Film: Saw 3D

Eindelijk komt er een eind aan de meest succesvolle horrorfranchise aller tijden. De zeven films van Saw brachten tot nu toe ruim 800 miljoen dollar op. Daarmee is het de reeksen van Friday the 13th en Nightmare On Elm Street voorbijgestreeft in opbrengst. Deze keer komt het martelen echt bij je binnen, want de film Saw 3D is namelijk gefilmd in 3D. De makers hebben bevestigd dat het dit keer gaat om het allerlaatste deel, maar of we dat nou echt moeten geloven.

In The Final Chapter is de strijd tussen detective Hoffmann en Jill Tuck nog steeds gaande. Daarnaast is een aantal Jigsaw-overlevenden bijeengekomen voor een sessie bij Bobby Dagen. Bobby is zelf ook een overlevende van de spelletjes van Jigsaw en heeft een boek geschreven over zijn ervaringen. Maar hij blijkt niet te zijn, wie hij zegt te zijn.

Het verhaal van de Saw-films is al lang niet meer zo indrukwekkend als in het begin. Bij deel 1 was het nog echt een spel en moesten de slachtoffers puzzelen om te kunnen ontsnappen, maar dat veranderde. Tegenwoordig is het moorden om het moorden, als er maar bloed in voorkomt. Daarbij is het oorspronkelijk idee van Jigsaw (mensen na laten denken over hun leven en ze de kans geven om opnieuw geboren te worden) volledig van de baan. Saw 3D laat dit duidelijk zien, er zijn namelijk maar liefst 11 vallen in de film. Bij de meeste gaat het alleen maar om het moorden en krijgen de slachtoffers totaal geen kans om te ontsnappen.

Daarnaast is het acteerwerk ook weer niet geweldig. Het blijft helaas niet meer dan keihard schreeuwen en "Help Me!" roepen. Het feit dat een zanger van Linkin Park in de film zit, zegt eigenlijk al genoeg. Het gaat niet meer om kwaliteit, maar om kwantiteit en in dit geval dus bloed. Zoals gezegd is het basisidee van Jigsaw helemaal omver geworpen. Als je echter alleen om de vallen naar de films kijkt, dan is het juist een positief punt, want de film bevat erg veel vallen.


Het 3D-gedeelte had ook wel wat beter uitgewerkt mogen worden. Het gevoel dat je echt in de film zit, komt niet vaak voor. Daardoor lijkt het 3D meer op een gimmick dan een echte toevoeging. Af en toe komt er iets op je afvliegen, maar dat had veel meer gekund. Meer dan een leuke extra is het niet.

De Saw-films zijn wel sterk in het verzinnen van een goed einde. Bijna elke film had een erg sterk einde met een prachtige slotcompositie van Charlie Clouser. De eindes van de films maakten de film, zodat de matige acteerrollen van de voorgaande minuten een beetje vergeten werd. Het einde van de reeks lijkt op het eerste moment erg slordig en onwaardig. Je gaat waarschijnlijk ook met een teleurstelling de bioscoop uit, maar als er over nagedacht wordt, zit het toch wel geniaal in elkaar. Helaas komt het einde een beetje uit de lucht gevallen en is er niet veel naar gehint in de vorige films.

Het is over, de spelletjes van Jigsaw zijn voorbij. Het einde van Saw 3D is goed bedacht, maar er had wel meer naar gehint moeten worden in de vorige films. Het kwam iets te veel uit de lucht vallen. Voor de film an sich zou Jigsaw zelf zich nog schamen. Zijn complete basisidee is overhoop gegooid en iedereen wordt gemarteld. Daarnaast is de kwaliteit van deel 1 nooit overtroffen en ging het na deel 3 snel achteruit. Ten slotte is het maar de vraag of Jigsaw's spelletjes wel echt over zijn, want er blijven nog genoeg open vragen over na het slot. Het zou mij niks verbazen. Game over?