Interview: Max Cavalera

Hij is een icoon in de wereld van metal; Max Cavalera! Zijn eerste faam verwierf hij als frontman van het legendarische Sepultura, een band die hij in 1984 oprichtte samen met zijn broer Igor. Samen met Igor deed hij ook het industrial project Nailbomb (1994-95). In 1996 verliet Max de band en startte Soulfy, waarmee hij tot op de dag van vandaag al weer zeven platen heeft gemaakt. Nadat ook Igor in 2006 Sepultura verliet, besloten de beide broers een nieuwe band te starten en dat werd Cavalera Conspiracy. In 2008 debuteerden zij met het album Inflikted. Eind van de maand ligt de opvolger Blunt Force Trauma in de winkels (check hier de review). En jawel, FOK! wist beslag te leggen op de kostbare tijd van deze workaholic voor een interview.

Volgens de bio verwijst de titel van het nieuwe album naar het gevoel van een stoot adrenaline aan de hand van bijvoorbeeld een bijna-doodervaring, zoals een auto-ongeluk. Aan het begin van het interview vertelt Max hier meer over.

Een vriend van mij kwam met deze term. Hij bedoelde er zoiets mee als dat je door een scherp object in je hoofd wordt geraakt of dat je een auto-ongeluk meemaakt. Je bevindt je dus eigenlijk in een brute, gewelddadige situatie. Ik vond het een krachtige term voor de muziek de we hadden opgenomen, omdat die juist wat agressiever klinkt dan het vorige album.

Blunt Force Trauma is inderdaad agressiever dan voorganger Inflikted. Hoe kijkt Max tegen het verschil tussen de albums aan?

Inflikted was een prima debuut. Het album werd goed ontvangen door fans en media. Hierdoor waren we er extra op gebrand om die cd te overtreffen. Het betekende dat we op dit album nog meer terug zijn gegaan naar het rauwe geluid van de jaren ’80, dus nog meer een revival van de old school death/thrash metal en hardcore. Het resulteerde uiteindelijk in een agressiever geluid, waar ik zeer tevreden mee ben.

De teksten liggen geheel in de lijn van het geluid en gaan meer over de agressie van de mensheid als oorlog en moord. Daarmee wijkt Max duidelijk af van de meer spirituele teksten die hij voor Soulfly schrijft, die vaak tegen politiek en religie zijn gekeerd. Ook directe verwijzingen naar historische gebeurtenissen en personen spelen een prominente rol op dit album.

Ja, het is inderdaad voor het eerst dat ik historische figuren erbij betrek. Ik wilde op voorhand iets nieuws doen met de teksten. Mensen weer eens op een andere manier aan het denken zetten. Aangezien geschiedenis mij altijd wel heeft geboeid, met name figuren als Rasputin en Genghis Khan, had ik het gevoel daar wel iets zinnigs over te schrijven. In zekere zin hadden ze 'hardcore lives' en bevonden zich in gewelddadige situaties wat goed bij het concept van het album past. Dat geldt ook voor David Koresh [red.: het nummer 'Burn Waco'] en de tragedie van zijn sekte. De teksten geven over het algemeen meer inhoud aan het album.

Over de muzikale stijl van Cavalera Conspiracy ten opzichte van de meer tribal/nu-metal van Soulfy vertelt Max het volgende:

Dat heeft puur te maken met het feit dat ik weer met Igor werk. Het is voor ons een soort tweede natuur om een dergelijke stijl te spelen. We zijn zelf met die sound opgegroeid en hebben er in het begin met Sepultura ook aan meegeholpen om het verder vorm te geven. Met Igor en mij gaat het gewoon automatisch. We hebben ons eigen ding. Voor ons is Cavalera Conspiracy een gevoel van thuiskomen.

Max heeft er dan ook geen probleem mee om beide bands uit elkaar te houden.

Natuurlijk zijn er wel overeenkomsten tussen de bands, maar bij het schrijven van nummers treedt er wel een verschil op in riffs. Bovendien gaat het met Igor en mij vrij automatisch. We hebben ons eigen ding, onze eigen groove.

Ongevraagd, maar heerlijk voor een interviewer, gaat Max verder over zijn dubbelleven.

Eigenlijk voelen beide bands heel vertrouwelijk aan. Ik kan ze goed onderscheiden, maar behandel ze op gelijke voet. Afgelopen jaar was ik op tour met Soulfly en dit jaar ben ik dat met Cavalera Conspiracy. Aan het einde van dit jaar zet ik dan weer de knop om en zal het volgend jaar weer een Soulfy-jaar worden. Ik schakel net zo makkelijk over van de ene naar de andere band.

Zoveel energie is natuurlijk verbazingwekkend na al die jaren van albums opnemen en bijna onafgebroken touren. Heeft Max eigenlijk wel vrije tijd over?

Oh, daar denk ik eigenlijk niet over na. Veel tijd om te rusten neem ik niet. Ik kijk ook niet veel achterom, gewoon doorgaan. Ik weet niet eens het hoeveelste album dit is. Ik tel ze niet eens meer. Ik ben als een 'road warrior'. Maar je hoort mij niet klagen. Ik ben gewoon heel blij dat ik met dit talent ben geboren en dat ik van mijn muziek kan leven.

Dat Max een bezige bij is, blijkt ook nog eens uit het feit dat er tussentijds een nieuwe videoclip is opgenomen.

We hebben onlangs in Barcelona een clip opgenomen voor de song 'Killing Inside'. De live beelden zijn geschoten tijdens een show op dezelfde locatie waar Sepultura destijds de eerste live home video, Under Siege, heeft opgenomen. [red.: Teatro Zeleste, 31-03-1991] Ook dit keer was er een enorme enthousiaste menigte. We hebben die avond de hele plaat gespeeld en daarnaast nog wat nummers van Nailbomb en Sepultura. Naast de live beelden zul je ons in de clip ook door de straten van Barcelona zien lopen, bezoekjes afleggend aan gotische gebouwen en monumenten uit de tijd van de Inquisitie.

Gaan jullie nog meer doen met die live-beelden, bijvoorbeeld een complete dvd?

Wel, eigenlijk zal er van de nieuwe cd ook een special uitgave verschijnen waar een live-dvd bij zal zitten. Het is een registratie van een hele goede show die we deden op een festival in het Franse Belfort. [red.: 05-07-2008]. Die extra uitgave zal ook bonustracks bevatten waaronder een Black Sabbath-cover, 'Electric Funeral'.

Over live optreden gesproken, afgelopen jaar speelde Max voor het eerst in bijna tien jaar weer eens in thuishaven Brazilië. Dat was ongetwijfeld zeer speciaal.

Ja. Ik was er in oktober met Soulfly. Het publiek was ongelofelijk en het was natuurlijk fantastisch veel vrienden en familie terug te zien. Het goede nieuws is dat we eind deze maand er weer spelen als voorprogramma van Iron Maiden. Het zal het begin zijn van de nieuwe tour van Cavalera Conspiracy. Het wordt heel speciaal voor mij als grote Maiden-fan.

In het kader van 'fan' zijn, heeft Max zijn voorliefde voor old school NY-hardcore nooit onder stoelen of banken gestoken. Dat Roger Miret, frontman van Agnostic Front, gastvocalist is op het nieuwe album, moet dan een hele eer zijn geweest.

Ik zie Roger echt als de 'godfather' van hardcore. Hij is een vakman als muzikant en was van toegevoegde waarde in de studio. Onze stemmen passen ook goed bij elkaar. Ik had hem wat ideetjes voorgelegd, waarna hij zelf met wat teksten kwam. We hebben er het nummer 'Lynch Mob' van gemaakt. Het gaat over mensen die in hun wijk eigen rechter gaan spelen, nadat een groep verkrachters onterecht is vrijgelaten. Maar het loopt dus slecht af met die 'motherfuckers'. De song is een prima mix van metal en hardcore geworden. We hebben zelfs met iedereen die in de studio was, inclusief Logan [red.: Logan Mader, de producer], achtergrondkoortjes ingezongen. Het was al met al een dag met flinke lol.

Gedurende het interview liet Max de naam van zijn broer Igor met regelmaat vallen. Hier spreekt veel liefde uit. Het is echter pas sinds 2006, dat de broers weer goed door een deur kunnen, want het is jaren anders geweest. Max had Sepultura namelijk verlaten vanwege een meningsverschil over het te volgen management, op dat moment in handen van Gloria, de vrouw van Max. Hoe kijkt Max tegen het huidige Sepultura aan en zit er wellicht nog een reunië in?

Het is eigenlijk niet meer hetzelfde geweest, nadat ik eruit ben gestapt. En zeker nu ook Igor weg is, blijft het weinig geloofwaardig meer. Ze spelen op hun laatste tour Arise integraal, maar zonder Igor en mij ontbreekt een bepaalde intensiteit. Maar goed, ik heb daar verder geen zeggenschap over. Ze kunnen doen en laten wat ze willen. Ik heb de afgelopen tijd wel geprobeerd of de jongens in waren voor een eenmalige reunië, maar daar hadden ze niet echt oren naar. Achteraf ook niet erg, want voor Igor hoeft het niet zo. Hij had het de laatste jaren toch niet naar zijn zin. Ik zal dus ook geen nieuwe poging meer wagen om de oude band bij elkaar te krijgen.

Cavalera Conspiracy speelt op 25 juni a.s. in De Effenaar, Eindhoven. Een dag later staan ze op Graspop.