Cd: VA - Hardcore The 2010 Yearmix

De meeste jaaroverzichten bestaan uit twee, soms drie discs met een opsomming van de beste platen van het afgelopen jaar. Bij Neophyte Records gaat dat anders. Hun jaarmixen zijn snel, to the point en van hoge kwaliteit. Vorig jaar bestond de jaarmix uit 136 tracks verdeeld over twee schijfjes. Op de dubbelaar Hardcore: The 2010 Yearmix overtreft het Rotterdamse label het voorgaande jaar, want op deze editie zijn er maar liefst 150 keiharde beukplaten achter elkaar geplakt!

Een gemiddelde van zo'n 40 seconden per track. Allesbehalve lang, maar precies genoeg om de climax van een plaat te laten horen. Het gaat in een moordend tempo, maar wat wil je met 75 tracks per schijfje. Duister materiaal met zware kicks van N-Vitral, Ophidian en Unexist, melodieuze mainstream van Evil Activities, Nosferatu en Kasparaov tot aan snoeiharde terror: het loopt allemaal naadloos in elkaar over. Er zijn maar weinig momenten dat er geen bassdrum te horen is waardoor beide mixen een heerlijk beukend geheel zijn.

In een kleine 2,5 uur hoor je zo'n beetje alle releases van de grote en bekende labels van het moment. Mocht je net dat ene plaatje hebben gemist of vergeten zijn welke track dat ook alweer was: op deze cd's heb je ze allemaal weer bij de hand. Het luistert ongelooflijk lekker weg door het uitstekende knip-, plak- en mixwerk van Remy van Wolde a.k.a. Jehuty, die ook de voorgaande edities van deze jaarmixen achter zijn naam heeft staan. Maar eerlijk is eerlijk: je moet er van houden. De break en de opbouw naar het hoogtepunt van een track die vervolgens losbarst is nog altijd veel mooier dan een megamix op hoog tempo.

Dit jaar maar alle hardcorecompilaties laten liggen en wachten op de 2011-editie van deze dubbelaar? Nee, dat ook weer niet. Maar een beter overzicht van de vetste en hardste platen van 2010 vind je niet. Deze jaarmix is dan ook the icing on the cake voor wat betreft de hardcore van het afgelopen jaar.