Interview: Scouting for Girls

Het was prachtig weer in Amsterdam, en dus bedacht de indiepopband Scouting for Girls uit Londen maar eens om een optreden in Paradiso te gaan geven. Maar voordat ze het Nederlandse publiek gaan opvrolijken met hun muziek kon FOK! hen een aantal vragen stellen. Buiten in de zon, aan de Amsterdamse gracht. (Zie voor een fotoverslag van het optreden de fotospecial.)

Jullie eerste keer in Amsterdam?

Greg: Ik ben hier al heeeeel vaak geweest. Niet met de band, maar gewoon als toerist. Dit is eigenlijk de stad waar ik het meest ben geweest buiten het Verenigd Koninkrijk.

Hoe is de band opgericht?

Greg: We spelen al met elkaar sinds dat we op school zaten. Maar sinds 2005 zijn we echt als Scouting for Girls aan de slag gegaan met het serieuzere werk. We hebben toen in 2007 getekend bij een label en aan het eind van 2007 kwam ons eerste album uit. This Ain't A Love Song werd nummer 1 in het Verenigd Koninkrijk, sindsdien is het allemaal een groot avontuur en reizen we de hele wereld over.

Hadden jullie de tracks voor dat eerste album al lang liggen?

Greg: Sommige tracks van dat album waren al meer dan tien jaar oud. We hadden een behoorlijke catalogus met materiaal.

Pete:  We hebben voor dat album dus verder weinig erbij moeten maken.

Hoe ging het schrijven en opnemen van het album Everybody Wants To Be On TV?

Greg: Het duurde in elk geval langer dan dat we in eerste instantie ervan hadden verwacht. We hadden ongeveer 45 demo's gemaakt, maar het label vond ze niet zo heel erg goed. Wat grappig is, is dat een daarvan This Ain't A Love Song was en later nummer 1 werd in het Verenigd Koninkrijk. Dus dat laten we ze niet meer zo gauw vergeten. We hebben ons toen teruggetrokken in de studio en we zijn het in alle rust gaan maken. Dus 2009 was een goed jaar.

Wat hebben jullie op dit album anders gedaan dan op jullie vorige album?

Greg: Dat is een lastige vraag. We hebben een beetje gekeken wat mensen aan ons vorige album leuk vonden en daarvan een en ander gebruikt op dit album. Natuurlijk niet alles een-op-een overnemen, maar meer de ideeën. 

Hoelang hebben jullie aan dit album gewerkt?

Greg: Begin 2009 zijn we met de demo's begonnen. Roy had de ideeën voor dit album twee of drie jaar terug al. Maar in 2009 zijn we het allemaal gaan uitwerken. 

Hoe is het album ontvangen door jullie fans?

Greg: Ik denk dat het over het algemeen prima is ontvangen. We waren een jaartje weggeweest. Maar je weet van tevoren nooit goed of het nieuwe materiaal een beetje aan zal slaan. Maar gelukkig is het allemaal meegevallen. Een single op de eerste plaats, album op de tweede plaats. Ongelofelijk hoe het allemaal is gegaan zo.