Film: Water for Elephants

Water for Elephants heeft alle elementen om het tot een succes te maken. Het is een verfilming van een bekend boek, de film heeft een goede regisseur (Francis Lawrence; I am Legend, Constantine) en in de hoofdrollen spelen twee van Hollywood's grootste sterren: Robert 'Twilight' Pattinson en Oscar-winnares Reese Witherspoon. Maar kan de film de verwachtingen waarmaken?

In Water for Elephants gaat dierenarts in opleiding Jacob Jankowski (Robert Pattinson) bij een rondreizend circus na de dood van zijn ouders. In dit circus leert hij Marlena (Reese Witherspoon) kennen waar hij op slag verliefd op wordt. Het probleem is dat zij de vrouw is van eigenaar August (Christoph Waltz), die het circus met harde hand regeert. Toch komen Jacob en Marlena steeds nader tot elkaar als ze voor de olifant Rosie moeten zorgen.

Het verhaal van de film is erg simpel en is aardig voorspelbaar. Water for Elephants is dan ook vooral een chickflick waar veel melodrama in voorkomt. Toch is het geen slechte film. De hoofdrollen worden erg goed neergezet door Pattinson en Witherspoon. Veel respect voor Witherspoon die enorm lef heeft gehad bij de voorbereiding waarin ze bijvoorbeeld heeft moeten leren om trucjes te doen op de enorme olifant. De chemie tussen Pattinson en Witherspoon is voelbaar gedurende de hele film, en dit is natuurlijk heel belangrijk bij een dergelijke film. Toch lijken sommige scènes elkaar te herhalen waardoor het melodrama soms een beetje teveel wordt. Jacob moet bijvoorbeeld steeds toekijken hoe Marlena en August met elkaar aan het vozen zijn. De hoofdpersonages missen daarnaast een beetje diepgang en het is moeilijk om te begrijpen wat ze in elkaar zien, naast dat ze er allebei goed uitzien natuurlijk. Ook de emotionele band tussen Jacob en de olifant Rosie komt niet helemaal goed uit de verf.

Echter leef je wel met de personages mee, wat vooral op conto komt van de geweldige acteurs en het meeslepend verhaal. Christoph Waltz, die we natuurlijk nog kennen van Inglourious Basterds waar hij op briljante wijze de jodenjager Hans Landa vertolkt, speelt wederom een prachtige, met flair gebrachte rol als slechterik August. Dankzij hem en zijn bende van slechteriken is de film soms best spannend. Alleen is de bende slechteriken van August, onder leiding van schurk Blackie, een beetje onzichtbaar waardoor je niet constant een dreiging voelt die er wel kon zijn. De andere circusartiesten spelen goede bijrollen en geven een natuurlijke performance waardoor de sfeer in het rondreizende circus erg realistisch aanvoelt. De optredens van het circus worden tevens prachtig in beeld gebracht. Water for Elephants is dan ook een film met mooie plaatjes; de locaties uit de jaren '30 zien er levensgetrouw uit en de trein waarmee het circus reist is met oog voor detail ingericht.

Maakt Water for Elephants de verwachtingen waar? Dat ligt vooral aan het soort publiek dat naar deze film gaat. De mensen die het boek hebben gelezen zullen tevreden uit de bioscoop komen. De film blijft namelijk grotendeels trouw aan het boek en schijnt volgens sommige lezers zelfs juist beter te zijn dan het boek, dat soms een beetje langdradig en onlogisch is. Vrouwen (en mannen) die een romantische bioscoopavond zoeken, zitten met deze film gebakken, want de romantiek tussen Pattinson en Witherspoon is van hoog niveau. Voor het publiek dat een groots avontuur verwacht, zullen er te weinig grote gebeurtenissen in de film zitten, en zal het verhaal te simpel en te saai zijn. Ook zullen de melodramatische scènes in Water for Elephants een beetje over de top aanvoelen. Er kan wel genoten worden van het pracht en praal van het rondreizend circus en de goede acteerprestaties.