Film: Brooklyn's Finest

Brooklyn's Finest is de naam van de nieuwe film die een serieuze blik moet geven in het zware leven van een drietal politieagenten in Brooklyn. Eigenlijk is het een sarcastische titel, want de drie personages die centraal staan in de film zijn geen 'fijne' politieagenten. Wel zijn de personages menselijk gemaakt. Dus geen superagenten zoals John McClain of Martin Riggs, maar politieagenten met duistere problemen die werken in grijze gebieden waar zwartwit denken soms onmogelijk is. De film lijkt dus dichter bij de werkelijkheid te staan dan de meeste politiefilms. Kan een dergelijke serieuze film ook zorgen voor genoeg entertainment?

Drie agenten die werken in Brooklyn hebben allen grote problemen. Sal (Ethan Hawke: Daybreakers) moet zijn zieke vrouw en zijn vele kinderen ondersteunen maar kampt met geldproblemen waardoor hij verleid wordt om drugsgeld te stelen tijdens de invallen die de politie doet. Tango (Don Cheadle:Iron Man 2) is een undercoveragent die zijn oude leven terug wil maar toch gehecht is geraakt aan een criminele baas die hij moet bedonderen zodat de politie hem kan arresteren. Eddie (Richard Gere: Shall We Dance) is een uitgerangeerde agent met een heftig verleden en zware depressie die naar zijn pensioen toeleeft, maar toch een aantal criminele zaken om hem heen niet kan negeren. Wie van deze agenten zal hun moeilijke situatie kunnen overwinnen en overleven?

De film komt traag op gang en je blijft wachten op een clou die alle verhalen bij elkaar brengt die eigenlijk niet komt. Dit is jammer want de acteurs spelen subliem. Vooral Richard Gere die je zijn romantische rollen doet vergeten als hoerenlopende depressieve good-cop. Al is een vergelijking met zijn rol in Pretty Woman op een gegeven moment wel te maken. Ook Cheadle en Hawke doen het uitstekend, maar zij kunnen niet voorkomen dat de film door een gebrek aan actie te saai wordt. Regisseur Antoine Fuqua had de verhouding tussen actie en dialoog beter moeten indelen of de film simpelweg wat korter moeten maken. Als je naar een actiefilm vol spanning wilt moet je niet naar deze film gaan, maar voor een geslaagde misdaadfilm die de duistere kant van de politiewereld laat zien, zit je bij deze film wel goed.

Brooklyn's Finest schaamt zich er niet voor om vunzige beelden te laten zien, zoals van een grote donkere kerel die een hoer neukt net voordat het de beurt is van Eddie om hetzelfde te doen. Door dergelijke beelden straalt de film vaak een duistere realiteit uit die sommige filmbezoekers zullen liggen maar anderen zullen afschuwen. De film is wel een beetje prekend aan het einde, waarin diegene die uiteindelijk de goede beslissing maakt een gelukkig einde krijgt en diegene die een moreel verkeerde beslissing maakt een minder gelukkig einde krijgt. Al met al is Brooklyn's Finest een film die voor veel mensen te saai en te duister zal zijn om echt vermakelijk te kunnen zijn, maar toch boeiend blijft door de goede acteerprestaties en de wat realistischere personages. Ook is het leuk om na vijf jaar Wesley Snipes (Chaos) weer met een degelijke rol in een Hollywoodfilm te zien spelen