Film: New Kids Turbo

Sinds 2007 zijn de sketches van New Kids mateloos populair. De serie over de hangjongeren van het dorpje Maaskantje wordt niet alleen uitgezonden in Nederland maar ook België, Duitsland en Zweden moeten eraan geloven. Regisseurs Steffen Haars en Flip van der Kuil komen nu met een film van New Kids onder de toepasselijke naam New Kids Turbo die geproduceerd wordt door Eyeworks. De vraag is of een lange film over de asociale niksnutten wel net zo leuk kan zijn als de korte sketches die zo populair zijn.

Nederland is in crisistijd. De hangjongeren Richard (Huub Smit), Gerrie (Tim Haars), Rikkert (Wesley van Gaalen), Robbie (Steffen Haars) en Barrie (Flip van der Kuil) ervaren hier de gevolgen van als ze ineens allemaal ontslagen worden. Eerst interesseert het hen niet dat ze ontslagen zijn omdat ze rekenen op de bijstand. Maar als de bijstand niet genoeg blijkt te zijn en ze meer geld eisen van de regering, krijgen ze plots helemaal geen geld meer. Gelukkig hebben ze hier een oplossing voor: ze betalen gewoon helemaal nergens meer voor! Als heel Nederland plots besluit om hun voorbeeld te volgen, worden de hangjongeren het doelwit van de Ministerie van Defensie en loopt heel het dorpje Maaskantje gevaar. Lukt het de helden van het volk om het dorpje te verdedigen?

Het verhaal ziet er zo nog best degelijk uit, maar vormt natuurlijk niet meer dan een smoes om de bizarre humor rond de hangjongeren tentoon te stellen. Je moet natuurlijk van deze humor houden, want een standaard comedy is deze film zeker niet. Als je niet van de humor van de sketches houdt, hoef je New Kids Turbo ook geen kans te geven want de sfeer en humor is nagenoeg hetzelfde als in de sketches. Op zich is dit goed nieuws voor de fans, maar toch zijn de sketches een stuk leuker dan de film. Dit komt doordat een lange film geen goede manier is om recht te kunnen doen aan de humor van Steffen en Flip. De sketches van de serie hebben een hoog 'punchline' gehalte, waardoor als een sketch eindigt je als fan snakt naar meer. Het probleem van de film is dat ze maar doorgaan met de bizarre grappen en er geen punchline komt, waardoor je niet zo hard kan lachen zoals bij de serie. Bovendien word je zelfs als gematigd fan van de serie soms moe van al het 'gekut' dat ook maar doorgaat.

Ook regisseurs Steffen en Flip lijken dit door te hebben gehad, waardoor er een korte intermezzo in de film zit featuring Reinout 'Arnie' Oerlemans. Toch vond ik dit ook een beetje tegenvallen, totdat Barrie ineens een kotsboer laat waardoor je ineens weer in de lach schiet. De New Kids spelen allemaal sterke rollen, waarin vooral Huub Smit uitblinkt als Richard, de leider van de hangjongeren. Ondanks dat ze de rollen overtuigend neerzetten weten zij soms ook geen raad met al het 'gekut'. Al komen ze wel over als echte leeghoofden, maakt dit de dialogen er niet leuker op. Naast 'Arnie' zijn er nog meer bijrollen van BN'ers te vinden in New Kids Turbo, zoals Hans Teeuwen, Theo Maassen, Jody Bernal en vechter Peter Aerts. Jammer genoeg zijn dit vooral zeer summiere bijrollen waarbij de bijrol van Theo Maassen het leukste is en de bijrol van Hans Teeuwen het meeste tegenvalt. Wat opvallend is, is dat er ook een korte verschijning is van de overleden Antonie Kamerling wat voor een vreemd ontnuchterend effect zorgt tijdens de film. Bovendien moet ik toch nog even zeggen dat er een goede rol wordt neergezet door Guido Pollemans (mijn neef) die het nare vriendje speelt van de hoogzwangere 'love interest' van Rikkert die al twee kinderen heeft. Rikkert is trouwens niet de vader van de kinderen want ze hebben nog niet geneukt. Even dat je het weet.

De film is dus vooral geschikt voor de fans van New Kids, maar ook voor gematigd fans is de film te doen. Je blijft als gematigd fan toch kijken naar de over de top onzin omdat je benieuwd bent naar wat voor vreemde dingen er verder gaan gebeuren. Ander publiek zal de film meer een martelgang vinden, wat ook bleek tijdens de persvoorstelling waar een ijzige stilte heerste en waar niemand durfde te lachen. Wat zijn filmrecensenten toch een stelletje stijve serieuze 'Kutten' hè! Toch is het project deels geslaagd omdat het leuk is voor de fans, alleen zal de film ook voor hen niet geweldig zijn omdat dergelijke humor beter uitkomt in korte sketches. De regisseurs hadden daarom naar mijn mening de meeste scènes net zo kort moeten houden als de sketches. Steffen en Flip hadden dus zelf eens die Turbo in hun film moeten gooien... of nie? OF NIE?!!!