Film: Legend of the Guardians (Legende van Ga'Hoole)

Nu bijna alle films in 3D zijn, zal het niet verbazingwekkend zijn dat er weer een nieuwe animatiefilm uit is in 3D. Maar in tegenstelling tot andere films die 3D meer als verwerpbare gimmick gebruiken dan als techniek, was al vanaf de trailer te zien dat The Legend of the Guardians een mooie 3D film ging worden met als hoofdrolspelers een stel uilen, wat we nog niet eerder hebben gezien. Maar heeft de film naast dit mooie uitgangspunt ook de benodigde ingrediënten om een goede film te worden?

In The Legend of the Guardians volgen we het verhaal van Soren, een jonge uil die helemaal in de ban is van de sterke verhalen van zijn vader over 'The Guardians of Ga'Hoole', een groep heldhaftige uilen die in een heftige veldslag het uilenrijk heeft gered van de kwaadaardige 'Pure Ones'. Soren's broer Kludd is de verhalen meer dan zat en kan er niet tegen dat Soren een betere vlieger dan hij aan het worden is. Als ze tijdens een kleine ruzie uit hun nest vallen worden Soren en Kludd ontvoerd door de 'Pure Ones', die een kwaadaardig plan in petto hebben. De enige manier om het uilenrijk te redden van de plannen van de Pure Ones, is om te ontsnappen en de legendarische 'Guardians of Ga'Hoole' te vinden die de 'Pure Ones' kunnen verslaan.

Als het verhaal een beetje kinderachtig en simpel klinkt, dan is het een perfecte samenvatting van het verhaal. Het verhaal legt bijvoorbeeld helemaal niets uit over de 'Pure Ones' en wat hun leider 'Metal Beak (jaja, be afraid!) nou eigenlijk wilde bereiken tijdens zijn vorige veldslag met The Guardians. Gaat het om pure bloed van een ras net zoal's bij Harry Potter, of iets anders? Om daarachter te komen moet je denk ik de boeken lezen waarop deze film gebaseerd is. Het lijkt mij alsof er weer eens een samenvatting is gemaakt van een boek waardoor het verhaal en de personages te simpel overkomen. De zoektocht naar 'The Guardians' duurt bijvoorbeeld maar iets van 5 minuten, terwijl hier een mogelijkheid was om de personages wat uit te diepen. De personages zijn ook niet echt grappig, iets wat toch heel belangrijk is in een animatiefilm voor de familie. Ze zorgen soms voor een glimlach maar daar blijft het ook helaas bij. Misschien dat alleen de allerkleinsten om personages zoals Digger, een uil die houdt van graven, kunnen lachen. Voor de volwassenen zijn de dialogen erg saai en oppervlakkig en is er geen goede grap in de film te bekennen. Ook sommige stemmen, vooral die van Soren, beginnen een beetje irritant te worden op een gegeven moment. In het Nederlands lijkt dit iets meer mee te vallen, behalve als je echt niet tegen het Nederlands 'dubben' kan natuurlijk.

Ondanks dat het verhaal en de personages weinig inhoud hebben, worden ze wel zeer mooi vormgegeven. Het beeld is superhelder waardoor de personages in ieder geval qua uiterlijk tot leven lijken te komen. Alleen heb ik niet echt een 3D ervaring gehad zoals bijvoorbeeld bij Avatar. Dit zou kunnen komen doordat we zo gewend zijn geraakt aan 3D dat we de toegevoegde waarde er niet meer van kunnen zien. Toch waren veel scènes prachtig om te zien en waren vooral de gevechten tussen de uilen best tof; metalen klauwen en snavels botsen namelijk prachtig met elkaar. Helaas waren deze scènes niet spannend genoeg, wat vooral te wijten is aan het rechtlijnige verhaal en de simpele personages waardoor je niet met ze kunt meeleven. Ook de muziek in de film helpt niet om sommige scènes wat extra spannend te maken. De muziek in de film lijkt soms zelfs een beetje verkeerd gekozen. Je hoort bijvoorbeeld een melodramatisch muziekje terwijl Soren juist een heldhaftige daad probeert uit te voeren. Ik hoopte nog op een verschijning van het nummer Kings and Queens van 30 seconds to Mars, wat de muziek was in de trailer van Legend of the Guardians, maar helaas werd dit nummer niet in de film zelf gebruikt. Dat muziek van filmtrailers bijna nooit in de films zelf gebruikt worden vind ik erg jammer omdat deze muziek veelal perfect bij de films passen en het zorgt voor een stukje herkenbaarheid.

In zijn geheel is regisseur Zack Snyder (300, Watchmen) met dit animatiedebuut er niet in geslaagd om een goede film neer te zetten. Het is goed zichtbaar dat Snyder niet uit het hout gesneden is om dergelijke familiefilms te maken. The Legend of the Guardians is wel een visueel spektakel maar mist de belangrijkste ingrediënten in een dergelijke familiefilm, namelijk humoristische personages en een boeiend verhaal. Laat Snyder maar blijven doen waar hij goed in is: een visueel topstuk maken van duistere, bloederige en vooral interessante films.