Film: The Last Exorcism

Ben je aan het Chatrouletten met een leuk meisje die hevig met je aan het flirten is, begint ze net voordat ze zich uitkleedt ineens demonische trekjes te vertonen en de webcam aan te vallen! Dit was een marketingstunt voor de nieuwe film The Last Exorcism die tevens een heerlijk enge trailer heeft. Na het zien van het sterke Paranormal Activity 2, is deze reviewer benieuwd of The Last Exorcism deze film in engheid kan evenaren.

Priester Cotton Marcus (Patrick Fabian) verdient zijn centen door onechte exorcismes uit te voeren bij zwaar gelovige mensen die geen vertrouwen hebben in dingen zoals medicijnen en psychiatrie. Omdat hij het niet meer aankan om mensen hun geld af te troggelen, stopt hij ermee. Om zijn naam een beetje te zuiveren, laat hij twee studenten een documentaire maken van zijn laatste exorcisme. Priester Marcus kiest ervoor om hulp te bieden aan veehouder Louis Sweetzer (Louis Herthum), wiens dochter Nell (Ashley Bell) vreemde dingen uitspookt in het midden van de nacht. Ondanks dat het een normale klus lijkt voor de priester, blijkt er toch iets meer mis te zijn met Nell...

Wat meteen opvalt bij The Last Exorcism is dat het een zogenaamde 'mockumentary' is, ofwel een film die zogenaamd een documentaire moet voorstellen zoals The Blair Witch Project. In het begin lijkt dit goed uit te pakken en lijkt het de spanning van de film te verhogen. Na een tijdje valt alleen op dat er een aantal keren geknipt is in de 'documentaire' en dat er muziek aan toegevoegd is, waardoor de film aan kracht verliest. Toch wordt er zeer sterk geacteerd wat de film weer wel wat realistischer maakt. Vooral Bell speelt zeer sterk als de aardige maar psychotische Nell. Ook Fabian speelt sterk als priester Marcus, maar zijn personage is nogal vlak als goeierik waardoor je niet echt met hem meeleeft. Door de documentairevorm van de film zie je de filmmakers erg weinig waardoor je deze personages wel eens vergeet en ook niet met hen kan meeleven. Toch is het verhaal, waarin de exorcist eigenlijk een fraudeur is, wel leuk bedacht en bevat de film aan het begin een aantal interessante en komische momenten.

Het sterkste punt van The Last Exorcism is ook meteen een groot minpunt van de film. Het verhaal laat je namelijk steeds twijfelen of Nell echt is bezeten door een demoon of dat ze gewoon gek is geworden door haar persoonlijke problemen. Hierdoor blijft The Last Exorcism je constant boeien en raak je niet snel verveeld. Het open laten van het bovennatuurlijke van het verhaal, brengt alleen als nadeel mee dat de kijker weinig engs te zien krijgt en de spanning vooral onderhuids blijft. De spannende delen in de film krijgen nooit een climax waardoor de scènes voor het gevoel niet af lijken te zijn. Dit zorgt ervoor dat de trailer van de film eigenlijk enger is dan de film zelf. Maar het grootste minpunt van de film is het einde, dat te plotseling komt en spanning inruilt voor bizarriteit. Het einde is ook voor een gedeelte open waardoor je zonder echte voldoening de bioscoop verlaat. Als je een echt spannende film wil kijken, ga dan maar naar Paranormal Activity 2 en als je houdt van enge horrorfilms over exorcisme zou ik wachten op The Rite met Anthony Hopkins. Maar als je houdt van een subtiele horrorfilm met een schokkend einde, dan is deze film misschien wel iets voor jou.