar samengewerkt met Joe Chicarelli, wat een zeer goede producer is. Ik denk dat we een erg goed resultaat hebben afgeleverd, het klinkt namelijk goed.

Young the Giant

Hoe denken jullie dat het album is ontvangen?

Het is nog niet zo heel erg lang uit, dus het is lastig om te zeggen. Maar ik denk dat de single wel erg goed is ontvangen. Ik hoop dat mensen zich verbinden met de tracks op het album en het een paar keer luisteren.

Wat heeft de doorbraak van jullie zoal gebracht?

We zijn steeds vaker op de radio geweest en daar ook interviews gedaan.  Steeds meer mensen komen naar onze shows. We waren ook laatst bij Jools Holland en dan komen vaak mensen naar de show en zeggen dat ze ons hebben gezien bij Jools Holland. 

Welke tracks van het album hebben zijn speciaal voor jullie?

Jacob: Ik vind Islands een leuk nummer om te spelen, het staat eigenlijk voor hetgeen waar het hele album voor staat. Daarnaast vind ik Guns Out ook een erg goede track omdat dat ook model staat voor ons kunnen.

Eric: Ook zeker die twee tracks, maar My Body klinkt naar mijn mening live het beste. 

Wat kunnen we vanavond van de show verwachten?

Een energieke show met een hele goede sfeer. Aangezien we in Amsterdam zijn pakken we het een beetje langzaam aan.

En hebben jullie nog plannen voor de toekomst?

Touren vooral, daarnaast ook veel schrijven.