Film: Red

Als gepensioneerd CIA-agent Frank Moses (Buce Willis) plotseling geconfronteerd wordt met een legertje agenten dat hem dood wil hebben, slaat hij hals over de kop op de vlucht. Met een romantic interest op sleeptouw en hulp van een stel eveneens levensgevaarlijke oude knarren vecht hij terug. Red (Retired, extremely dangerous) is heerlijke onzin waarin Willis er weer eens ouderwets tegenaan gaat.

Red begint voor een gewelddadige actiefilm, die bovendien gebaseerd is op een al even zo gewelddadige comic van Warren Ellis, opvallend rustig. Frank kuiert wat door zijn huis, traint, en verscheurt zijn zoveelste pensioenscheque, zodat hij een excuus heeft om weer met zijn contactpersoon (Mary-Louise Parker) te keuvelen over zijn ontkiemende avocadoplant. Er gebeurt weinig, maar de toon voor de rest van de film wordt gezet: dit is een lichte film met een prettige ironische toon. Bruce Willis is met zijn pretoogjes dan ook prima op zijn plek.

Gelukkig hoeft de liefhebber niet lang te wachten op het betere hak- en smijtwerk. Frank hakt het team dat hem moest doden moeiteloos in de pan, en zoekt zijn oude maten op om terug te slaan. Die oude maten zijn niet de minsten: Morgan Freeman, John Malkovich en Helen Mirren hebben gezamenlijk twee Oscars en negen nominaties. Vooral Malkovich mag helemaal los als de totaal paranoide en behoorlijk triggerhappy Marvin. Mirren verschijnt helaas wat te laat in de film, en Freeman krijgt wel erg weinig te doen. Desondanks trekt de kwaliteitscast de film wel flink op: hun rollen zijn niet bepaald Oscarmateriaal, maar toch blijven ze een genot om naar te kijken, mede omdat ze allemaal duidelijk lol hebben in wat ze doen. En wie geniet er nou niet van het beeld van Helen Mirren met een volautomatisch machinegeweer?

Denk nu niet dat alles om de bijrollen draait: Bruce Willis speelt één van zijn beste rollen in jaren. Hij laat bovendien zien dat hij nog een prima potje kan matten. Naast het nodige vuurwapengekletter neemt hij het met zijn blote handen op tegen Karl Urban (bekend van Lord of the Rings en Doom), de jonge CIA-agent die hem achtervolgt. De twee laten elkaar alle hoeken van Urbans kleine kantoortje zien in een van de beste (en bloederigste) scènes van de film. Daarnaast doet Mary-Louise Parker als Frank's liefje Sarah het ook goed: ze is geen hulpeloos meisje, maar een pittige vrouw die (verbaal) van zich af bijt.

Red heeft geen briljant plot en haalt niet alles uit de uitstekende cast, maar het is desondanks een prima actiefilm geworden. De humor, de bovengemiddelde acteerprestaties en de vette actie zorgen daar wel voor. Pak een bak popcorn en je liefje, en genieten maar.